Volt egyszer egy Cyklon (14.) (2017.10.20., 10:55)

Esély Budapesten

 

Karsay László: - Klasszikus zenén nőttünk fel.

 

Következő riportalanyunk Karsay László, aki több zenekari társához hasonlóan már nem Zalaegerszegen él.
- Együtt jártunk a Pázmány Péter utcai zeneiskolába Zalaegerszegen – mondja Karsay László. - Tóth János Rudolf, Kerekes István, Horváth Péter és jómagam is. Én csellóval kezdtem.
- „Tipikus” hangszer a rockzenéhez…
- Kerekes „Gazsi” például bőgőzött. Klasszikus zenén nőttünk fel. Az általánosban és a Zrínyi-gimnáziumban is iskolatársam volt Tóth János, Krecsár Péter pedig párhuzamos osztályba járt.
- Mikor váltottál hangszert?
- Egyszer csak azt vettem észre - talán 1967 lehetett -, hogy az öcsém dobolni kezdett a Cyklon zenekarban. Egyébként ő hegedülni tanult.
- Mint sok más társa…
- Érthető, hiszen hegedűből bőven volt ellátás. No, de folytassuk a történetet! Dörgét (Horváth Péter – a szerk.) behívták katonának, Hota (Orbán Sándor – a szerk.) és Krecsár Peti elment a vendéglátóiparba zenélni. Trió lett a zenekarból… Nem tudom, hogy miért, de elkezdtem énekórákat venni, ám hamar kiderült, hogy tévút volt. Egy énekórán megjelent Kerekes Gazsi és Tóth Jani… Gazsi megjegyezte: - Te, Karsayt talán tudnánk a vokálban használni! Így kerültem a Cyklon együttesbe Zalaegerszegen.

 

Kovács Kati és Horváth Péter (Dörge) egy egerszegi koncerten. A népszerű énekesnő szerint is jó zenekar volt a Cyklon.

 

- S a folytatás?
- Jött a csehszlovákiai bevonulás 1968-ban Dörgével és Boncz Jimmyvel.
- A későbbi színházi titkárról van szó?
- Igen. Fantasztikus alak volt, a zenekar nagy barátja. Beszálltam a zenekarba, énekeltem néhány nótát. Dörge leszerelt, visszatért a Cyklonba, Gazsit felvették Budapesten a konzervatóriumba. Közben volt egy buli Zalaegerszegen, amelyen Kovács Kati is fellépett. Felvetődött a kérdés: mi lenne, ha a zenekar szerencsét próbálna Budapesten? Lenne esély- mondta Kati -, hiszen nagyon jó a zenekar. Az öcsém – aki a dobosunk volt – beszólt: ő nem tud jönni. Akkor éppen szerelemben volt Megértettük, de mi menni akartunk. Elindultunk dobos nélkül. Először Gazsi, aztán én, majd Dörge és Tóth Jani. Kerítettünk egy dobost, így el tudtunk indulni.
- A cselló persze nem illett ebbe a műfajba…
- Azt mondák a fiúk, hogy valami fúvós hangszert kellene választani. Mondjuk trombitát vagy harsonát. Utána néztem a szakirodalomban, mert azt sem tudtam, hogy hol kell megfújni ezeket a hangszereket. Szinpatikus volt, hogy a cselló F-kulcsban olvas, de a pozan, vagyis a harsona is. Ez döntött, mert a trombita G-kulcsban volt „érdekelt”. A kotta így ismerős lesz, gondoltam…

E.E.

(Folytatjuk)

 

Karsay László a pozant, vagyis a harsonát választotta.

 

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából. S köszönet jár mindazoknak is, akik ugyancsak archív fotók segítségével teljesebbé teszik sorozatunkat.)

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)

Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (8.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (9.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (10.) (2017.09.28.)

Volt egyszer egy Cyklon (11.) (2017.10.04.)

Volt egyszer egy Cyklon (12.) (2017.10.06.)

Volt egyszer egy Cyklon (13.) (2017.10.12.)