Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31., 9:40)

A zene a vasfüggönyön keresztül is áthatolt

 

Gondár Lajos: - A feleségem válaszút elé állított: a zene vagy a család?

 

A beat hőskorában volt egy zalaegerszegi zenekar, amelyre még ma is sokan emlékeznek. Cyklonnak hívták a bandát, egy korabeli kompresszorról nevezték el. Ennek történetét riportsorozatunk korábbi részeiből jól ismerhetik, hiszen az egyik alapító tag, Gondár Lajos részletesen felelevenítette a megalakulás körülményeit.
A korszak különleges volt. Magyarország nyugati határán vasfüggöny, a határon belül kommunista uralom. A zene - ahogy mondják - nem ismert határokat akkor sem. A vasfüggönyön keresztül is áthatolt. Magyar zenekarok játszottak Beatles, Rolling Stones  számokat. Talán így kezdődött a „fellazítás”.
Folytatjuk beszélgetésünket Gondár Lajosal.
- Volt akkor Egerszegen vetélytárs zenekar?
- Nem mondhatnám. Még nagyon a magyarországi beat-korszak elején jártunk.
- Viszont ott volt Nagykanizsán a Flamingó, Kiskanizsán pedig a Musztáng.
- Igen, tulajdonképpen egy időben indultunk, de nem jelentettünk egymásnak akkor konkurenciát, hiszen mi Egerszegen játszottunk, ők pedig Kanizsán zenéltek.

 

A Cyklon Zalaegerszeg meghatározó együttese volt a beat hőskorában.

 

- Csak közbevetőleg jegyezném meg: Kanizsára jártam középiskolába, a vegyipari technikumba. Egy Musztáng-bulin rendesen helybenhagytak…
- A „sáskák” (a kiskanizsaiak - a szerk.) elég temperamentumosak voltak, elképzelhető, hogy nem tetszett nekik, hogy egy „csinált-városi” férkőzött be közéjük. Nekünk nem volt gondunk a kanizsaiakkal, viszont akadt egy emlékezetes fellépésünk Kőszegen 1963-ban a dunántúli jazzfesztiválon, ahol a második helyet szereztük meg. A díjat sokáig őriztem, aztán az egyik költözésnél eltűnt. Egy soproni zenekar, a Nautilus végzett az első helyen, csak mini Shadowsnak hívták, mert jól játszották a számait.
- Keserűséget érzek a hangodban…
- Nem véletlen, hiszen sportszerűtlen dolgok történtek a hangszereinkkel. Gyakorlatilag használhatatlanok lettek.
- Nyilván nem maguktól…
- Bizony nem, de most már nincs értelme erről beszélni.
- Meddig zenéltél a Cyklonban?
- 1964-ben bevonultam katonának, két év múlva leszereltem, közben megnősültem. A seregben is alakítottam egy zenekart, sokfelé jártunk fellépni. Leszerelés után aztán a feleségem válaszút elé állított: a zene vagy a család? A Cyklon akkor már a színházban, az Univerzumban játszott. Én nem vettem többé hangszert a kezembe. Az egykori tagok többsége Budapestre került, neves zenekarokban játszottak tovább.
- Többen meghaltak azóta…
- Tunyogi Péter, Krecsár Péter és Orbán Sándor már nem él…

E.E.
(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából.)

 

Frimmel Ágnes, a zenekar egykori énekesnője több korabeli fotót is küldött az Egyesült Államokból a napokban. A felvételek meglehetősen homályosak, de néhány zenekari tag azért felismerhető.

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)