Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14., 12:55)

Az a bizonyos „Ki mit tud?”

 

Bencze Erzsébet: - …3500 néző előtt énekeltem. Fantasztikus érzés volt.

 

A zalaegerszegi Cyklon zenekar 1965-ben a „Ki mit tud?” országos vetélkedőn is indult. Egy egerszegi leányt, Bencze Erzsébetet kísérte. Vele beszélgetünk. Miután évtizedek óta jól ismerem, nevetséges lenne közös ismerőseinknek, ha magáznánk egymást.
- Közel laktatok az egykori KISZ-klubhoz, ami a Cyklon „főhadiszállása” volt…
- A bíróság szolgálati lakásában éltünk szüleimmel, nagyon közel esett a KISZ-klubhoz, ami a mai Göcseji Múzeum épületében volt. A zenekar tagjai gyakran próbáltak a Deák téren is. A szüleim tiltottak a KISZ-klubtól.
- Miért?
- Szerintük nem jó társaság járt oda. Szóval a Deák téren gyakoroltunk, beszélgettünk, és szóba került, hogy majd lesz egy városi „Ki mit tud?”, aztán egy területi, s így tovább. Egyébként Bánhegyi Béla, a közismert doktor szülei is ott laktak a bíróság épületében, az édesapja közjegyző volt. Béla, noha orvos lett, nem szakított szerelmével, a zenével, s egyetemista korában is muzsikált szabadidejében a Nefelejcs bisztróban.
- Téged ez miért érdekelt, hiszen kislány korodtól kezdve komoly zenét tanultál?
- Kislánykorom óta szerettem megmérettetni magam, gyakori szereplője voltam az ének-és szavalóversenyeknek, gyakorta nyertese is. Magánénekre jártam a zeneiskolába, s tanárom komoly eredményeket várt tőlem. 17 évesen megyei első helyezett lettem egy versenyen, s a helyi újság kritikája szerint kimagasló eredményt értem el, fölényesen vertem a mezőnyt. De hát szerettem a könnyűzenét is, ráadásul a fiúktól kedvet kaptam a részvételre.

 

A zeneiskolás Bencze Erzsike a korabeli Zalai Hírlapban. Ígéretes pályafutást jövendöltek neki.

 

- Ez egy új dolog volt. Nem csak a zene, hanem ami mögötte volt. A beat-korszak…
- Valóban. Minden szempontból ez változást jelentett. A Deák-parkban találkozgattunk, a fiúk zenéltek, én énekeltem, s ismét szóba került a „Ki-mit-tud?”. Még ekkor sem gondoltam arra, hogy énekelni fogok náluk. Az első énekesnőjüket sem ismertem. Viszont a Zrínyi-gimnáziumban az osztályfőnököm, Dudás Flóriánné biztatott, hogy induljak a komoly zene kategóriában. Én viszont nem akartam. Egyáltalán nem lelkesedett az énektanárom, amikor ezt megtudta…
- Aztán felkérted a fiúkat, hogy kísérjenek. No, nem haza, hanem a városi selejtezőn…
- Mondtam nekik: itt állandóan éneklünk, dudorászunk… Mi lenne, ha kísérnétek a „Ki mit tud-on?” Elvállalták, gyakoroltunk szorgalmasan.
- Mit énekeltél az első megmérettetésen?
-  A „Ha volna valaki” kezdetű betétdalt a Párbeszéd című filmből. A film nagyszerű volt, a dal pedig lírai és bensőséges. A városi versenyt megnyertem, a megyeit szintén, de nagyon rögös volt az út. Az országos selejtező mezőnyét aztán válogatták. A szombathelyi sportcsarnokban 3500 néző előtt énekeltem. Fantasztikus érzés volt.

E.E.
(Folytatjuk)

 

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából.)

 

A korabeli KISZ-klub bejárata.

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)