Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10., 15:20)

 

A zongoránál Horváth Kálmán, a szaxofonos Horváth Péter, tangóharmonikán Gondár Lajos játszik, a dobnál Tunyogi Péter.

Fotó: archív

 

Zalaegerszegnek nem csak színes „hétköznapi” egyéniségei voltak (vannak), mint például Bizony bácsi, Ódry Lajos karnagy, netán a bohém Fata Jenő (még sorolhatnám), hanem kultikus együttesei is. Közéjük tartozott a magyarországi beat-korszak hőskorában feltűnt Cyklon együttes.
Nagykanizsának ott volt a Flamingó, Zalaegerszegen pedig a Cyklon zenéje söpört végig a megyeszékhelyi fiatalokon.
A sokat emlegetett legendás zalaegerszegi zenekar egykori tagjai közül többen már nem élnek. Voltak, akik zenei pályafutásukat a fővárosban folytatták, csak kevesen maradtak Egerszegen.
A zenekar rajongói évtizedek múltán is kívülről fújják a kezdeti időszak zenészeinek nevét: Gondár Lajos (Laja), Horváth Péter (Dörge), Krecsár Péter (Peti), Orbán Sándor (Hota), Tóth János (Trutymó), Tunyogi Péter (Tunyó), Horváth Kálmán (Apró), Kerekes István (Gazsi).

 

Tunyogi Péter… Sajnos már ő sem él, 2008-ban hunyt el.

Fotó: archív

 

Elnézést, ha valaki kimaradt a felsorolásból, alkalmunk lesz pótolni, hiszen sorozatunk végig szeretné kísérni a zenekar történetét.
A ma 60-70 éves egerszegiek fiatalságához tartozott ez a zenekar. Olyan zenét játszott - a hozzá hasonló akkori bandákkal együtt - amely mellett a mai könnyűnek nevezett zene valóban könnyűnek találtatik. Egy új korszak, a lázadó fiatalság lelki töltete volt útkeresése során.

E.E.
(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából.)

 

A beatkorszak meghatározó zalai együttese volt.

Fotó: archív