Volt egyszer egy Cyklon (11.) (2017.10.04., 12:25)

„Az illetékes elvtársak szerint túl hangosak voltunk”

 

Kerekes István: - Persze mi is hakniztunk, erre szükségünk volt.

 

Kerekes Istvánnal, vagyis Gazsival idézzük fel a legendás Cyklon zenekar történetét. Beszélgettünk már Gondár Lajossal, Horváth Antallal, Bencze Erzsébettel, s majd jönnek az együttes további tagjai is. Ám előbb folytatjuk múltidézésünket Kerekes Istvánnal.
- Te hogyan emlékszel vissza a múltra? Mikor alakult a Cyklon?
- Azt hiszem 1962-ben, akkor, amikor elmentem Budapestre. Gondár Lajossal, „Konki” bácsival - nem tudom már a rendes nevét -, Tunyogi Péterrel, Tóth Jánossal. Budapesten befejeztem a középiskolát, s hazajöttem Zalaegerszegre. Beszálltam a zenekarba, miközben Hota (Orbán Sándor - a szerk.) elment zenélni vendéglátóhelyekre, pénzt kellett keresnie. Természetesen együtt is játszottunk, nagyon jól szóltak a Shadows-számok. Persze mi is hakniztunk, erre szükségünk volt. Közben megalakult a színház épületében az Univerzum klub. Az illetékes elvtársak szerint túl hangosak voltunk, ezért kiebrudaltak bennünket, a liget melletti vasutas házban leltünk volna új otthonra, de aztán visszahívtak bennünket.
- Mi volt ennek az oka?
- Az akkori rendszer szerette volna, ha az a 300-400 renitens fiatal ellenőrzött helyen van.
- A társadalmi gőz levezetésének egyik szelepje volt a beatzene…
- Ott mindenki tudta, hogy ki kinek a hozzátartozója, s mi is tudtuk, hogy ki figyel minket. Ez egy rendszer által ellenőrzött klub volt. Közben alakult a helyzet, egyenruhánk lett, gyarapodott a felszerelésünk.
- Nem profik voltatok, zenélés mellett dolgoztatok. Te hol?
- Technikusként a Zala Megyei Állami Építőipari Vállalatnál, mivel társadalmi ösztöndíjasként három évre el voltam kötelezve. Amikor ez letelt, jött a Nyers Rezső nevével fémjelzett új gazdasági mechanizmus. Sokat tanultam ekkor a ruhagyárban lévő holland mérnököktől, akik a munkaszervezést irányították ott.

 

Kerekes „Gazsi” koncert közben…

 

- Ez két külön cég volt… Ruhagyár és ZÁÉV…
-Mi is szerettünk inni, ők is szerették a jó magyar italt. A kocsmákban találkoztunk. Elmagyarázták, hogyan kell a hatékonyságot növelni a munkahelyeken. Ezt mi is átvettük. Megnőtt a termelékenység, ezzel párhuzamosan emelkedett a munkások fizetése. Ezt nem nézte jó szemmel a rendszer, mert bérfeszültséget okozott. Egy hat elemis függetlenített párttitkár ezt nem is hagyta szó nélkül. Ebből elegem lett. Budapesten voltam egy versenytárgyaláson, de beugrottam a Zenekonzervatóriumba is megkérdezni, hogy mikor lesz felvétel. Azt a választ kaptam, hogy elkéstem, de a jazz tanszéken még szerencsét próbálhatok. Hát bementem oda, s szóltam Gonda Jánosnak, hogy megpróbálnám. Tud bluest játszani? - kérdezte. Hallatlan önbizalommal válaszoltam, hogy inget is tudok. Maga föl van véve - hirdette ki az ítéletet a próbajáték után. Mondtam a többieknek: gyerekek, szeptember elsejétől Budapesten vagyok. Nagy tiltakozás volt, de vittem a többieket is. Tóth Jánost felvették a vibrafon, Karsay Lacit pedig a pozan szakra. Horváth Péter inkább dolgozott, de ez jellemző volt a többiekre is, hiszen egyébként nem lehetett megélni Budapesten.
- Márcsak azért sem, mert akkoriban létezett a kmk, vagyis a közveszélyes munkakerülés…
- Ez valóban gondot jelentett akkoriban.

E.E.
(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából. S köszönet jár mindazoknak is, akik ugyancsak archív fotók segítségével teljesebbé teszik sorozatunkat.)

 

Gonda János Széchenyi-, Liszt-, Erkel-díjas zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész. Ő vizsgáztatta Kerekes Istvánt.

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)

Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (8.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (9.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (10.) (2017.09.28.)