Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18., 10:25)

 

Gondár Lajos: - Megfújtam Kránicz Viliék szaxofonját, hogy otthon tudjak próbálni.

 

Gondár Lajost kerestem, hogy mint a Cyklon zenekar egyik alapító tagjának segítségével felidézzük az egykori legendás zalaegerszegi banda alakulásának történetét. Másfél héttel ezelőtt még Kárpátalján vette fel a telefont, s azt ígérte, hogy amint hazatér Zalaegerszegre, kezdhetjük a múltidézést. Nos, ez tegnap (augusztus 17-én) megtörtént.
A találkozás érdekessége, hogy kettőnket nem csak a zene, hanem a ZTE labdarúgó-csapatának csodálatos időszaka, a Szőcs-korszak is összeköt. Gondár „Laja” és jómagam is tagja volt ugyanis annak a szurkolói csapatnak, amelyet úgy hívtak, hogy B-közép. Ám ez másik történet.
- Zalaegerszegi vagy?
- Nem Vasvárról kerültem Zalába. Először Nagykanizsára, aztán 1954-ben Egerszegre. Itt jártam iskolába, itt szereztem szakmát.
- Úgy emlékszem, hogy autószerelő vagy…
- Az is. Aztán anyagi okok miatt váltottam, ugyanis az autófényezők akkoriban jobban kerestek. Aztán csömört kaptam az autóktól, ha a saját járgányomon van egy apró munka, azt is halogatom. Repülőgépekkel is foglalkoztam Kaposújlakon, de beleuntam a távollétbe. Nem hagytam abba azonban a munkát, most helikoptereket festek Vasváron. Egész Európából hordják ide a gépeket.

 

A felső sorban balról Orbán Sándor, Krecsár Péter, Horváth Péter, az alsó sorban Tóth János és Kerekes István. A hölgy nevét sajnos nem tudjuk, kérjük, hogy aki felismeri, szíveskedjen megírni.

 

- Vágjunk a közepébe, mint a fergeteg! Hogy jött a Cyklon?
- 1960-ban az ipari iskolában kezdtem a tanulmányaimat, akkor már játszottam tangóharmonikán. Alakult egy néptánccsoport, amelyet kísértem, majd ugyanez történt a botfai fiúnevelő intézetben. Ekkor született meg az ötlet, hogy zenekart kellene alakítani. Többen is laktunk zenekedvelő fiatalok a Somogyi Bacsó tér környékén (ma Október 6. tér - a szerk.). Említhetem Horváth Kálmánt, a festőt, vagy Tunyogi Pétert. Egy szobafestő tanuló, Tuboly Pisti volt kezdetben a dobos. Kinyó Gabi gitározott, aki egy udvarban lakott „Tunyóval”. Tanítgatta is gitározni, de Tunyó egyelőre maradt a dobnál.
- Akkor összegezzünk! Az első Cyklon felállása hogy alakult ki?
- Tóth János és Horváth Péter még általános iskolások voltak, amikor a zenekarhoz kerültek. Az iskolában Kránicz Vilmos volt a testnevelő tanáruk, aki ugyancsak zenélt Bánhegyi doktorral, Szőke Jánossal, a Nefelejcs bisztróban játszottak. Kránicz Vili tangóharmonikán és szaxofonon játszott. Tóth János hegedűn tanult, Dörge, vagyis Horváth Péter klarinéton játszott. Kránicz Viliék általában hétvégén zenéltek, hétközben elcsórtam a szaxofont, hogy otthon próbáljak.
- Szóval megfújtad a szaxofont…
- Szó szerint. Dörgével felváltva fújtunk. Szóval így alakult a csapat, s időközben belépett Orbán Sándor, vagyis Hota, aki gitáron akart játszani. Saját maga készített gitárt zongorahúrokból.

E.E.

(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából.)

 

Balról Tóth János, Orbán Sándor, Horváth Kálmán.

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)