Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05., 9:45)

A betegség, ami zenekaralapítással gyógyítható

 

Horváth Kálmán: - Elérkeztünk oda, hogy már nem mi mentünk a bulikba, hanem hozzánk jöttek.

Fotó: Zalatáj

 

Laja, vagyis Gondár Lajos után következzen Apró, tehát Horváth Kálmán! Ő is a Somogyi Bacsó téri (ma Október 6. tér - a szerk.) zenekedvelő fiatalok közé tartozott, mint Gondár Lajos, Tunyogi Péter, vagy éppen Kinyó Gábor.
Horváth Kálmán is közismert személyisége Zalaegerszegnek, hosszú évtizedeken keresztül elismert és megbecsült szobafestője volt a városnak. Ma már csak igen ritkán vállal munkát. A páterdombi családi házban beszélgetünk.
- Honnét a zene iránti szeretet?
- Az általános iskola második osztálya után beírattak a szüleim a zeneiskolába, hegedű szakra.
- Ez szülői javaslatra történt? S a hangszerválasztás is?
- Saját elhatározásom volt. A nővérem már zongorázott, számomra a hegedű volt a szimpatikus. Hét évig tanultam a zeneiskolában, utána két év továbbképző következett.
- Mi indokolta a műfaj és hangszerváltást?
- Velünk szemben lakott Tunyogi Péter, a sarkon Gondár Lajos, mindhármukat ugyanaz a betegség kapott el. Tudtuk, hogy ez csak zenekaralapítással gyógyítható. S akkor még ott volt a szomszédban Horváth Antal, aki kezdetben a dobosunk volt.
- Nem volt akkoriban könnyű dolog felszerelni egy zenekart. Hangszerek, erősítők, hangfalak. Kezdetleges volt minden…
- Erősítőket a moziból kaptunk, s a szomszédban lakó Kertész-család is kisegített bennünket dobfelszereléssel. Ha jól emlékszem, a városi tanácstól is kaptunk technikai berendezéseket. Kezdetleges felszerelésünk volt valóban. Később Hota (Orbán Sándor - a szerk.) megpróbált saját maga hangfalat és gitárt készíteni.

 

A korabeli felvételen Horváth Kálmán Tunyogi Péterrel (középen) és a zenekar egyik kedvelőjével, Kuczkó Károllyal.

Fotó: archív

 

- Milyen volt a kapcsolat, a hangulat az együttesen belül?
- Baráti! Jó csapatot alkottunk.
- S a közönség?
- Egy ideig nem tudtak a zenekar létezéséről, aztán egyre több iskolai bálon léptünk fel, ami megváltoztatta a helyzetet. Elérkeztünk oda, hogy már nem mi mentünk a bulikba, hanem hozzánk jöttek. Először a KISZÖV-székházban kaptunk helyet, aztán a KISZ-klub (a mai múzeum épületében van - a szerk.) lett az otthonunk.
- A hatóságokkal nem volt problémátok? Mert ugye „a beatzene a nyugatról érkező fellazító propaganda egyik eszköze” volt a hivatalos értékítélet szerint…
- Nem éreztük, hogy gondunk lenne. Talán azért, mert a KISZ-klubban játszottunk, s az védett hely volt. Annak ellenére, hogy sok nyugati számot játszottunk.
- Minden zenekarnak van vezéralakja. Ki volt ő kezdetben nálatok?
- Először Gondár Lajos, hiszen ő találta ki az egészet. Ám ez nem jelentett hierarchiát, egyforma volt minden zenekari tag. Gondár Lala nősülése után kivált a Cyklonból, s jöttek az új tagok.
- Voltak viták a műsor kialakításánál?
- Hamar megegyeztünk. Miután többen jártunk zeneiskolába, a kottaolvasással nem volt gondunk. S azzal sem, hogy milyen számok alkossák a repertoárt. A közönség is segített ebben.

E.E.
(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából.)

 

A KISZÖV-székház volt az együttes első állandó otthona.

Fotó: Zalatáj

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)