Volt egyszer egy Cyklon (10.) (2017.09.28., 9:30)

Gazsi lett a „kis” Kerekes is…

 

Kerekes István „Gazsi”: - Nem volt jó ajánlólevél a kulák-értelmiségi származásom.

 

Kerekes István, vagyis Gazsi sorozatunk újabb szereplője. Zalaegerszegi születésű, egy péntek délután beszélgettünk, miután Budapestről hazajött a másnapi szüretre. Hogy a szombati szőlőünnep hogy sikerült az eső miatt, azt nem tudom, de az biztos, hogy beszélgetésünket az égiek nem tudták befolyásolni. Márcsak azért sem, mert az oda már eltávozott egykori zenekari tagok is szóba kerültek.
- Zalaegerszeg kisváros volt akkor, amikor indultatok. A progresszív fiatalok tehát jól ismerték egymást. Nem tévedek?
- Rátapintottál a lényegre. Egy helyre jártunk ezekkel a fiúkkal, a Petőfi-iskolába. Hota (Orbán Sándor), Apró (Horváth Antal); Tóth Jancsi alattam járt kettővel, Tunyogi Péterrel osztálytársak voltunk, egy padban ültünk, Dörge (Horváth Péter) is közénk tartozott, Karsay Laci viszont idősebb volt nálunk. Szóval egy bandába tartoztunk, javarészt együtt jártunk zeneiskolába a Pázmány Péter utcába. Tóth Bandi bácsi volt a hegedűtanár.
- Mindenki hegedűn tanult?
- Nem volt ez egyszerű kérdés. Nem lehetett válogatni. Akinek amilyen hangszer jutott… A hegedűből volt a legtöbb. Látrányi János aztán alakított egy úttörőzenekart, hegedűtől, mandolintól kezdve minden hangszer megszólalt, ami éppen rendelkezésre állt.
- A repertoár nyilván adott volt: indulók, mozgalmi dalok…
- Mi temettük az összes kommunista vezetőt, utána pedig mentünk a városi tanácsra Mozartot játszani a névadókon. Bevallom: szerettük ezeket a szerepléseket, hiszen sok kémia, matematika dolgozatot megúsztunk. Jó társaság volt, bár nem éreztük még a közös jövőt, de…
- Szóval ez volt a későbbi Cyklon zenekar csírája a megalakulás idején.
- Akkor éppen nem voltam Zalaegerszegen…
- Miért?
- Nem volt jó ajánlólevél a kulák-értelmiségi származásom. Az osztályfőnök szólt anyámnak, hogy máshol próbálkozzak, talán Budapesten.

 

Kerekes István a Cyklonban.

 

- Mielőtt elmennénk Budapestre tisztázzuk: miért vagy Gazsi, hiszen István a keresztneved?
- Bátyám, Gáspár után én is ugyanabba a kollégiumba kerültem, ahol az „öregek” nem akarták megjegyezni a kis Kerekes nevét, így Gazsi maradtam. Budapesten folytattam zenei tanulmányaimat, ott is volt zenekarunk. A Szabó Ilonka utcai Épületgépészeti Technikumba – ahová jártam – betuszkolták az ugyancsak zalai Szilágyi Istvánt is, aki jelenleg Sényén lakik, de a zalaegerszegiek csak „Szigyának” ismerik. A bejutásban nagy szerepe volt nagybátyámnak, aki ott tanított. Egy csalafintaságot kellett elkövetni csak, édesapám nevéből elhagytuk a doktort.
- Milyen doktorátusa volt édesapádnak?
- A Szent Erzsébet Egyetemen szerzett diplomát, gazdasági jogász volt, a „Szigya” papája szintén jogot végzett. A középiskola elvégzése után jöttem haza, miközben a Cyklon akkor már javában zenélt…

E.E.

(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából. S köszönet jár mindazoknak is, akik ugyancsak archív fotók segítségével teljesebbé teszik sorozatunkat.)

 

A The Devils… Balról Kerekes István, jobbról a harmadik Szilágyi István, vagyis „Szigya”.

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)

Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (8.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (9.) (2017.09.14.)