Volt egyszer egy Cyklon (8.) (2017.09.19., 10:15)

„Szegény leány, szegény leány…”

 

Bencze Erzsébet: - Az nem az én világom volt.

Fotó: Zalatáj

 

Az 1965-ös „Ki mit tud?” városi, majd megyei versenyének megnyerése után az országos selejtező mezőnyébe került a zalaegerszegi Bencze Erzsébet tánczene kategóriában. A Zrínyi-gimnázium negyedikes diákját a szombathelyi megmérettetésen a Cyklon zenekar kísérte.
- Megosztott első helyezéssel jutottam a középdöntőbe a Balikó-nővérekkel - folytatja a múltidézést Bencze Erzsi. - Bevallom, nem számítottam a továbbjutásra, kevés időm volt az új szám betanulására, hiszen érettségi előtt álltam. Vass János, a zeneiskola tanára felajánlotta segítségét a zenekarnak, s nekem is, szorgalmasan járt a próbákra. Nehéz számot választottunk, az „Ingovány”-t, ami Psota Irén előadásában vált ismertté.
- Miért ezt a rendkívül nehéz számot választottad?
- Mert akkoriban sajnos nem volt más, ami igazán tetszett volna. Kedveltem azt a dalt, ám már utólag beláttam, valóban nem egy fiatal lánynak való szám volt. Ezen kívül igyekeznünk kellett, mert csupán néhány hét állt rendelkezésünkre a középdöntőig. A dal nehézsége nem okozott gondot. Az elődöntőben elhangzott dicséret után ezért különösebben nem is aggódtam. A továbbjutó mégis a Balikó-testvérpár lett. Ott álltam leforrázva. Mai fejjel és tapasztalattal már másképp látom az akkor történteket. A Balikó-nővéreknek már akkor élő szerződésük volt egy balatoni turnéra. Képzelheted, milyen érzéssel álltam színpadra, amikor láttam a reklámfilm felvételét, amit róluk készítettek az egyik próba után. Egyébként egy szép kínai kávéskészletet kaptam jutalmul, ami azóta is megvan. A történet fonákja, hogy az általam előadott dal befejező szavai így hangzanak: „Szegény leány, szegény leány…” A zsűritagok lehajtott fejjel gratuláltak. Egyetlen értékelő, kritikai észrevétel nem hangzott el. A zsűritagok csak mosolyogtak, egyikük, Pernye András ekképpen „gratulált” a dal utolsó mondatát idézve: „Szegény leány”. Vártam volna valami indoklást azok után, ami elhangzott az elődöntőben… Utoljára Petrovics Emil szólt hozzám, amikor később összetalálkoztam vele a folyosón. Vállamra tette a kezét - miközben könnyeimmel küszködtem -, s csak ennyit mondott: „Sajnálom…” Éreztem benne az őszinte együttérzést.

 

A zsűri három tagja (balról): Pernye András, Petrovics Emil és Major Tamás.

Fotó: archív

 

- Csalódott, elkeseredett voltál?
- Inkább csalódott, mint elkeseredett. Ennek ellenére szeretettel gondolok vissza Petrovics Emil korábbi szavaira, amit magnófelvétel is megőrzött: „Bencze Erzsi nem modoros, nem akar senkit sem utánozni a menők közül… Olyan bensőségesen énekel, ahogy ő tartja szépnek és jónak.” Petrovics Emil külön kiemelte a köztem és a kísérő Cyklon zenekar közötti összhangot is az elődöntőben.
- Nem jutottál végül is a döntőbe. Ez befolyásolta azt a döntésedet, hogy lemondtál az énekesi karrierről?
- Annak ellenére, hogy kiestem, felvételt nyertem a Magyar Rádió stúdió iskolájába, sőt a „Halló fiúk, halló lányok” című tv-műsorba is meghívást kaptam. Nemet mondtam, noha imádtam énekelni.
- Elfordultál a műfajtól…
- Az a rövid időszak is elég volt ahhoz, hogy megismerjem a kulisszák mögötti álságos állapotokat, a kiskapus „művészbejárókat”. Az nem az én világom volt.
- Köztudott, hogy már akkor ilyen volt az a világ. Voltak futtatott énekesek, zenekarok…
- Én ezt nem tudtam és nem is akartam elfogadni.

E.E.
(Folytatjuk)

 

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából. S köszönet jár mindazoknak is, akik ugyancsak archív fotók segítségével teljesebbé teszik sorozatunkat.)

 

Bencze Erzsébet nemet mondott, noha imádott énekelni.

Fotó: archív

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)

Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14.)