Volt egyszer egy Cyklon (13.) (2017.10.12., 9:00)

Kerekes „Gazsi”, a milliárdos

 

Kerekes István: - Valamennyien megszállott zenészek voltunk.

 

Kerekes István, vagyis „Gazsi” elmondása szerint a Cyklon Budapesten sem vallott szégyent, szép jövője lett volna, ha együtt maradnak a tagok. Tóth Jánost és Horváth „Dörge” Pétert azonban elcsábította a Kex együttes. Tunyogi Péterrel egy ideig azonban még életben tartották a Cyklont.
- Hogyan jellemeznéd egykori zenésztársaidat?
- Valamennyien megszállott zenészek voltunk. Nagyon sokat próbáltunk, dolgoztunk különböző helyeken, főleg lakásokon, de ez nem volt szokatlan, hiszen Zalaegerszegen is ez volt a jellemző, egészen addig, amíg nem jött létre az Univerzum klub. Amikor négyszáz ember tombolt a színház előterében, megerősített bennünket abban, hogy van értelme a munkának, a sok gyakorlásnak. Valahol még vannak is felvételek az akkori koncertekről, de már nem találom ezeket, hiszen nagyon sokszor költöztem. Visszatérve a kérdésre: szinte valamennyien hatéves korunktól zeneiskolába jártunk, utána is képeztük magunkat. Már az iskolai zenekarban is játszottunk tánczenét. Nem tagadom, jártunk haknizni, hívtak bennünket lakodalmakba is. Tóth János bátyja nagyszerű harmonikás volt, jött velünk.
- Tartod a kapcsolatot a többiekkel?
- Horváth Péterrel és Karsay Lászlóval igen.
- Évekig zenéltél külföldön…
- Főleg a skandináv országokban. Kivittem magammal Tunyogi Pétert és Karsay Lacit is. Majd a Viking Line tengerjárón játszottunk, a világ sok részén jártunk, rengeteg élményben volt részünk.

 

Balról Kerekes István, Tunyogi Péter és Miklosovits László. A fotó Miklosovits László Retro-Zalaegerszeg című kötetében szerepel.

 

- Mivel telnek napjaid?
- Hetven éves vagyok, de a nyugdíj mellett dolgozom. A világkörüli zenélésből hazatérve agyvérzést kaptam, lebénult az egész bal oldalam. Féléves rehabilitáció és küzdés után összeszedtem magam, de a zenélést abba kellett hagynom.
- Milyen gyakran jössz haza Zalaegerszegre?
- Elég sokszor, mert az öcsém betegeskedik és segíteni kell a ház körül.
- Elégedett ember vagy?
- Inkább boldog, mert milliárdosnak érzem magam.
- Hogyan? Minek?…
- Hát összeszámoltam… Vagy hatvanszor voltam Egyiptomban, a piramisoknál, harmincszor az Amazonason, s még sorolhatnám. Ha ezt saját zsebemből kellett volna fizetni…
- Hány országban fordultál meg?
- Összesen nyolcvannégyben. A világ minden táján voltam.
- Nehéz egy tengerjáró hajón zenélni?
- Az életmód miatt igen. Veszélyhelyzetben a zenész is matróz, megvan az adott feladata. Nekünk is menteni kell az utasokat.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A Viking Line tengerjáró egy képeslapon szereplő fotója.

 

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából. S köszönet jár mindazoknak is, akik ugyancsak archív fotók segítségével teljesebbé teszik sorozatunkat.)

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)

Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (8.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (9.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (10.) (2017.09.28.)

Volt egyszer egy Cyklon (11.) (2017.10.04.)

Volt egyszer egy Cyklon (12.) (2017.10.06.)