Volt egyszer egy Cyklon (12.) (2017.10.06., 10:10)

Azok a „keleti” budapestiek

 

Kerekes István: - Szerintem szép jövője lehetett volna a Cyklonnak, ha együtt marad.

 

Kerekes István, vagyis Gazsi elment Budapestre, felvételt nyert a jazz tanszékre, akárcsak zenekari társai közül Tóth János és Karsay László.
Gonda János, a kiváló zongorista, zeneszerző, zenetudós megkérdezte „kis Gazsitól”: Tud improvizálni? Tudok - mondta. Na akkor tud bluest játszani? - hangzott az újabb kérdés. Inget is, ha akarja. Milyen hangnemben szeretné? - kérdezett vissza „Gazsi.” Lement egy F-dúr, improvizáltam, s fel is vett. Azonnal felmondtam a ZÁÉV-nél és 1969 augusztus huszadikával fel is vittem a Cyklont Budapestre - mondja.
- Karsay László, Tóth János, Horváth Péter és én alkottuk akkor a Cyklont. Tunyogi Petit 1969 szilveszterén vittük fel Budapestre, miután Zalaegerszegre mentünk játszani. Kiderült, hogy Karsay László pozanosunk öccse otthon maradna, mert nősülni akart.
- Budapestre költöztetek. Hogyan alakult a sorsotok?
- Megkaptuk a működéshez szükséges engedélyeket (ORI, OSZK), fellépési lehetőségekhez jutottunk. Közben jó kapcsolatba kerültem az Omegával, elsősorban Benkő Lászlóval. Mi is felléphettünk az E-klubban, vagyis a Műszaki Egyetemen. A jazz tanszéken padtársam volt Benkő László, aki segített, hogy fellépésekhez jussunk. A Kinizsi Klubban is programot szerveztünk. Aztán felmondták a szerződésünket, később megnyertem a pert a Marx Károly Tudományegyetem ellen, precedens jelentőségű ítélet született. Mint jazz tanszéki hallgató nem voltam barát, hiszen akkor a műfaj imperialista csökevénynek számított. Apám, aki mint említettem, kitűnő gazdasági jogász volt, segített a háttérből. Mi a kollégium klubjában játszottunk, míg a Neoton az egyetemen.

 

Balról Kerekes István, Karsay József és Tóth János. A Cyklon Kovács Katit kíséri.

 

- A Neoton volt akkoriban az egyik kirakatzenekar… A hanglemezgyár és a terület fő emberének kedvence…
- A hanglemezgyár igazgatója szerette a szőke lányokat. No, de térjünk vissza a mi klubunkba! Oda sok kiváló zenész járt. Az Omegából, az Illésből, s még rengetegen.
- Miért?
- Szerintem azért, mert nálunk fúvósok is voltak a zenekarban. Akkor szinte mindenki a gitárra esküdött Magyarországon. Volt, aki megkérdezte: mi ez, tűzoltózenekar? Chicago, Blood Sweat & Tears számokat is játszottunk, a hozzáértők értékelték ezt. Szaporodtak a fellépési helyek, egyre több koncertet adtunk, miközben mindenki végezte a civil munkáját.
- Mikor szakítottál a Cyklonnal?
- Elég hamar…1971-ben.
-Az már tulajdonképpen a Cyklon végső időszaka volt…
- Igen, hiszen Tóth Jancsit és Horváth Dörge Pétert a Kex együttes elcsábította, igaz, ez az együttes hamar megszűnt. Tunyogi Petivel még életben tartottuk egy ideig a Cyklont.
- Budapesten?
- Igen. Nem volt könnyű dolog ez Pesten. Ezt a fajta zenét ott nemigen művelték. Szerintem szép jövője lehetett volna a Cyklonnak, ha együtt marad. Mi ugyebár nyugatról jöttünk a fővárosba, néztük a „gráci” televíziót, hallgattuk az osztrák rádiót, a hármas csatornát. Egészen más élményekhez jutottunk, mint a budapestiek. Mi csak úgy hívtuk őket, hogy a keletiek, bosszúból azért, mert lenézőek voltak a vidékiekkel szemben.

E.E.
(Folytatjuk)

(Köszönettel tartozunk a Göcseji Múzeumnak, Béres Katalin történésznek azért a segítségért, hogy a múzeum birtokában lévő egykori Cyklon-fotókat szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátották közlés céljából. S köszönet jár mindazoknak is, akik ugyancsak archív fotók segítségével teljesebbé teszik sorozatunkat.)

 

Benkő László, az Omega billentyűse is segített fellépésekhez jutni Budapesten.

 

Volt egyszer egy Cyklon (1.) (2017.08.10.)

Volt egyszer egy Cyklon (2.) (2017.08.18.)

Volt egyszer egy Cyklon (3.) (2017.08.23.)

Volt egyszer egy Cyklon (4.) (2017.08.31.)

Volt egyszer egy Cyklon (5.) (2017.09.05.)

Volt egyszer egy Cyklon (6.) (2017.09.08.)

Volt egyszer egy Cyklon (7.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (8.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (9.) (2017.09.14.)

Volt egyszer egy Cyklon (10.) (2017.09.28.)

Volt egyszer egy Cyklon (11.) (2017.10.04.)