„Egerszegen is fontos volt a jó közösség” (2019.02.27.,8:15)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (7.)

 

Nemrég ünnepelte 80. születésnapját Kristóf László.

 

A szomszédos Körmendről érkezett 1978-ban Zalaegerszegre Kristóf László. A vasi kisváros főiskoláján tanított, amúgy „mellékesen” hosszú évek óta a helyi férfi kosárlabda-csapatot edzette, miközben a tehetségeket kutatta. A megyei bajnokságból – a másodosztályon keresztül – az élvonalba vezette a körmendi együttest.
Zalaegerszegen hasonló feladat várt rá, igaz itt nem nulláról kellett kezdeni a munkát, hiszen egy jó NB II-es csapata volt a városnak. Mint köztudott, a feladatot – együtt a játékosokkal, vezetőkkel – megoldotta. Erről is szót váltottunk vele a napokban.
Kristóf László nemrég múlt 80 éves. Ezúton is jó egészséget kívánunk neki.
- Hogyan került a későbbi nagy riválishoz?
- A zalaegerszegi vezetők azzal az érveléssel keresték meg, hogy szeretnék, ha Lázár Béla játékos-edzőnek csak a játékra kellene koncentrálnia. Úgy gondolták, így nagyobb esély lenne a feljutásra. Mondtam, hogy nagyon szívesen segítek, de nem hosszabb távon, hiszen a körmendi főiskola – ahol tanítottam – már megszűnőben volt, s a jövő évre szerződés kötelezett Szombathelyre a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolához. Soha nem akartam főállású kosárlabdaedző lenni. Ennek látszólag ellentmond, hogy Körmenden egy személyben voltam szakosztályvezető, szertáros, edző és tanár.

 

Nem sok fotó maradt az NB II-es időszak utolsó szakaszáról, amikor az élvonalba jutásért küzdött a ZTE. Balról Ivánkovics István, Halász István, Magyar András és Kristóf László.

 

- Furcsa lehetett ezek után Zalaegerszegen…
- Nekem a ZTE-nél is fontos volt a jó közösség, hangulat, ahol nincsenek ellentétek. Igyekeztünk ennek megfelelően úgy alakítani a körülményeket, hogy mindenki jól érezze magát. Például a játékosokkal közösen kifestettük az öltözőt, mert nagyon nem tetszett nekünk.
- Úgy emlékszem, az is közrejátszott a döntésében, hogy a ZTE-ben játszott a „pótfia”, Németh „Csicsa”…
- Saját nevelésű játékosom volt Körmenden. Tény, hogy az ő ösztönzése is számított.
- Kapott Körmenden kritikát azért, mert Zalaegerszegre szerződött?
- Kezdetben nem. Később aztán, amikor Szücs József és Rózsás Gábor a ZTE játékosa lett, szememre vetették, hogy egy nyugat-dunántúli riválist segítettem az élvonalba. Az igazsághoz tartozik, hogy Egerszegen egy jó csapat volt, megérdemelte, hogy NB I-es legyen. Igaz, hogy drámai csatában, de sikerült a feljutás, s azóta is – megszakítás nélkül – az élvonalban szerepel a ZTE.
- Kristóf Lászlóról közismert kosárlabda-berkekben: mestere annak, hogy élvonalba juttat egy csapatot…
- Zalaegerszegen közel sem volt annyi közöm hozzá, mint Körmenden. Vagy éppen Fürstenfeldben, illetve a 4000 lelkes Güssingben (Németújvár - a szerk.). Nem tartottam magam kimagasló tudású szakembernek, de ehhez úgy látszik volt érzékem.

E.E
(Folytatjuk)

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) (2019.01.28.)

Negyven éve az élvonalban... (3.) (2019.01.30.)

Negyven éve az élvonalban... (4.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (5.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (6.) (2019.02.13.)