Egyetlen pont döntött (2019.01.23., 10:00)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (1.)

 

A Zalaegerszegi Építők egykori csapata, amelyből a fúzió után többen is tagjai lettek a ZTE NB I-es együttesnek.

 

Negyven éve történt… 1979. január 13-án felejthetetlen élményben volt része annak a nyolcszáz szurkolónak, aki bepréselődött a ZTE munkacsarnokába.
Sporttörténeti mérkőzésre készült a klub férfi kosárlabda-csapata; az első NB I-es összecsapásra. Az ellenfél a jó játékerőt képviseli Oroszlány együttese volt. S megszületett a csoda: a ZTE az élvonalbeli debütáláson 100-64-re legyőzte ellenfelét. Idézzük fel, hogy kik voltak e nagyszerű siker kovácsai! Varga Ferenc együttesét Magyar András, Lázár Béla, Mónok István, Góczán Gábor, Vágvölgyi Tamás, Magyar Attila, Ivánkovics István és Bokor Tamás alkotta ezen a mérkőzésen.
De hogyan is jutott el az élvonalbeli szereplésig a ZTE? Az idősebb korosztályhoz tartozó szurkolók még bizonyára emlékeznek arra, hogy két NB II-es férfi csapata volt akkoriban a megyeszékhelynek: a Zalaegerszegi Építők és a ZTE. Az előbbi szerepelt jobban, a névadó támogató, a Zala Megyei Építőipari Vállalat (ma ZÁÉV Zrt. - a szerk.) jelentősen megerősítette a keretet,  jó eséllyel pályázott az élvonalba jutásra.
Aztán közbeszólt a ZTE és a Zalaegerszegi Építők fúziója. A név ZTE lett, viszont az „új” klub az Építők kék-fehér színét vitte tovább.
A csapat számára így már egyértelmű cél lett az NB I-be jutás, ami be is következett, de nem akármilyen körülmények között.

 

A felvétel az 1978. december 16-i Székesfehérvári Építők - ZTE mérkőzésen készült.

 

1978. december tizenhatodikát mutatta a naptár. Egyetlen mérkőzés döntött a feljutásról a ZTE és a nagy rivális, a Székesfehérvári Építők között. A bajnokság utolsó mérkőzése volt, s az előjelek a ZTE sikerét jelezték, hiszen a zalaegerszegi találkozón 91-65-re nyert a Kristóf László vezette zalai csapat. Egy 25 pontos fehérvári győzelem is a ZTE bajnoki címét jelentette volna.
Furcsa körülmények között kezdődött a találkozó. Az egyik hivatalosan küldött játékvezető nem érkezett meg, így egy helybeli bírót kellett felkérni, akinél „véletlenül” volt szerelés. A hazai csapat hatalmas tempót diktált, jelentős előnyt szerzett, így veszélybe került a bajnoki cím. Drámai csatában 77-52-re győzött a Székesfehérvári Építők, s hacsak egyetlen pontot is, de sikerült megőrizni az előnyből.
NB I-es csapata lett Zalaegerszegnek!

E.E.
(Folytatjuk)

 

Kristóf László edző (jobbról) tanácsot ad. Balról Ivánkovics István, Halász István, Magyar András. (A felvételek sajnos eléggé gyenge minőségűek, ezért elnézést kérünk.)