Egy új szakosztályi modellt alkotott (2019.02.13.,9:35)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (6.)

 

A 30 éves találkozón… Balról Fehér Imre gyúró, Lázár Béla, Halász István, dr. Szalay Dénes, Varga Ferenc és Bucsis István.

 

Dr. Szalay Dénes 1967-től volt a ZTE kosárlabda-csapatának aktív játékosa, 1975-től két évig a klub női szakosztályát irányította. Ezt követően, 1977-től 1985-ig a férfi szakosztály elnökeként tevékenykedett.
Akárcsak Varga Ferenc, az első NB I-es csapat edzője, már ő sincs közöttünk. 2016 nyarán méltósággal viselt betegség után 74 éves korában hunyt el.
A zalaegerszegi kosárlabda-sport sokat köszönhet neki. Szombathelyről érkezett, a tanárképző főiskola elvégzése után a ZTE kosárlabdázója lett. Együtt játszott többek között Panácz Antallal, Horváth Jenővel és Eső Lászlóval. Tagja volt az NB II-be jutott ZTE-nek.
Az aktív játék befejezése után a klub női kosárlabda szakosztályát vezette. Majd visszatért a férfi vonalra, ahol társadalmi munkában irányította a szakosztály munkáját.
Dr. Szalay Dénes nevéhez fűződik egy új szakosztályi modell kidolgozása, ami akkoriban meglehetősen merésznek tűnt.
Egy szakosztályi beszámoló keretében vázolta elképzeléseit. A tervezet szerint egy felmenő rendszerű utánpótlás-nevelésre tett javaslatot, sőt – ami akkoriban szinte szentségtörésnek számított – profi szemléletű premizálási rendszer bevezetését szorgalmazta. Ennek teljesítése esetén előbb a csapat dobogóra kerülését, majd a bajnoki cím megszerzését garantálta.
Alaposan meglepte ezzel az elnökség tagjait. Olyannyira, hogy nem is mondtak egyértelmű nemet, s mint később kiderült, gyakorlatilag zöld utat kapott az elképzelés. Most már elmondható, hogy ez volt a zalaegerszegi kosárlabda-sport egyik rendkívül fontos mozzanata, a határozott fejlődés kiinduló pontja. S ez volt a labdarúgással való előbb rejtett, majd egyre nyíltabb rivalizálás kezdete.

 

Dr. Szalay Dénes és Varga Ferenc köszönti a visszavonuló Halász Istvánt.

 

 

A stáb betartotta egyik legfontosabb ígéretét, felkutatták a zalai tehetségeket (Bodrogi Csaba, Farkas László, Földesi Attila, Bencze Tamás, Gáll Tamás), válogatott szintű kosárlabdázókat igazoltak. Először szerződtettek légiósokat a lengyel Zbigniew Slominski és Zbigniew Blaszczak személyében.
A kosárlabda nem főállású munkát, de örök elkötelezettséget jelentett számára. Több interjút is készíthettem vele, az egyikben így emlékszik azokra az évekre:
„Jó szívvel gondok vissza az akkori játékosokra, vezetőtársakra és szurkolókra, s ezt az érzést a lezajlott ZTE »botrányok« sem tudták elhomályosítani bennem.”
Akárcsak Varga Ferenccel, dr. Szalay Dénessel is 2009-ben találkoztam utoljára személyesen. Ő is ott volt azon az összejövetelen, amit az NB I-be jutás harmincadik évfordulóján rendeztek Szücs Józsefnél, az 1988-as bajnokcsapat kapitányánál.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A megyei tanács elnökhelyetteseként köszönti a ZTE 1990-ben bajnokságot nyert csapatát.

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) (2019.01.28.)

Negyven éve az élvonalban... (3.) (2019.01.30.)

Negyven éve az élvonalban... (4.) (2019.01.31.)

Negyven éve az élvonalban... (5.) (2019.01.31.)