Az első palánktól az NB I-ig (2019.01.30.,9:50)

Negyven éve az élvonalban a ZTE kosárlabda-csapata (3.)

 

Simon József szakosztályvezetőként (középen) a ZTE első légiósát, Zbigniew Slominskit búcsúztatja Molnár József klubelnök társaságában.

 

A négy évtizede folyamatosan az élvonalban szereplő ZTE férfi kosárlabda-csapatának feljutásáról, s NB I-es bemutatkozásáról szóló sorozatunk újabb részében Simon József a riportalanyunk (az előző részek az oldal alján találhatók – a szerk.).
Simon József, vagy ahogy rengetegen szólítják, Dodó, született zalaegerszegi. Egykor játékosként is szerepelt a ZTE-csapatában, majd több alkalommal volt a szakosztály vezetője.
- A kosárlabdával kapcsolatos első családi élményt az jelentette, hogy édesapám – aki jónevű asztalos volt Zalaegerszegen – készítette a városban az első palánkot. Tette ezt a Zrínyi-gimnázium nagyszerű testnevelő tanárának, Ostoros Károlynak a kérésére. Aktív játékos pályafutásom egyik legnagyobb élménye a jó képességű Baja legyőzése volt az Arany Bárány Szálloda udvarán lévő szabadtéri pályán - emlékszik vissza a múltra.
Mint korábban már írtuk, akkoriban két NB II-es férfi kosárlabda-csapata volt Zalaegerszegnek. Noha a ZTE volt a megye legnagyobb egyesülete, a Zalaegerszegi Építők ebben a sportágban erősebbnek bizonyult. Ennek a csapatnak pedig Simon József volt az edzője. Szerinte a rivalizálás tulajdonképpen a fejlődést segítette elő, s egy évvel a ZTE és az Építők fúziója után a már felidézett izgalmas körülmények között NB I-es csapata lett Zalaegerszegnek.

 

A felvétel 1955-ben készült, az akkor még Zalaegerszegi Vörös Lobogó néven szereplő együttesről. Balról a harmadik Simon József. S a többiek (balról): Bíró, dr. Kovács, Eső, Wölner, Panácz (a kép rákattintva nagyítható).

 

- Mint akkori szakosztályvezető, feltétlenül szeretném kiemelni Kristóf László edző tevékenységét. Ráadásul körmendi volt – mondja Simon József. – Dr. Lackner Edéről sem szeretnék megfeledkezni, neki igen nagy szerepe volt az NB I-be jutásban.
Simon Józsefnek elévülhetetlen érdeme volt meghatározó tudású játékosok Zalaegerszegre igazolásában. Elég csak Magyar Andrásra, Kovács Attilára, Bencze Ákosra vagy éppen Dobi Antalra gondolni.
Szücs József átigazolása Körmendről külön fejezet. Erre így emlékszik vissza Simon József.
- A kiváló centerben megvolt a szándék, hogy Zalaegerszegre igazoljon, ám erről a Körmend hallani sem akart. Amikor Ujvári Sándor, a megyei tanács elnöke megtudta, hogy nem haladnak a tárgyalások, megkérdezte: mit kellene intézni? Akkoriban Buda István, az OTSH elnöke töltötte be a legfőbb sportvezetői posztot, akinek volt egy törvényes privilégiuma: minden sportágban egy válogatott sportoló átigazolásának zöld utat adhatott. Nos, Ujvári Sándor beszélt Buda Istvánnal és Szücs József a ZTE játékosa lett.
Simon József nyolcvanhat éves, ebből – mint mondja – hatvanat a kosárlabda vonzásában töltött. Mint az egykori ZA-KO Rt. kereskedelmi igazgatója kapcsolatait felhasználva segítette a klubot, a játékosok elhelyezkedését az akkori fél profi, fél amatőr világban. Akik jól ismerik, tudják, hogy a fia, Zsolt is kötődik a kosárlabdához, volt már a ZTE férfi felnőtt csapatának edzője is.
- Szeretettel emlékszem az egykori játékosokra, kegyelettel gondolok vissza azokra, akik sajnos már nincsenek közöttünk, mint Ivánkovics István, Kontor János vagy dr. Nagy László. Amit tettem a sport és szülővárosom iránti szeretetből tettem, nem pénzért. Hogy sok szabadidőt elvett ez a szeretet? Szerencsére a feleségem, a család mellettem állt, s ez nagy segítséget jelentett. Az idő végül is igazolta, hogy nem hiába dolgoztunk.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Szücs József (13) rendhagyó körülmények között került a ZTE-hez.

 

Negyven éve az élvonalban... (1.) (2019.01.23.)

Negyven éve az élvonalban... (2.) 2019.01.28.)