Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (15.)

 

Kiss Ferenc (balról) kifogásolta, hogy Zalaegerszeg Önkormányzata nem volt hajlandó újabb megállapodásra. Újabb tízmilliókat a feneketlen zsákba?

 

Érdekes olvasmány Zalaegerszeg Város Közgyűlésének 2012. június 21.-iki ülésének jegyzőkönyve. Korábban már említettem, hogy a ZTE FC Rt.-vel 2005-ben kötött szerződések utóhatása egyelőre felmérhetetlen. Az biztos, hogy ezen a 2012. június 21-én tartott közgyűlésen már a pártharcok csíráit lehetett felfedezni az elhangzott nyilatkozatokban.
Nincs okom védeni Gyutai Csaba jelenlegi polgármestert. Egyrészt azért, mert -bár korrekt a viszonyunk - nem vagyunk baráti kapcsolatban. Másrészt egyetlen forintot nem kapott 24 éves fennállása alatt Zalaegerszeg Önkormányzatától, illetve elődjétől, a Zalaegerszegi Városi Tanácstól kiadónk, tehát nem vagyunk elkötelezettek. Harmadrészt nincs is rászorulva Gyutai Csaba az én védelmemre.
A tény az, hogy a város örökölt egy szerintem vállalhatatlan örökséget. Ez akkora tehertétel, amivel szinte lehetetlen megbirkózni.
Ezen a 2012. június 21-én tartott közgyűlésen több tucat napirendi pont szerepelt. A figyelem azonban igazán egyetlen témára irányult. „Sportegyesületek támogatása, a ZTE KK Kft.-vel kötött együttműködési megállapodás módosítása” címmel a városi sportklubok helyzete került a középpontba.

 

Az egerszegi öltözőben: - Most már igazán megtanulhatnák a nyelvünket ezek a magyarok, nem csoda, hogy nem értjük meg egymást a pályán!...

 

Gyutai Csaba: - Az a klubmodell, ami a ZTE-nél  van, megbukott.


A napirendi pont tárgyalásának elején gyakorlatilag sorra vették a város szinte valamennyi egyesületének anyagi helyzetét és támogatási kérelmét. Egy külön cikksorozatot megérne a többi sportág helyzetének, a szakosztályok működésének bemutatása. Érdekes kép tárulna olvasóink el.
Először kerülgették a forró kását a képviselők, de aztán Kiss Ferenc, az MSZP frakcióvezetője merített egy nagy kanállal belőle.
„Amikor javasoltam polgármester úrnak, hogy vegyük fel a ZTE FC Zrt. témát, hiszen ezt a bizottságok megtárgyalták, és mindenkinek a gépén ott van, engem az motivált, hogy az egyik sajtóban olvastam az alábbi támogatást, ahol a  nyilatkozat úgy hangzik: a probléma az, hogy az önkormányzat, amely mindig támogatta a klubot, húzódzkodik egy újbóli megállapodástól, a város költségvetési tervet kért a ZTE-től, amit meg is kapott, majd kiderült, hogy az önkormányzat 63,5 millió Ft-os támogatással tartozik a klubnak… Azért kellett volna megtárgyalnunk, hogy legalább azt mondjuk meg a polgármester úrnak, hogy miről tárgyaljon a ZTE FC Zrt. tulajdonosának, vezetésével, hogy szeptemberben már dönthessünk. Ha ezt szeptemberben tárgyaljuk, ez valószínűleg már eső után köpönyeg lesz, hacsak nem lesz még a nyári időszak alatt rendkívüli közgyűlés, amikor ezt is napirendre tudjuk venni.” - olvasható szó szerint a közgyűlési jegyzőkönyvben.

 

Fontos lenne az élvonal, de az utánpótlás sorsa talán még lényegesebb. Nélküle ugyanis nincs jövőkép.

 

Ha jól értem, Kiss Ferenc kifogásolja, hogy Zalaegerszeg Önkormányzata nem volt hajlandó újabb megállapodásra, vagyis további tízmilliókat önteni a feneketlen zsákba. Kiss úr nyilván csak eltévesztette: a ZTE FC nem zrt., hanem rt., vagyis pillanatnyilag még nem zárt körű részvénytársaság.
De nem ez volt az egyetlen tévesztése, bár pártpolitikai okból érthető az érvelése. A 2010-ben felállt új városvezetés örökölte a ZTE-ügyet. Kiadónk természetesen  nyilvánosságra hozza majd azt is, hogy 2005-ben, amikor azok a bizonyos szerződések születtek, ki hogyan szavazott.
Kiss Ferenc felvetésére válaszolva Gyutai Csaba polgármester elmondta, hogy 22 évvel a rendszerváltás után tulajdonképpen annak a romjain próbálnak építkezni, jövőképet alkotni. A város elkötelezett a labdarúgó-csapat működtetése mellett. Zalaegerszegen első osztályú labdarúgásra van szükség, de az a klubmodell, ami itt működik, megbukott. Az, hogy mindenfajta összevásárolt külföld játékosokkal építsen csapatot a tulajdonos, nem vezet sehova. Ennek az lett a vége, hogy elsorvadt az utánpótlás, s olyan híreket is hallani, hogy már a 13-14 éves korosztályból is más klubok mazsolázzák, és viszik el a zalai tehetségeket. Gyutai Csaba szerint fontos számukra és szeretik az élvonalbeli labdarúgást, de még fontosabb az az 500 gyermek, aki a ZTE-ben, az a 250, aki Andráshidán, az a 80, aki Páterdombon focizik. Ennek a közel 1 000 gyermeknek a feltételrendszerét kell biztosítani.

Gyutai Csaba már ezen a közgyűlésen kijelentette: azt a megállapodást, amit 2005-ben kötöttek, újra kell tárgyalni, hiszen változtak a feltételek. Például becsúszott egy olyan „apróság”, hogy a ZTE kiesett az NB I-ből. Próbáltak pontos helyzetképet kapni a ZTE FC Rt. vezetésétől, s olyan üzleti elképzelést is eléjük tártak, hogy 476 millió forint kiadása lesz a klubnak a 340 millió forintos bevétel mellett. A következő évnek úgy futnak neki, hogy nincsenek kifizetve a játékosok, nincs edző, nincs jövőkép. De van mínusz 136 millió forint. Ehhez nem adhatja nevét a város.

 

 

E.E.
(Folytatjuk)

 

Jelenleg az NB II-ben való megkapaszkodás a cél. Jelenet a 2013. március 3-án lejátszott ZTE - Győri ETO FC II. (1-0) mérkőzésről. Kézben volt a találkozó…

 

Zalaegerszeg nekem a legszebb - hirdeti a felirat. S ha még NB I-es csapata is lenne?...