Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (18.)

 

Az országban Zala megyében létesült először labdarúgó kollégium (1975. szeptember). A pacsai focisuli csapatai több aranyérmet is szereztek az országos úttörő olimpiákon.

 

Még mindig nem kaptunk választ Nagy Ferenctől, a ZTE FC Rt. elnökétől így folytatjuk beszélgetésünket Kereki Zoltánnal, az egykori kiváló játékossal.
- A másik nagy vitatémám volt Nagy Ferenccel az előkészítő utánpótlás korcsoport - idézi fel a történteket a volt szakágvezető. - Véleményem szerint nagyon kevesen vannak ebben az országban, akik tudják - még azok között is, akik a labdarúgással foglalkoznak -, hogy a futball halálát jelenti, ha nem sikerül a „tömegesítés”. Lesz foci ezután is, de gyenge színvonalon. Szerettem volna ezt a vonalat megerősíteni. Volt ennek a területnek egy gazdája Holdosi János személyében. Ennek ellenére azzal az ötlettel bombáztak, hogy ezt a feladatot adjuk ki az iskoláknak. Nem értettem egyet ezzel. Ahogy eljöttem, rögtön megkapta az utánpótlás ezen ágát a Landorhegyi úti iskola. Azzal érveltek, hogy az is a ZTE-hez tartozik. A Landorhegyi LSC a ZTE? Kérdezem: mi lesz akkor, hogy egy Landorhegyen nevelkedett játékost elvisz majd az Ajax? Tudom, hogy ennek nagyon kicsi a valószínűsége, de elméletileg lehetséges. Ki kapja a nevelési díjat? A ZTE vagy a Landorhegyi LSC? Természetesen a Landorhegyi LSC. Ha egy klub utánpótlásnevelési háttere jelentéktelenné válik, sok mindent elveszít. Elveszíti a gyerekeket, azok szüleit, rokonait, ismerőseit, gyakorlatilag egy egész várost. Azt mondtam Balatoni Beának, a vezetőnek: nagyon tisztellek, hogy ennyit foglalkozol ezekkel a gyermekekkel, de nálam csak a szülői munkaközösség vezetője lehetsz. Ez a csúcs. Edzhetnek a Landorhegynél, de minden szakmai kérdés a ZTE-hez, az utánpótlás szakágvezetőhöz tartozik.

 

A pacsai kollégium 2012. szeptemberétől már nem működik… Az egyik utolsó csapatkép…


- Térjünk át az akadémiára!
- Amikor 2009-ben a ZTE-hez kerültem, már működött az akadémia, amit elődöm, Nagy Mihály indított el. De valójában nálam indult el. Az akadémiához szükséges feltételrendszerrel nem rendelkezett a ZTE. Állandó konfliktusban voltunk a szülőkkel, akik joggal vártak jobb körülményeket. Ha a ZTE vezetői elmennek Felcsútra, Győrbe, az MTK-hoz, vagy Szombathelyre, láthatják, hogy milyen is valójában egy akadémia. Ég és föld… Hajtottak, hogy állítsak össze egy pályázati anyagot az utánpótlás részére. Megkérdeztem volt kollégáimat az MLSZ-ben: beadjuk? Azt mondták: Zoli, ne fáradj, nálatok csak névleg van akadémia. Ott voltunk, láttuk. Dézsi Attila (a ZTE FC Rt. ügyvezetője - a szerk.) nem hitt nekem. Attila - mondtam -, nekem ott a barátaim vannak, ha egy mód lenne rá, segítenének. A volt kollégáim, beosztottaim döntik el, hogy ki kapja a támogatást a feltételek teljesítése alapján. Voltak Zalaegerszegen, s azt látták, hogy nincs iskola, nincs szálloda, nincs saját pálya, hogyan  lenne akkor ez akadémia? Ráadásul ami van, az mind az önkormányzaté.

 

Nagy Mihály (jobbról), aki Kereki Zoltán elődje volt az utánpótlás szakág élén.


- Nemrég névadója volt ennek az akadémiának…
- A város vezetése részéről nem volt senki az ünnepségen. Lehet, hogy a jelenlegi helyzetben megérdemelte Nagy Ferenc e jelzést, de diplomáciai szempontból szerencsésebb lett volna, ha képviselteti magát az önkormányzat, még ha nem is polgármesteri szinten. Elsősorban a gyermekek és a névadó, Szőcs János miatt.

 

Kereki Zoltán (középen) 37 válogatottsággal és több száz NB I-es mérkőzéssel a háta mögött beosztott utánpótlás-edző is lett volna a ZTE-nél. Nem tartottak igényt munkájára.


- Nem csak a város képviselője hiányzott. A ZTE egykori neves játékosai sem voltak ott...
- Hát el tudsz képzelni egy olyan akadémiai névadót, amelyre nem hívják meg a „keresztapa” legnevesebb játékosait? Tudod mi lenne ilyenkor a legkulturáltabb megoldás? Megkérik a Mestert, hogy adjon egy listát 5-10-15 játékos nevével, akiket szívesen látna az eseményen. Ez olyan morbid, olyan gusztustalan eset, hogy nem találok rá szavakat. Ez az, amit korábban már említettem.  A lojalitást elvárják Mihalecz Istvántól, Soós Istvántól, Kereki Zoltántól, de önmaguktól nem. Így nem lehet normálisan élni. Ha a másikban nem tiszteled a jót, akkor nagy baj van. Sajnos Nagy Feriék ezt nem tudják.
- Furcsa dolgot követtél el. Elbocsátásod után jelentkeztél a ZTE-nél…
- Igen, mondtam, hogy van időm, szeretnék dolgozni az utánpótlásnál. Nem akarok vezető lenni, nem akarok Nagy Ferenccel ütközni. Nem értünk egyet sok mindennel, ami a labdarúgással kapcsolatos, de szeretném átadni a tapasztalatomat a fiataloknak. Azt mondták, hogy nincs rám szükség.
 

E.E.
(Folytatjuk)

 

A két gól mellett két kiállítást is kapott a ZTE a Gyirmót elleni mérkőzésen március 10-én. Sok volt a szöveg… Nem csak a három pont hiányzik.