Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (14.)

 

Szerencsére nem fejetlenül játszott a ZTE a tavasz első mérkőzésén, s az NB II-ben maradás szempontjából fontos három pontot szerzett a Győri ETO FC II.  ellen.

 

Hogy egy ilyen látványos visszaesés után is szeretik még a labdarúgást Zalaegerszegen, arra nagyon jó példa a bajnokság folytatása: március 3-án az NB II. Nyugati-csoportjában a ZTE találkozójára 1500 néző volt kíváncsi. A további hét mérkőzésre összesen 2550! Az NB I-ben is csak öt találkozóra látogattak ki többen, mint Egerszegen. S ezen az öt mérkőzésen sem sokkal többen.
Mi lenne ha… Ezt felejtsük el! Pillanatnyilag ez van.
Február 22-én riportot készítettünk Gyutai Csabával, Zalaegerszeg polgármesterével. Arra voltunk kíváncsiak, hogy változott-e a helyzet a Nagy Ferenc vezette ZTE FC Rt. és az önkormányzat között legutóbbi beszélgetésünk óta. A mostani epizód zárásáig nem kaptam visszajelzést a polgármestertől a cikkel kapcsolatban.

 

„Számunkra nagyon fontos az a több száz fiatal, aki az utánpótlás keretében készül a jövő feladataira” - nyilatkozta korábbi riportunkban Gyutai Csaba. A polgármester az andráshidai műfüves pálya avatásán.

 

Ez a bajnoki év választ ad arra is, hogy milyen mértékű lesz a ZTE FC utánpótlásának visszaesése. Van mihez hasonlítani, hiszen korábban NB I-es ifjúsági bajnokcsapatai voltak Zalaegerszegnek. Íme az egyik aranygeneráció!


Történt azóta egy érdekes dolog információink szerint. Gyutai Csaba polgármester egyeztetésre kérte március elsejére Nagy Ferencet a 2005-ben kötött szerződések miatt. A többségi tulajdonos Dézsi Attilát, ZTE FC Rt. ügyvezetőjét küldte maga helyett, aki nem tulajdonos, ilyen horderejű dolgokban nem tárgyalóképes, s a neve nem is szerepel a három megállapodás egyikén sem. Sőt, 2005-ben még nem is volt a ZTE-nél.
Szerintem Nagy Ferenc packázik az önkormányzattal, s a várossal. Tisztában van azzal, hogy nem neki sürgős az ügy. A 2015-ig szóló szerződés alapján az önkormányzatnak fizetnie kell, s az inflációs indexálásból sem jöhet ki rosszul a klub többségi tulajdonosa. S talán még a Rudnevs után járó maradék pénz is megérkezik a számlára. Ráadásul a pályát is ingyen használhatja gyakorlatilag a csapat.
Vajon kit terhel a felelősség, hogy 2005-ben a város szempontjából ilyen előnytelen szerződések születtek? Lehetnének ezek a megállapodások kedvezőek is, ha a ZTE ma az élvonalban szerepelne, hazai mérkőzésein 6-8 ezer néző szurkolna. Egy sportközgazdász szerint ennyi fizető néző mellett - takarékos gazdálkodással - már nem veszteséges egy magyar futballklub. Természetesen egy átlagos támogatói kört figyelembe véve. Ezek a szponzorok azonban lassan elkopnak a csapat mellől.

 

Üres a ZTE mezén a legfontosabb reklámfelület. Nem tolonganak a szponzorok. A legnagyobb támogató, Zalaegerszeg címere viszont látható. A város nem hagyta cserben a csapatot.


Sajnos nem így alakult a helyzet. A ZTE NB II-es, a hitel még ketyeg, a város fizet, a jövő bizonytalan. Ráadásul az az ember dirigál, aki inkább hálás lehetne a városnak, s nem bírósági útra terelni az „inflációs indexálást”.
Jó lenne azt is tudni, hogy kik voltak ezeknek a megállapodásoknak a megfogalmazói. Kik szerkesztették azokat a passzusokat, amelyek vakvágányra terelték a jelenlegi városvezetést? Hogyan lehetett olyan mondatot beleírni, hogy a szerződés közös megegyezéssel sem felmondható? A korábban már említett „Megállapodás” és „Támogatási megállapodás” mellett született egy „Együttműködési megállapodás” is 2005. július ötödikén. Az önkormányzat kötelezettségei között szerepel, hogy adósként átvállalja a ZTE FC az „OTP és Kereskedelmi Bank Rt.-vel” szemben fennálló, 2011-ben lejáró 140 millió forint hiteltartozását. Továbbá azt is vállalja, hogy a ZTE FC Rt. által 2005. júliusában felvett 200 millió forint erejéig garanciát nyújt. Az önkormányzat 2005-ben évi nettó 80 millió forint támogatást biztosított a ZTE FC Rt.-nek. Korábbi epizódjainkban már említettük, hogy 2006-ban nettó 90 millió működési támogatást nyújtott, s az összeg 2007-től a hivatalos infláció mértékének megfelelően emelkedett.
Kikötötték továbbá, hogy a támogatás mértékének csökkentése tekintetében csak akkor folytatnak egyeztető tárgyalást, ha a ZTE FC Rt. kiesik (korábbi részünkben már írtuk, hogy csak a részvénytársaság által működtetett csapat eshet ki, de ez a hiba ebben a megállapodásban is szerepel - E.E.) az első osztályból, de a támogatás mértéke ekkor sem lehet kevesebb a felvett hitelek - 140 millió, 200 millió, 100 millió - tőke és kamat törlesztő részletének éves együttese összegénél.
Nos, - többek között - erről, s a szerződések módosításáról szeretett volna szerintem tárgyalni március elsején Nagy Ferenccel, a ZTE FC Rt. többségi tulajdonosával Gyutai Csaba polgármester. A találkozóra azonban az elnök helyett Dézsi Attila ügyvezető érkezett…
Az előző részben már említettük, hogy március elsején e-mailon interjút kértünk Nagy Ferenctől. A levél megérkezett a ZTE-hez, de választ még nem kaptunk.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Nagy Ferenc állva maradt. Így szemlélte a Győr elleni mérkőzést.