Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (19.)

 

Csapatkapitányok kézfogása: Kereki Zoltán és Nyilasi Tibor egy ZTE-FTC mérkőzés előtt.

 

Többször már nem írjuk le, ez az utolsó eset: Nagy Ferenc, a ZTE FC Rt. elnöke még nem válaszolt március elsején elküldött levelünkre, amelyben interjút kértünk tőle. Dézsi Attilának, a klub ügyvezetőjének jóval korábban írtunk, tőle azt kértük: engedélyezze, hogy az egyik alkalmazottal, bizonyos „Ági nénivel” riportot készítsünk. Tőle sem kaptunk még választ. Így egyelőre nem tudhatjuk meg, hogy „Ági néni” mit csinál a klubnál, s azt sem, hogy ezt milyen felkészültséggel teszi.
Folytatjuk tehát a beszélgetésünket Kereki Zoltánnal.
- Maradjunk a realitásoknál. Remélem, nem tűnik szerénytelenségnek, de Zala megyében, Zalaegerszegen nehéz lenne sok embert találni, aki nagyobb tapasztalattal rendelkezik a labdarúgás terén, mint én - mondja. - A ZTE-től én voltam az első válogatott, s utánam az általam is tisztelt és kedvelt Soós István, akit nagyszerű labdarúgónak tartottam. Ha nem vagyok válogatott, a Pista talán sohasem szerepel címeres mezben.

 

A ZTE sorfalában egy Vasas elleni találkozón. Jobbról Pecsics Tibor, Kereki Zoltán, Török József és Péter Zoltán.

 

A baráti társaság a kedvenc autóbuszvezetővel. Balról Molnár II. László, Kereki Zoltán, Török József, Gass István, Soós István és Pál Ferenc.


- Ekkora befolyásod volt a nemzeti csapatnál?
- Nem erről van szó. A Soós Pistát valósággal úgy könyörögtem fel magammal Pestre az Ausztria elleni mérkőzésre. Nem akart jönni, amit értettem is. Most nem részletezem, hogy a vidéki játékosokat hogyan fogadták akkor a keretnél. Nekem az volt a szerencsém, hogy amikor a válogatotthoz kerültem, mindjárt fontos gólokat szereztem, 1976-ban az „év játékosa” lettem. Ennek ellenére „parasztnak” számítottam vidékiként, s akkor sem változott a helyzet, amikor sorozatban szereztem a gólokat. Igaz, ekkor már „parasztkirálynak” szólítottak. Churchillnak, az egykori angol miniszterelnöknek van egy mondása, ami igazán hatásosan hangzik: „azt a statisztikát szeretem, amit én hamisítok”… Lehet, hogy az élet sok területén ennek van alapja, de a labdarúgásban nincs. A statisztika itt mindent elárul. Például azt, hogy a magyar élvonalban a védők közül Kereki Zoltán szerezte a legtöbb gólt, pontosan ötvenet. A válogatottban pedig hetet. Sajnos Nagy Ferencnek és vezetőtársainak más elképzelései vannak a labdarúgásról, s egy lokálpatrióta klubélet kialakításáról, mint nekem. E véleménykülönbség csak az elváláshoz vezethetett.
- Hogyan látod a jövőt?
- Elcsodálkoztam Preisinger Sándor nyilatkozatán, amikor azt mondta, hogy az egycsoportos NB II sem lesz nehezebb, mint a jelenlegi kétcsoportos bajnokság. A gyengék kiesnek, koncentrálódik a mezőny, innét sokkal nehezebb lesz a feljutás. Nagy Ferencék azt mondták, hogy váljak meg néhány edzőtől. Azt javasoltam, várjunk egy évet, ezalatt felmérem, hogy ki az, aki nem alkalmas az utánpótlásnevelésre. Sajnos, még mindig vannak ilyenek a ZTE-nél.

 

Szabó Imre, aki Kereki Zoltán után lett az utánpótlás szakágvezetője.


- Hogy láttad: adott valaki véleményére Nagy Ferenc?
- Ezt nem tapasztaltam, igaz nem is volt hosszú a kapcsolatunk. Szeretném ismételten leszögezni: nekem emberileg nincs problémám Nagy Ferenccel. Példa erre, hogy nemrég egy tornán találkoztunk az egerszegi sportcsarnokban, s kezet fogtunk. Egy régi szombathelyi játékossal beszélgettem, aki utána megjegyezte: ez az ember rúgott ki, s te kezet fogsz vele?... Miért ne, én úriember vagyok, nem fogok anyázni. Nincs vele semmi bajom azon kívül, hogy más a véleményem a labdarúgásról, mint neki. Sok esetben nem is Nagy Ferenc a hibás.
- Hanem?
- Azok az emberek, akik nem mondják el neki őszintén a véleményüket. Ezek a vezetőtársak, az edzők és a „tanácsadók”.

 

Kereki Zoltán csodálkozik Preisinger Sándor nyilatkozatán.


- Kik ezek a „tanácsadók”?
- A futballtól teljesen távol álló emberek. Hiányzik az őszinte, kritikus vélemény. Szerintem például senki nem mondta neki, hogy azt a Mubarak-menekültet ne szerződtessük, mert soha nem focizott komolyabb szinten. Három hónap múlva majd visszaküldhetjük portósan Egyiptomba. Ne kövessük el újra azt a hibát, amit korábban már hatvanszor elkövettünk! Közvetlen környezetében lakájszellemű emberek vannak. Ez a szellem vezetett odáig, hogy az NB II-ben maradásért is küzdeni kell.
- Törvényszerű volt a kiesés az NB I-ből.
- Nem. Ennek döntő oka az előbb említett szellemiség. Mint MLSZ-ellenőr hétről hétre látom az NB I-es csapatokat. Vannak nagyon gyengék, mint például az Eger és a Siófok. Az, hogy a ZTE az élvonal középmezőnyében szerepeljen, hazai pályán méltó ellenfele legyen mindenkinek, nem egy teljesíthetetlen elvárás. A ZTE a mainál egy sokkal erősebb magyar labdarúgásban jutott fel az élvonalba, s ott kitűnően szerepelt, ami akkor óriási szenzáció volt. A jelenlegi színvonalú bajnokságban egy középszintű NB I-es csapat nem ábránd Zalaegerszegen.

  E.E.
(Folytatjuk)

 

A képen látható fotón Dino Zoffal, a világbajnok olasz kapussal fog kezet.