Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (12.)

 

A gyanús mérkőzések egyike a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) összecsapás.

 

A jószándékú észrevételeket, tanácsokat köszönöm, a vonalas telefonokról érkező névtelen üzenetekkel nem tudok mit kezdeni. Használhatóbbak lennének, ha konkrét személy is állna mögöttük. Mert ha igaz a kritika, azt el kell fogadnom, de a homályos, sejtésekkel, bizony intézkedések „kilátásba helyezésével” nem foglalkozom. Az a helyzet, hogy a Zalatáj 1989/90-ben a jelenleginél sokkal nagyobb fajsúlyú témákkal foglalkozott, sértve az akkori állampárt helyi képviselőinek érdekét. A mostaninál veszélyesebb figyelmeztetés sem tántorított el bennünket szándékuktól. Közel ötven sajtóper után is itt vagyunk.
E személyes kitérő után - amit meg kellett tenni a tisztánlátás miatt - folytassuk időutazásunkat. A sorozat a 2002-ben megszerzett korona, sőt a zalaegerszegi labdarúgás szinte valamennyi addig gyűjtött kincsének elvesztését kívánja bemutatni a ZTE szurkolóinak.
Egyetlen szándék vezérel bennünket: nem szeretnénk, hogy ez a bő egy évtized úgy múlna majd el, hogy egyetlen mélyre ásó mondat sem foglalkozna a visszaesés okaival. A sajtó ugyanis meglehetősen szervilis módon kezelte eddig a ZTE FC Rt.-t.
Ennek is érthetőek az okai. Normális körülmények között ugyanis elképzelhetetlen, hogy a megye meghatározó lapjának sporttal foglalkozó munkatársa üzleti kapcsolatban áll(t) a ZTE FC Rt. többségi tulajdonával. Elvárható lenne tőle a tárgyilagos mondatfűzés, ha a klubról van szó? Adják meg önök erre a választ.
Mielőtt a 2005. július 5-én aláírt, Zalaegerszeg Önkormányzata és a ZTE FC Rt. között született megállapodásokra visszatérnénk, nem hagyhatjuk szó nélkül azt a hírt, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nyilvánosságra hozta azt a 33 labdarúgó-mérkőzést, amelyekkel összefüggésben „felmerült a manipuláció megalapozott gyanúja  a nemzetközi bundabotrány magyarországi vonatkozásában”. Az érintettek között sajnos a ZTE neve is szerepel. Hogy melyek ezek a találkozók? Ime:
Magyar bajnoki mérkőzések:
ZTE-REAC (3-3), 2008. május 17.
Siófok-ZTE (1-4), 2008. november 9.
ZTE-Siófok (5-3), 2009. május 23.
Ligakupa mérkőzések:
ZTE-REAC (3-1), 2007. szeptember 9.
REAC - ZTE (3-5), 2007. szeptember 17.

Aczél Zoltán: a REAC-nál és a Siófoknál is érintett volt az ügyészség szerint.

 

Mielőtt bárki pálcát törne a ZTE felett, látva a felsorolt öt találkozót, érdemes egy kicsit jobban körülnézni az üggyel kapcsolatos hírek között. Érdekes adatokra bukkan az ember a sportnapilap február 27.-iki számában. Az ügyészség által meggyanúsított 46 személy közül egyetlen sem köthető játékosként a ZTE-hez. A bundagyanús öt mérkőzés közül hármat a REAC, kettőt a Siófok ellen játszott az egerszegi csapat, s egyetlen találkozón sem szenvedett vereséget (4 győzelem, 1 döntetlen). A gyanúsítottak között viszont hemzsegnek a REAC és a Siófok játékosai. Ez alapján talán - remélhetően - az szűrhető le, hogy ebből a szempontból tiszta maradt a ZTE, nem kell szégyenkeznünk.
Egyelőre nem jelenthetjük ki ezt még teljes biztonsággal, mert az ügyészség három személy nevét nem kívánja a nyilvánosság elé tárni. Lehet, hogy ők voltak azok, akik „énekeltek”? Mindenesetre meglehetősen furcsa a lista, mert van aki teljes névvel szerepel rajta, s van, aki csak családi nevének kezdőbetűjével.
Még egy szembetűnő dolog a névsorra pillantva: szép számmal található szervező és menedzser a gyanúsítottak között. A labdarúgásban járatos, annak kulisszatitkait jól ismerő szakemberrel beszélgettem, s ő egy érdekes dologra hívta fel a figyelmemet. Vajon miért jön havi 2-3 százezer forintnak megfelelő euróért Magyarországra focizni egy külföldi? Ez megéri neki? Nem, de a menedzseren keresztül ez az összeg növekszik, az ehhez szükséges pénz pedig nem mindig tiszta forrásból származik. Lehet, hogy éppen fogadási csalásból…

E.E.
(Folytatjuk)

 

- Bundázásban már a világ élvonalához tartozunk.