Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (17.)

 

A Rónai István vezette ZTE. Az álló sorban balról a harmadik Kereki Zoltán.

 

Gyutai Csaba polgármester jelzett, s türelmet kért. Azt mondta, hogy a ZTE FC Rt. vezetőivel folytatott tárgyalás végeredményét megvárva, aktualizálva a korábbi riportot, nincs akadálya annak, hogy az kiadónk honlapján megjelenjen.
Március elején elküldött levelünkre Nagy Ferenc még nem válaszolt. Még azt sem mondta, hogy befelhősült - ahogy itt, Zalában népiesen említik azt, ha nagy a hallgatás.

 

Vasárnap 2-1-re kikapott a ZTE a Gyirmót csapatától. Tavaly augusztusban 2-2-es döntetlennel zárult a két együttes zalaegerszegi találkozója. Felvételünk ezen a mérkőzésen készült.

 

A Landorhegyi LSC-nél is nevelik az utánpótlást. Egyszer majd a ZTE-nél szeretnének focizni a legtehetségesebbek. Ha lesz még akkor ZTE…


Nincs más hátra, mint folytatjuk beszélgetésünket Kereki Zoltánnal. (Az előző, s a korábbi 15 rész egyébként honlapunkon olvasható - a szerk.)
- A ZTE utánpótlás szakágvezetőjeként eltöltött egy év alatt több fontos célom volt - mondja az egykori kiváló játékos. - Lokálpatriotizmus, a saját utánpótlás védelme, s a takarékos gazdálkodás. Olyan klubkultúrát kellene kialakítani, hogy ott jól érezze magát mindenki. Azt mondják, hogy Zalaegerszegen az NB II-ben is sokan kimennek a mérkőzésekre. Ez csak áltatás. A ZTE nézőszámát önmagához kell mérni! Ennek a csapatnak az élvonalban az egyik legnagyobb és legjobb közönsége volt. Ebben a városban kimondottan szeretik a labdarúgást.  Azt írja a ZTE sajtósa, hogy az együttesnek a második osztályban is annyi nézője van, mint hat másik csapatnak.
- Ezt én is leírtam…
- De az a másik hat csapat ősszel már nem lesz NB II-es. Ez nagyon meleg helyzet…

Nagy Ferenc (az álló sorban balról az első) technikai vezetőként a ZTE 1985/86-os bajnokságban szereplő csapatánál.

 

- Korábban említetted, hogy rövid idő alatt gyökeres változás történt a ZTE-nél. Volt egy NB I-es, egy NB II-es csapat, élvonalbeli utánpótlással. Most pedig van egy NB II-es együttes, s egy másodosztályú utánpótlás. Ez a devalválódási folyamat nagyon gyors volt.
- Nem akarom bántani ezt a vezetést, de nem jöttek arra rá, hogy segíteni akartam ezt a klubot. Arra nem is gondoltak, hogy azt a tapasztalatot, amit az MLSZ-ben tíz év alatt szereztem, hasznosítani lehetett volna? Például a TAO-pályázatoknál. Egy biztos: ha 2010-ben kiesik az élvonalból az utánpótlás, nem kellett volna felszólítani, magamtól felállok. Akkor nem esett ki. De azóta sem jelent meg a Zalatájon kívül máshol, hogy a ZTE utánpótlása is másodosztályú lett.
- Ez nem meglepő, ha a sportsajtó meghatározó szereplőinek és a ZTE vezetőinek a kapcsolatát nézzük. Ami nem csak a labdarúgásról szólt.
- Én erőltettem az utánpótlás leválasztását. Jó lenne végre tisztázni a költségvetési viszonyokat! X forintot költ a felnőtt csapat, Y forintot az utánpótlás. Az NB II-es együttes, az akadémia, az utánpótlás költségvetése nálam mondjuk 40 millió forint volt, de a vezető azt mondta, hogy 80 millió.
- S hogyan lehetne kilépni ebből az ördögi körből?
- Tulajdonképpen ott a megoldás az önkormányzat kezében, hiszen a ZTE FC Rt. legnagyobb támogatója.

 

Kereki Zoltán az MLSZ utánpótlás igazgatójaként.


- Nagy Ferenc bírósági úton kéri az inflációkövető támogatást. Azért nem egyszerű a helyzet…
- Ahogy hallom, a volt szombathelyi alpolgármester, Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője az ügyvédje Nagy Ferencnek. Most is az a véleményem, hogy tiszta lapokkal kellene játszani! Ennyibe kerül a felnőtt csapat, ennyibe az utánpótlás! A TAO-pénzek ráadásul megkavarják, összemossák a dolgokat. Az én időszakomban 40 millió forintba került az utánpótlás működtetése szerintem. Utána lehet nézni a főkönyvekben. A ZTE tavaly 200 millió forint TAO-támogatást kapott, 100 milliót pedig a Balatoni Bea vezette előkészítő csoport a Landorhegyi úti iskolában. Én ennek az összegnek a 12-13 százalékát használhattam fel. Nagy Ferencnek ez is sok volt. Most miért nem sok az, hogy a korábbi fizetés ötszörösével rendelkeznek az utánpótlás-edzők. Emlékszem: óriási botrány volt, hogy a klub egykori játékosa hozta a számlát 20 ezer forint  + ÁFA-ról. Volt nagy vita: kiakadtak, hogy csak 15 ezerről volt szó. Akkor ezt a pénzt Nagy Ferencnek kellett fizetnie. Most van, aki 400-500 ezer forintot kap. A TAO-pályázat révén. Régen azért panaszkodtunk, hogy az utánpótlásban egyetlen vas sincs. Most olyan pénzek állnak rendelkezésre, hogy hanyatt esek.
- Ahogy hallottam, ebben olyan trükk is van, hogy a TAO-pénzekből aktív játékosokat is fizetnek. Edzőként vannak bejegyezve.
- Akkor már érted, hogy miért akartam leválasztani az utánpótlást a felnőtt vonaltól? Nálam nem lehetne felnőtt csapat játékosa utánpótlás-edző. Ez a TAO jól jött nagyon sok klubnak. Ha nem lenne, már szétesett volna a magyar foci. Az igazsághoz tartozik, hogy idén már megfelezték a ZTE-nek járó TAO-pénzt. Nem véletlenül. Az MLSZ-ben azért nem ostoba emberek vannak…

  E.E.

(Folytatjuk)

 

Nagy Ferenc ügyesen használja ki a politikai széljárást. Korábban a fideszes városvezetéstől kért és kapott mentőövet, most - a hírek szerint - az MSZP-vel melegíti fel a kapcsolatot. Itt még a 2008-as Polgári Estélyen látható.