Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (11.)

 

Új szurkolói csoport Zalaegerszegen.

 

2005. július ötödike rendkívül fontos nap a ZTE FC Rt. és Zalaegerszeg Város Önkormányzata életében.
Három olyan passzusra került ekkor aláírás, amelyek olyan hosszú távú kapcsolatot kényszerítettek a városra, amelyből úgy tűnik, hogy nem hamar és nem könnyen tud szabadulni.
Ezen a napon egy „támogatási megállapodás”, egy „megállapodás” és egy „együttműködési megállapodás” aláírására került sor.
Az előzmények ismertek: a vizsgálatok szerint is rendkívül súlyos helyzetbe került a 2002-ben bajnokságot nyert csapatot működtető ZTE FC Rt. Az addigi támogatói kör drasztikusan csökkent, jelentős új szponzorokat nem sikerült találni.

 

Az önkormányzat mentőövet dobott a fuldoklónak. A megállapodást dr. Gyimesi Endre polgármester (balról a második) írta alá.


Összecsaptak a hullámok a társaság feje fölött, már csak az önkormányzat segítségében bízhatott. S a város mentőövet dobott a fuldoklónak. A megállapodás szerint az önkormányzat vállalta, hogy 2005-ben nettó 80 millió, 2006-ban nettó 90 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesíti a ZTE FC Rt.-t. Rendkívül fontos eleme a megállapodásnak, hogy 2007-től a támogatás mértékét az előző évhez viszonyítva a KSH által megállapított infláció mértékével megemelik (inflációs indexálás - a szerk.).  Abban is megegyeztek, hogy az önkormányzat által, a ZTE FC Rt.-től átvállalt banki hitel törlesztő részleteit az éves támogatás összegéből levonják, s azt az önkormányzat közvetlenül a hitelintézetnek utalja át.

 

 - Nekem is jó lenne egy ilyen részvénytársaság és hitelátvállalás. Ez az inflációs indexálás pedig egyszerűen csodálatos dolog.


A ZTE FC Rt. 200 millió forint hitelt kívánt felvenni. Ennek fedezetét az önkormányzat - erről közgyűlési határozat is született - biztosította. Ezen túl egy 100 milliós hitel felvétele is tervben volt a klub biztonságos működése érdekében. A két hitel törlesztő részleteinek kiegyenlítése – a megállapodás szerint - úgy történik, hogy az önkormányzat éves támogatásából ez levonásra kerül, s azt a bank kapja.
Ha jól emlékszem, ez a megállapodás 2015. december 31-ig érvényes. S szerepel benne egy olyan mondat, ami számomra teljesen érthetetlen. Lehet, hogy jogilag rendben van, de etikailag semmiképp. A megállapodást ugyanis sem egyoldalú megállapodással, sem közös megegyezéssel nem lehet felmondani.
A megállapodásban azért található egy olyan pont is, ami a ZTE FC Rt. kötelezettségével foglalkozik. Ennek értelmében, ha a csapat kiesik az élvonalból, akkor a megállapodás feltételeiről újra kell tárgyalni. Viszont a támogatás mértéke akkor sem lehet kevesebb, mint az eredeti szerződésben szereplő hitelek törlesztő részleteinek együttes összege.

 

Négy év alatt hat edző ült a ZTE kispadján. A Nagy Ferenccel beszélgető Csank János nem volt közöttük. Ő később érkezett…


Nem egyszerű dolog átlátni a kialakult helyzetet. Még akkor sem, ha csak ezt az egy megállapodást vesszük alapul. Még kacifántosabb a helyzet, ha a 2005. július ötödikén aláírt másik két megállapodásba is belepillantunk.

Erre is sor kerül majd, de egyelőre maradjunk ennél a „támogatási megállapodásnál”! Bármennyire is támadják Nagy Ferencet, a ZTE FC Rt. elnökét, a megállapodások alapján joggal tárhatja szét a két kezét: Uraim, lehet, hogy csökkenteni kellene a támogatást, mert a csapat kiesett az NB I-ből, de a város viszont nem teljesítette az inflációkövetéssel kapcsolatos vállalását! Én felbontanám szívesen a szerződést, de nem tehetem, hiszen a megállapodásban az szerepel, hogy azt sem egyoldalú nyilatkozattal, sem közös megegyezéssel nem lehet felmondani.
Ha csak a papírt nézzük, lehet, hogy igaza van Nagy Ferencnek. De egyszer majd számot kell adnia arról, hogy ilyen bőkezű önkormányzati támogatás mellett hová juttatta ezt a klubot.
Még egy furcsaságot találtam ebben a „támogatási megállapodásban”: az önkormányzat részéről az akkori polgármester az aláíró, a ZTE FC Rt. részéről viszont az igazgatóság két tagja. Nagy Ferenc neve nem is szerepel a papíron. Pedig akkor már ismét ő volt a részvénytársaság elnöke.
S hogy azért a fociról is essen szó, érdemes felidézni, hogy 2002, a bajnokság megnyerése után hogyan szerepelt a csapat. A 2005/2006-os bajnoksággal bezárólag a hetedik, a kilencedik, a hatodik és a tizenegyedik helyet szerezte meg, miközben a korábban már említett játékosvándorlás mellett a szakvezetőket is szépen fogyasztotta a klub: Bozsik Péter, Mihalecz István, Gellei Imre, Dajka László, Szentes Lázár és Simon Antal ült sorrendben a kispadon ebben az időszakban.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Sebők Vilmos 11-ese a 2005. szeptember 29-én lejátszott ZTE-Pápa mérkőzésen. Alig három hónappal előtte írták alá a szerződéseket, a klub fellélegezhetett.