Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (10.)

 

Vajon lesz-e még olyan varázslatos hangulat az egerszegi stadionban, amilyen 2002. május 22-én volt?

 

2004 tavaszán a súlyosan beteg Lang Józseftől Nagy Ferenc vette át a ZTE FC Rt. vezetését.
A klub nehéz anyagi helyzetben volt. Beszélgetőpartnerünket (név a szerkesztőségben - E.E.) ekkor keresték meg, abban bízva, hogy támogatni tudja a csapatot.
- Hatalmi harc jellemezte az akkori helyzetet. A város vezetése részéről érkezett a megkeresés arra, hogy vállaljak szerepet az elnökségben. Ki mit hoz a cégbe? - fogalmazódott meg akkor a kérdés, azt remélve, hogy jelentős felajánlások lesznek. Nagy Ferenc teljhatalomra törekedett. Bújta a részvénykönyvet, azt kutatta, hogy kitől vásárolhat tulajdonjogot. Az volt az érzésem; leginkább azt szeretné, hogy mi csak hozzuk a pénzt, de az érdemi dolgokba ne szóljunk bele. Akaratát akkor még nem tudta átverni az elnökségi üléseken, ezért lemondott. Ekkor lett cégvezető Tóth Géza, akit az akkori polgármester, dr. Gyimesi Endre is támogatott. Összehívtak vagy negyven cégvezetőt, mindenki kapott egy cetlit: írja fel, hogy mekkora összeggel tudja támogatni a ZTE-t. Az illusztris társaság 4,5 millió forintot tudott összedobni. Én magam felajánlottam 15 milliót. Nehéz időszak következett. Az egyik játékosnak (neve a szerkesztőségben - E.E.) 1,25 millió forinttal tartoztunk. Meg kellett tartanunk, így elővettem a szekrényből a pénzt. Másnap mégis felült a repülőgépre és Cipruson landolt - mondja a volt elnökségi tag.

 

A városháza erkélyéről dr. Gyimesi Endre polgármester szól a szurkolókhoz.

 

Manchesteri emlék… A képen balról: Felcser Sándor, dr. Gyimesi Endre,  Lukács Zoltán, Tóth Géza (későbbi elnök), dr. Kádasi János, Szalay Péter ügyvezető, Guggolnak: Dóra János és Lang József (az akkori elnök).


- A következő edző érkezése idején tovább súlyosbodott a helyzet Zalaegerszegen - folytatja riportalanyunk. - Az új bajnokságra megkezdődött ugyan a felkészülés, de nem volt pénz. Gond volt az NB I-es nevezéssel is, a ZTE ugyanis tartozott az MLSZ-nek. Ekkor jött képbe az a személy, aki ma is fontos szerepet tölt be Zalaegerszeg sportéletében. Szerintem szeretett volna egy NB I-es fociklub elnöke lenni. Egy érdekes elképzelés szerint amennyiben a ZTE nem indulhat az élvonalban, akkor egy alacsonyabb osztályú egerszegi csapat talán a Siófok(?) jogán NB I-es lehet. A nevezési határidő lejárta előtt nem sokkal az egyik elnökségi tag (név a szerkesztőségben – E.E.) hívott, hogy gyakorlatilag semmi sem történik annak érdekében, hogy a ZTE elindulhasson az NB I-ben. 4,5 millió forint hiányzott. Megbíztuk Nagy Ferencet, hogy tárgyaljon az MLSZ-el. Felhívtuk a polgármestert, dr. Gyimesi Endrét is. Végül is összejött a pénz, s a fax 11 óra 45 perckor elment az MLSZ-be. A nevezési határidő 12 óra volt. Így maradt NB I-es a ZTE - idézi fel ezt az időszakot riportalanyunk.
Ezt követően születettek aztán azok a szerződések, megállapodások, amelyek ma is a ZTE FC Rt.-hez kötik Zalaegerszeg Önkormányzatát. Az akkori főszereplők egyike (név a szerkesztőségben - E.E.) szerint a megállapodások fontos részét képezte, hogy a klub a szerződés időtartama alatt a nevét nem változtathatja meg, székhelyét nem viheti el Zalaegerszegről, s az egyezség csak az élvonalra vonatkozik. (E feltételek egyébként valóban szerepelnek a megállapodásban - E.E.)

 

Bozsik Péter és a ZTE közös útja 2004-ben elágazott.


A feltételek közül az első kettő továbbra is fennáll. A harmadik viszont nem. A ZTE ugyanis NB II-es lett.
Beszélgetőpartnerem megjegyzi: milyen szerződés az, amelyikben nincs konkrétan meghatározva, hogy a ZTE FC Rt.-nek hiteles beszámolót kell adnia a gazdálkodásáról a felvett hitel kezesvállalójának, vagyis Zalaegerszeg Önkormányzatának? Elmondása szerint nekik korában havonta be kellett számolniuk az önkormányzatnak és a sportbizottságnak is. Ezen kívül a polgármestert is rendszeresen tájékoztatták a klub helyzetéről.
Riportalanyunknak - mint elmondta - számtalan népszerűtlen feladatot kellett abban az időben megoldania.
- Azt hiszem, komoly érdekeket sértettem akkor – mondja végezetül.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Forrnak az indulatok a ZTE-Siófok mérkőzésen (2004. 04. 03.).