Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (1.)

 

Hogyan juthatott a ZTE a korábbi vidéki bajnokok, a Vác és a Dunaújváros sorsára? Ezt próbálja kideríteni ma induló sorozatunk, amelynek új epizódjaival gyakran találkozhatnak majd honlapunk látogatói.
2002. május 22. A ZTE, Zalaegerszeg, Zala megye labdarúgásának ünnepnapja. 16 ezer szurkoló préselődött be a városi stadionba, ahol nem akármilyen mérkőzést játszottak.

 

2002. május 22.: Harcra készen az FTC ellen.


A ZTE-FTC összecsapásoknak különös hangulata volt mindig az élvonalban. Egyrészt azért, mert mielőtt a ZTE az élvonalba jutott volna, a városban, a megyében nagyon sokan az FTC-nek szurkoltak.
1972-ben azonban változott a helyzet. Most már a mi „gyermekünk” is NB I-es lett, ráadásul ő az édesgyermek. Ezeknek a „testvérharcoknak” volt egy különleges kísérőjelensége. A balhés Fradi-tábor Zalaegerszegen soha nem csinált botrányt. Sőt, a lelátón gyakran felhangzott a következő rigmus: „Egyetértés, szabadság, ZTE-Fradi barátság”.

 

Radu Sabo és Bozsik Péter. Vajon mit mondhatott az edző?

 

Radu Sabo gólöröme. Aranyérmet jelentett találata.

 

1972-től indultunk, s máris 30 évvel később vagyunk. Ami korábban álom volt, most közelített a valósághoz: a 2002. május 22.-én lejátszott mérkőzés a bajnoki aranyéremről döntött. Az ellenfél, az FTC ebben a harcban már nem volt érintett, hiszen a zöld-fehérek Újpesttől elszenvedett veresége miatt az MTK volt a legnagyobb riválisa Bozsik Péter csapatának.
A Ferencváros szerzett vezetést. Aztán jött Radu Sabo, a Zalaegerszegen valaha megfordult légiósok egyik legjobbja, aki kiegyenlített. Az 1-1-es döntetlennel a ZTE lett a 100. magyar élvonalbeli bajnokság aranyérmese.

 

Ünneplés a stadionban…

 

… és a Dísz-téren.

 

Következett a Bajnokok Ligája selejtezők sikere, aztán a Manchester United elleni felejthetetlen győzelem a Puskás Ferenc stadionban. A visszavágó sajnos helyretette az erőviszonyokat, s az álom az „Álmok színházában”, az Old Traffordon véget ért.

 

Az Ady mozi legnagyobb kasszasikere: jegyelővétel a ZTE-Manchester United mérkőzésre.

 

A bajnoki cím megnyerése előtt négy évvel gyökeres változás történt Zalaegerszeg labdarúgó-sportjában. Az addigi egyesületi formát levetve részvénytársaság alakult ZTE Football Club Rt. néven. Ebben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata közvetlen, illetve az önkormányzat 100 százalékos tulajdonú cégén, az Első Egerszeg Holding Kft.-n keresztül valamivel több, mint 28 százalék tulajdoni részt szerzett. A fő tulajdonosi szerkezet így festett akkor:
Az alaptőke 123.690.000 Ft, amely 12 369 db 10.000 Ft névértékű részvényből állt. A fő tulajdonosok: Első Egerszeg Holding Kft. 16,6 %, ZMJV Önkormányzata  12,1 %, Balusztrád Kft. 12,1 %, Food and Pack Kft.  8,4 %, Zalahús Rt. 4,9 %, Merkur Kft. 4,9 %, ZÁÉV Rt. 2,0 %, Tímár Kft. 2,0 %, Lukács Zoltán 2,4 %, Nagy Ferenc 1,3 %, Nagyné Nagy Teréz 1,3 %.

Dávid legyőzte Góliátot.

 

A részvénytulajdonosok száma 256 volt, a fentieken kívül egy százalék alatti tulajdonrésszel belföldi magánszemélyek és vállalkozások rendelkeztek, továbbá 10 orosz magánszemély a részvények 7,0 %-át, egy svájci magánszemély 0,3 %-át birtokolta. A felsorolásból kitűnik, hogy a jelenlegi főtulajdonos, Nagy Ferenc csupán a részvények 1,3 százalékával rendelkezett.
Miközben a ZTE fennállásának legnagyobb sikere felé haladt, egy vizsgálat szerint a ZTE Football Club Rt. gazdálkodását a 2000. évet követően egy folyamatos eladósodás jellemezte.

E.E.
(Folytatjuk)