Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (7.)

 

Az egyik gyanúba keveredett mérkőzés: 2009. május 23-án a Siófok játszott Zalaegerszegen. A ZTE nyert 5-3-ra, s a csapat erőssége Artjoms Rudnevs volt, aki jelenleg a Bundesligában szereplő Hamburg házi gólkirálya.

 

Sorozatunkban azt boncolgatjuk: hogyan juthatott el a ZTE a 2002-es bajnoki címtől a szégyenletes 2011/12-es szezonig, amikor 30 mérkőzésen csupán 13 pontot szerzett, így esélye sem volt az NB I-ben maradásra?
Milyen érdekes: 2002 előtt tíz évvel, az 1991/92-es bajnokságban ugyancsak 13 pontja volt, s akkor is búcsúzott az élvonaltól.
Tíz év múlva viszont bajnokságot nyert. Ha a számtani sorozat nem csap be bennünket, akkor 2022-ben ismét NB I-es bajnokcsapata lesz Zalaegerszegnek. Más azonban a számtan, a matematika és a futball.
Nem elég, hogy tavasszal az NB II-ben maradásért is meg kell küzdenie a ZTE-nek, itt van a múlt sara is. Február 22-én állítólag megnevezik azokat, akik érintettek a fogadási botrányban. Az előzetes „szellőztetések” kapcsán több ZTE-mérkőzés is gyanúba keveredett (2008. 05.17.: ZTE-REAC 3-3, bajnoki, 2008. 11.09.: Siófok - ZTE 1-4, bajnoki, 2009. 05. 23.: ZTE-Siófok 5-3, bajnoki, 2007.09.09.: ZTE-REAC 3-1, Ligakupa, 2007.09.17.: REAC-ZTE 3-5, Ligakupa, forrás: Blikk, Hír 24). Ráadásul árnyék vetül (erről sorozatunk 4. részében - 2013.02.04. - olvashatnak) a Manchester United-ZTE BL-visszavágóra is.
A realitás talaján maradva ma az is csodával felérő feltételezés, hogy 2022-ben NB I-es focicsapata lesz Zalaegerszegnek. Nem hogy bajnokcsapata… Ugyanis már nem csak a felépítmény omlott össze, hanem az alap is hiányzik. Nincs mire építkezni. 1991/92-ben még volt. Sikerült is visszajutni.

 

A nagy diadal pillanata… A ZTE FC aztán megmutatta azt, hogyan nem kell és nem lehet a csapat sikerét kiaknázni.

 

Az utolsó pillanatban sikerült az állami támogatást megszerezni a stadionépítéshez. Ez pozitívum volt.


Sorozatunk előző epizódjaiban részletesen foglalkoztunk a ZTE FC Rt. gazdálkodásával. A forrást hitelesnek tekinthetjük, nincs okunk a számadatok valódiságában kételkednünk. A ZTE FC Rt. gazdasági átvilágításáról készült 2004. évi önkormányzati előterjesztésben érdekes megállapítások olvashatók:
„Az érdekeltségi rendszer működésének vizsgálata kimutatta, hogy a ZTE esetében is szoros összefüggés áll fenn a teljesítménnyel megkereshető jövedelem nagysága és a valós teljesítmények között. Igaz, ezt az összefüggést a ZTE szinte tudományos kísérletekbe illő szélsőségek példáján próbálta ki. A bajnoki cím évében (2001-2002) még viszonylag alacsonyabb alapjuttatások mellett úgy került meghatározásra a célprémium, hogy (az egyébként reálisan nem várt) bajnoki cím esetén az év közben megszerzett pontpénz 90 százalékát újra megkapják a játékosok. Ez utóbbi ösztönző később mintegy 75 millió forint kifizetését jelentette. Ebben az évben a   teljesítménytől független alapjuttatások bőven a tényleges jövedelem fele alatt voltak. A csapat pedig bajnok lett.
A jelenleg is zajló bajnokság  (2003/2004 - a szerk.) őszi időszakában érvényes az alapjuttatások és prémiumkitűzések alapján a hetedik hely megszerzéséhez szükséges pontmennyiség elérése esetén a teljesítményarányos jövedelemrész nem érte el az összjövedelem 25 százalékát. Egyes játékosok esetén a 20 százalékot sem. A csapat az utolsó helyen telelt. Magyarán az alapjuttatások olyan mértékűre emelkedtek, hogy a teljesítményarányos prémium már elveszítette ösztönző hatását.”
A klub marketingtevékenysége - az átvilágítás szerint is - csapnivaló volt. Szinte iskolapéldája annak, hogyan nem kell és nem lehet egy bajnokságot nyerő és a Bajnokok Ligájában a Manchester Unitedet verő csapat sikerét kiaknázni. A klub futni hagyta a sikerekben rejlő piaci lehetőségeket. Arról nem is beszélve, hogy az addig meglévő támogatói kör is fokozatosan leépült.

 

Az északi lelátó sorsa bizonytalan. Nézők ott ma már nem lehetnek.

 

A déli lelátónál a lehullott burkolólapok évek óta pótlásra várnak.

Ez néhány ezer forintból megoldható lenne. A teljes befejezés azonban súlyos milliókba kerülne.

 

Az egyetlen kedvező változást ebben az időszakban (a bajnokság megnyerése után - E.E.) az jelentette, hogy a város és az állam jelentős segítségével újjáépült  a stadion lelátórendszere az északi rész kivételével. Az 1 milliárd forintot meghaladó állami támogatás az utolsó pillanatban érkezett, még az országos stadionrekonstrukciós program leállítása előtt.
A stadion teljes felújítása azonban még várat magára, elég csak az északi lelátóra gondolni, vagy a játéktér fűtésrendszerének kiépítésére. A déli lelátó csak szerkezetkész állapotban van, ott is lenne még munka. Arról nem is beszélve, hogy a homlokzati részről évek óta hiányzó burkolólapokat illett volna már pótolni. Apróság, de fontos a hozzáállás megítélésében.
A jelenlegi helyzetben reális lehetőség nem látszik a stadion befejezésére. Bár a TAO és a stadionrekonstrukciós pályázat reményt adhatna, de a város közreműködése nélkül a ZTE FC Rt.-nek erre nincs esélye. Zalaegerszeg Önkormányzata - az érvényben lévő szerződés alapján - már eddig is gavallér módon támogatta a klubot. Gyakorlatilag a legnagyobb szponzora a ZTE futballklubnak. Cserébe „csak” pontos, hiteles tájékoztatást kértek Nagy Ferenc főtulajdonostól a klub gazdasági helyzetéről. Gyutai Csaba polgármester szerint „fecnit” kaptak, könyvszakértői ellenjegyzés nélkül.
És egy - ezt már én teszem hozzá - keresetet 76 millió forint megfizetésére az „inflációs indexálás” miatt.
Ha a forint ennyit romlott az elmúlt időben, akkor mennyit inflálódott és főleg amortizálódott vajon a ZTE focicsapata? Mert a szerződés csak akkor korrekt, ha valamennyi félre vonatkoznak a kötelezettségek is. Nem csak a jogok és az előnyök…

E.E.
(Folytatjuk)

 

Nagy Ferenc ragaszkodik az „inflációs indexálláshoz”. A város viszont nyugodt szívvel számon kérhetné az „igazolatlan” élvonalbeli távollétet.