Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (51.)

 

Amikor szemérmes a szponzor. Csak így mutathatták volna be tavaly a ZTE titokzatos támogatóját.

 

Továbbra is Tóth Krisztián, a ZTE FC marketing vezetője a riportalanyunk. Folytatjuk beszélgetésünket.
- Hány főállású alkalmazottja van a ZTE-nek?
- Az utánpótlás stábbal együtt nagyjából 50.
- Ki a felelős a gazdálkodásért?
- A zrt.-k működésének megfelelően a vezérigazgató és a cégvezető.
- Milyen következményei vannak/voltak személy szerint, anyagi, netán büntetőjogi szinten a klub ilyen helyzetbe juttatásáért?
- A klub a számviteli szabályoknak megfelelően működik, az elmúlt évek folyamatos NAV ellenőrzései lényegi problémát soha nem tártak fel. Az, hogy egy klub nem megfelelően vagy deficitesen gazdálkodik, netán hiteleket kénytelen a működéséhez felvenni, sajnos a mai világban teljesen normálisnak mondható (anno annak sem lett semmilyen következménye, hogy 2001-2002-ben a klubok több százmillió forint Liga-hitelt vettek fel. Ezeket a pénzeket mondjuk a Sopron és a ZTE FC visszafizette, de sokan nem. Lett következménye? Nem. Hol volt akkor a versenyegyenlőség? (Ezt senki nem firtatta azóta sem.) Amennyiben a NAV felé tartoznánk, TAO-támogatást sem tudnánk gyűjteni, mert ahhoz nullás igazolás szükséges. A ZTE FC-nél tudomásom szerint soha nem folyt büntetőjogi eljárás egy alkalmazott ellen sem. Az elmúlt húsz évben egyébként a teljesség igénye nélkül csődbe ment vagy sokszor kapott tíz - vagy százmilliós mentőövet a Dunaferr, a Vác, az Újpest, az MTK, a Fradi, a Haladás, a Tatabánya, a Pápa, a Diósgyőr, az FC Sopron stb. Nincs tudomásom, hogy bárkit bármilyen gazdálkodási hiányosságért felelősségre vontak volna (holott ezek a klubok még nagyrészt külső forrásokból működtek, nem tulajdonosi betétekből).

 

Legendákról Tóth Krisztián is hallott, egészen a 60-70-es évekig visszamenőleg. Kirázza a hideg a tippmix szótól…


- Miért nem lehet tudni, hogy ki volt a tavalyi titokzatos szponzor, s mennyit adott?
- A két fél úgy egyezett meg, hogy nem hozzák nyilvánosságra a megállapodás részleteit. Nem tudom, csak gondolom, mert nem vettem részt a tárgyaláson.
- Mi a véleménye a ZTE körül keringő tippmix-legendákról?
- A kérdésben benne van a válasz szerintem. Kiráz a hideg a tippmix szótól is, bevallom őszintén. Legendákat én is hallottam a 60-70-es évekig visszamenőleg (amikről egyébként most mosolyogva beszél mindenki, holott ugyanúgy csalás volt és a szurkolók hülyének nézése, ráadásul teljesen nyíltan beszélnek róla azok is, akik benne voltak. A nagy többségük pedig a fociban dolgozik most is…), de a tény az, hogy a ZTE FC egyetlen vezetője, alkalmazottja, játékosa sem volt érintett az eddig feltárt tippmix ügyekben. Én szurkoló vagyok és a csalás a legnagyobb gerinctelenség lenne azokkal szemben, akik fizetnek a meccsekért. De amíg az ellenkezőjét nem bizonyítja be bármilyen hatóság, hiszem, hogy a mindenkori csapatom a fair play szellemében megy fel a pályára. Totálisan elítélem, aki saját csapata ellen fogad (az MLSZ Fegyelmi Szabályzatában egyébként ez önállóan is büntetendő), vagyis csal, de mondok egy analógiát, lehet, hogy kicsit sarkított. A devizahitelesek vagy a nulla forintért részletre autót vásárlók közül csak az ügyfél a hibás? A bankok olyan szinten megtévesztették az ügyfeleket, hogy azok ész nélkül belevágtak mindenbe, mert a szolgáltató brutális propagandával, reklámokkal erre „utaló” magatartást tanúsított. Azt már nem mondták el, hogy ennek azért van apró kockázata is. Kicsit ilyen az, amikor NB II-es, NB III-as meccsek vannak a tippmix szelvényeken. Egy csomó amatőr játékosnak, aki munka mellett focizik, tálcán felkínálják a csalás lehetőség. Persze, hogy élnek vele. Ki a fenét érdekel, hogy egy érdektelen mérkőzésen két tizenegyes van és két kiállítás? Senkit a 100 szurkolón kívül. Megint egy hosszú téma lehetne egyébként, hogy milyen alapon kerülhet egyáltalán egy csapat bármilyen szelvényre? Nem vagyok jogász, tehát megkérdezhetem, hogy milyen jogon használják a ZTE FC nevét olyan fogadásokban, ahol pénzt lehet nyerni vagy veszíteni? Miért van az, hogy ebből a sok milliárdos forgalmú üzletből a klubok nem látnak egy forintot sem? Meg kell nézni az elit bajnokságok mezszponzorait: egy rakás fogadási cég van rajtuk. Nálunk a 2005. LXXXIV. Tv. kimondja: nem folytatható külföldön szervezett szerencsejátékban történő részvételre Magyarországon értékesítési, szervező, közvetítőtevékenység, valamint külföldi szerencsejátékhoz kapcsolódó reklám vagy propagandatevékenység. A reklámtilalom megsértéséért a reklámozó, a reklámszolgáltató és a reklám közzétevője is felelős.

 

Szerettük volna feltenni a kérdéseinket az elnöknek, de nem adott erre lehetőséget.


- Igaz-e, hogy az NB II-es csapat az ifjúságiak keretéből utazott a legutóbbi idegenbeli meccsekre?
- Ez nem igaz.
- A honlap szerkesztőjeként és marketing szakemberként kommunikációs szakembernek is tekinthető?
- A honlap 2006-ban összesen napi 20-30 látogatóval rendelkezett, ezt 2011-re napi 2000-3000-re tornáztuk fel, a szerkesztő társadalmi munkában végzi a feladatát, rengeteg egyéb dolga mellett. Ezért is ilyen a honlap. Nyilván az én elképzelésemben sem így működik, de most még ez van sajnos. Kommunikációs szakember nem vagyok, viszont minden témát igyekszem kizárólag szurkolói szemmel megközelíteni, más fejjel nehezen tudnék gondolkodni. Ha elmegyek bárhová az országba vagy európai stadionokba, mindig azt nézem, milyen a beléptetés, milyen a kiszolgálás, a kommunikáció stb. Rengeteg olyan dolgot láttam és tapasztaltam, amit részben itt is meg tudtunk valósítani.
- Mennyire tud azonosulni, s mennyire tartja etikusnak a ZTE kommunikációját, azon belül Nagy Ferenc megszólalásait különösen is jellemző konkrétumkerülő, időhúzó, mellébeszélő, ködösítő kommunikációs gyakorlatot?
- Minden ember különböző karakter és egy nyilatkozatban más-más dologra hegyezi ki a gondolatait. Az általam elképzelt klub-kommunikációról már elmondtam a véleményemet. Az elnökkel kapcsolatos kérdést neki kell feltenni, én helyette nem tudok erre választ adni.
- Minden kérdés csak nem tartozhat az üzleti titkok kategóriájába!...
- Nyilván nem, viszont a mai futballban és a mai magyar sportban szinte minden üzleti titok. Amivel egyébként jómagam sem értek egyet. Vannak olyan dolgok, amelyekről igenis tájékoztatni kell a közvéleményt, hiszen, mint már említettem, a klub egy közös halmaz, a szurkolók, a régió, a csapat, szponzorok halmaza. Így alapvető információk mindenkire tartoznának. Az egész magyar sportra jellemző egyébként az általános titkolózás. Nagyon ritka, hogy egy szponzor kiálljon az összeggel, amivel támogat egy klubot. Egyszerűen nincs meg még Magyarországon ennek a kultúrája. Ez nem ZTE-jelenség, hanem általános.

 

A szurkolók véleménye azért nem volt ennyire egyértelmű „Ági nénivel” kapcsolatban.


- Ki volt „Ági néni”, kapott-e fizetést, mi volt a munkaköre, s milyen képzettséggel rendelkezett?
- Az akkori vezetőedző kifejezett kérésére került a csapat mellé. Masszőr végzettséggel rendelkezik. Minimális javadalmazásért dolgozott, a játékosok elmondása szerint jól, többen is ragaszkodtak a munkájához.
- Hajlandó-e személyes véleményét elárulni a ZTE jövőjével kapcsolatban, illetve van-e joga személyes véleményt is megfogalmazni?
- Természetesen van elképzelésem, ha megkérdeznek erről, szívesen elmondom. De már említettem, hogy nálam prioritás a racionalitás, a szerethetőség, az eladhatóság és a nyíltság.
- Személyes véleménye szerint mi volt az oka az NB I-ből történő kiesésnek?
- Szerintem ez abszolút szakmai kérdés, de nyilván van laikus véleményem. Akiket a nyáron igazoltunk, az edzéseken, edzőmeccseken jó teljesítményt nyújtottak, aztán éles helyzetben csődöt mondtak. Totális csődöt. Az első öt meccset elbuktuk, a feljutó Diósgyőr ellen nem volt sanszunk, utána itthon a bombaerős Debrecen ellen is vesztettünk, akkor már lehetett érezni, hogy baj lesz. Én nem keresek összeesküvés elméleteket, mint sokan, egyszerűen gyengébb képességű játékosokat igazoltunk, mint a riválisok és csapatként sem működtünk. A komolyabb pénzügyi problémák csak később kezdődtek, de addigra vége volt az ősznek, 17 meccsen 6 pontot szereztünk, szerintem már akkor kiestünk.

(Folytatjuk)

 

Vajon lesz még olyan csapata a ZTE-nek, mint amelyik a fotón látható?