Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (44.)

 

Üres székek a közgyűlésen. Nagy Ferencék nem válaszoltak, s nem is jöttek el. 
Fotó: Pataki Balázs

 

Már július 17-én, szerdán tudtam, hogy másnap nem tárgyalja Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az előzetesen napirendi javaslatok között szereplő 11-es pontot, vagyis a ZTE FC Zrt.-vel kötendő új megállapodás jóváhagyását. A meghívó alapján az előterjesztés „később kerül kiküldésre”, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a téma még „forrásban” van. A rendkívüli ülés délelőttjén az aktuális bizottság ülést tartott, aztán a közgyűlés kezdetén Gyutai Csaba polgármester javaslatot tett arra, ami várható volt: a napirendi pontot vegyék le a tárgysorról, mert az előterjesztés nem készült el.
Már szerdán tudható volt, hogy ez lesz a forgatókönyv. Nem azért, mert a hivatalban valaki késlekedett volna, az ügy elhúzódása mögött - az eddigi események ismeretében - inkább a másik fél, a Nagy Ferenc elnök-tulajdonos által vezetett ZTE FC Zrt. taktikázását lehet sejteni. Ha a pályán is ilyen taktikai érettségről tett volna bizonyságot a csapat, talán nem okozhatott volna gondot a visszajutás az NB I-be.
Gyutai Csaba polgármester annak rendje és módja szerint közölte a képviselőkkel, hogy a ZTE FC Zrt.-nek, illetve jogi képviselőjének kiküldött megállapodástervezetre nem érkezett válasz, így annak tárgyalására csak később kerülhet sor.
A közgyűlés elfogadta a javaslatot. Sem a Fidesz, sem az MSZP, sem a Jobbik, sem az EZE részéről nem hangzott el kérdés, felvetés, még csak az sem fogalmazódott meg senki részéről, hogy mi lenne, ha - Nagy Ferencék együttműködése hiányában - határozott döntésre szánná el magát a testület. Mert mit veszíthetne a város, ha felmondja a szerződést? Gyakorlatilag semmit, hiszen a megállapodásban ott szerepel: amennyiben a ZTE kiesik az NB I-ből, újra kell tárgyalni a szerződést! Ennek érdekében valószínűleg mindent elkövetett a városvezetés, tehát nyugodt lelkiismerettel várhatja Nagy Ferencék valószínű válaszát, a bírósági tárgyalást. A legrosszabb esetben is csak az következhet, ami az eredeti szerződésben szerepel, vagyis 2015 december 31-ig fizetnie kell a városnak, mint a katonatiszt.

 

Zalaegerszeg közgyűlése nem tárgyalta július 18-án a ZTE-ügyet.
Fotó: Pataki Balázs


De ne mindjárt a legrosszabbra gondoljunk! Elképzelhető, hogy a bíró nem csak a jogszabályokhoz ért, hanem a labdarúgáshoz is, tehát tisztában van azzal, hogy az NB II azért nem NB I… Költségvetés szempontjából sem. S ha ismeretei ezen a téren még az utánpótlásra is kiterjednek, tudhatja, hogy a ZTE jelenlegi utánpótlásnevelése sincs összhangban a szerződésben vállalt kötelezettségekkel.
Az sem jutott senkinek eszébe a közgyűlésen, hogy megkérdezze: vajon időben megkapták-e Nagy Ferencék a város javaslatát ahhoz, hogy reagálni tudjanak?
Akadémikus kérdés lett volna egyébként, hiszen Nagy Ferencék régóta tudhatják az önkormányzat szándékát. Az időhúzás taktikáját választották, ami a pályán időnként beválik. Hogy a ZTE esetében ez a túlélés biztosítéka-e, arra nem tudnék határozott választ adni. Szerettem volna – többek között – ezt is megkérdezni Nagy Ferenctől, de interjút kérő levelemre hónapok óta nem érkezik válasz.
Kockázatos taktikát választott Nagy Ferenc. A szerződés szerint 2015. december 31-ig a városnak fizetnie kell. Alig másfél év van hátra a végső elszámolásig. Jó ügyvéddel, ügyes pereskedéssel Magyarországon ezt a 18 hónapot nevetve ki lehet bírni. Közben választások lesznek, a politikusoknak más dolguk is akad.
Hogy közben elpusztul minden érték, ami a ZTE-nek nevezett klub közel 100 éves története alatt felhalmozódott, kit érdekel.
Furcsa játék zajlik a kulisszák mögött. Pedig tudhatnák az érintettek, hogy Nagy Ferenccel szemben egy másik Nagy lehetne a nyerő. A város labdarúgását gúzsba kötő gordiuszi csomót úgy kellene szétvágni, mint ahogy azt egykor Nagy Sándor tette.
Vajon miért nem teszik meg ezt azok, akik megtehetnék?

E.E.
(Folytatjuk)

 

NB II-es mérkőzés Zalaegerszegen. A Csákvár azért nem az FTC vagy a Győri ETO… A szerződés érvényessége NB I-es szerepléshez kötött.