Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (42.)

 

A felcsúti Puskás Akadémia csapata javarészt saját nevelésű játékosokkal jutott fel az élvonalba.

 

Lustasággal vádoltak meg: miért tartok nyári szünetet a sorozatban, ha már a ZTE-nél is megkezdték a felkészülést a 2013/14-es szezonra?
Tény, hogy elég régen jelent meg az utolsó rész, pontosan június 27-én. De azóta semmi érdemleges nem történt, hiába várom immár fél éve Nagy Ferenc elnök-tulajdonos válaszlevelét a kért riport időpontjával kapcsolatban, nagy a csend ezen a fronton. Nyilván nem akar nyilatkozni nekünk.
Az utóbbi évek megszokott forgatókönyve szerint zajlik az NB II-es ZTE felkészülése: próbajátékosok özönlenek (köztük rengeteg sokadrangú külföldi) Zalaegerszegre, majd néhány nap után továbbállnak. A régi játékosokkal tárgyal, tárgyalgat a vezetés, egyelőre megegyezések nélkül.

 

A ZTE U19-es együttese elbukta az NB I-es osztályozót a Felcsúttal szemben.


Július 10-én aztán nagy követ dobtak az állóvízbe. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége a fiatal magyar labdarúgók szerepeltetése mellett foglalt állást. A döntés érzékenyen érinti a Nagy Ferenc vezette ZTE FC Zrt. eddigi „üzletpolitikáját”, hiszen ezzel gyakorlatilag vége a „légióskukázásnak.” Pontosabban nincs kategorikusan megtiltva, de az eddig megszokott játékoskereskedelmet csak úgy lehet folytatni, ha azt saját zsebből teszi a tulajdonos, mert gondolom, hogy a társaság legnagyobb támogatója, Zalaegerszeg Város Önkormányzata nem kíván partner lenni ebben az átláthatatlan légiósbizniszben.
Érdemes megismerni az MLSZ döntését, amely végre nagy lehetőséghez juttatja a fiatal labdarúgókat:
„Az MLSZ az egyesületeknek juttatott pénzek kifizetésénél differenciálással fogja ösztönözni a klubokat a fiatal játékosaik szerepeltetésére. A szövetség minden hatáskörébe tartozó forrás elosztásánál a forrás egy jelentős hányadát a felnőtt csapatban játszó hazai nevelésű fiatal játékosok szerepeltetését ösztönözve osztja ki. Ezen túlmenően, az MLSZ keresni fogja azokat a további eszközöket, amelyek ösztönzik a hazai, MLSZ nevelésű játékosok (aki 15-21 éves kora között az MLSZ-hez tartozó egy vagy több sportszervezetben, legalább három évet egyben vagy megszakításokkal igazolt játékos volt) szerepeltetését. Általános szabályként a 2013-2014. bajnoki évtől a hivatásos bajnokságokban az alábbi, fokozatosan növekvő arányokat kell teljesíteni az MLSZ nevelésű labdarúgók szerződtetésénél:

 

Az MLSZ elnökségi döntése az utánpótlásnak kedvez. Vajon hány játékos kerülhet majd a Szőcs Akadémiából a ZTE felnőtt csapatába?


NB I, NB II férfi felnőtt bajnokság:
• 2013-2014. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén minimum 8 fő,
• 2014-2015. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén 12 fő,
• 2015-2016. évi bajnoki évben 25 fős keret esetén 13 fő.
(A 25-nél nagyobb keret esetén lineáris arányosan kell értelmezni az előírást.)
A tévés jogdíjakból származó bevételek sportszervezetek részére történő elosztásánál a 2013-2014. bajnoki évben a szabályozásba az alábbi szempontok kerültek be:
- az NB I-es bajnokságban a tévés pénz 15%-a annak arányában kerül kiosztásra a csapatok között, hogy az adott bajnoki évben a férfi felnőtt bajnoki mérkőzéseken a 23 év alatti magyar játékosok összesen hány percet töltenek a pályán (a tervek szerint a korhatár a következő években csökken)
- az NB II-es bajnokságban a tévés pénzből nem kapnak azok a csapatok, amelyekben a mostani határozat után igazolt külföldi játékos is pályára lép bajnoki mérkőzésen
- az NB III-as bajnokságok esetében azon csapat, amely nem csak MLSZ nevelésű játékosokat foglalkoztat, csupán a törvény által előírt minimális mértékben részesülhet TAO-s forrásokból
- A fenti, 2013-2014-as bajnoki idénytől hatályba lépő szabályozásnál az NB I, NB II és NB III férfi felnőtt bajnokságban szereplő sportszervezetek esetén a 2013. július 12-ig az MLSZ-nél nyilvántartásba vett és még érvényes szerződések nem esnek a fenti korlátozások alá.”

 

Évtizedekkel ezelőtt az MLSZ hasonló döntése kedvezően érintette volna a ZTE-t, hiszen többször is NB I-es bajnokságot nyert az ifjúsági együttese. Képünkön az egyik aranyérmes gárda.


Az MLSZ mostani döntése évtizedekkel ezelőtt rendkívül kedvezően érintette volna a ZTE-t, hiszen akkor a klub utánpótlás nevelése az ország élvonalába tartozott, több korosztályos bajnokságot nyertek csapatai.
Mára ez a vonal is meggyengült, nyugodtan mondhatjuk, hogy súlytalanná vált. A tehetséges zalai fiatalokat sorra viszik el az ország legjobb futballakadémiái. Érzékeltetésül csak annyit (később részletesen foglalkozunk majd az utánpótlás teljesítményével), hogy a ZTE-nek már nincs NB I-es korosztályos csapata, vannak olyan évjáratok, ahol a Hévíz is megelőzi az egerszegi klubot.
Talán nem véletlen, hogy Szabó Imre, a ZTE utánpótlás szakágvezetője július 9-én benyújtotta lemondását. Az okairól kérdezve csak annyit mondott, hogy ez az ő döntése volt, nem kíván erről nyilatkozni.

 

Szabó Imre benyújtotta a lemondását. Döntését – kérdésünkre - nem kívánta indokolni.


Érdekes információkat hallani a ZTE TAO-pályázatáról is (a törvény elfogadásával a látvány-csapatsportot - labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong - támogató adózó az Ellenőrző Szervezet – a Nemzeti Sport Intézet – által kiállított támogatási igazolásban szereplő összegig társasági adókedvezményt, illetve illetékkedvezményt vehet igénybe - a szerk.). A hírek szerint csökkentették a támogatást. Az okokról szeretnénk megkérdezni az elnököt, de - mint írtuk- még nem kaptunk választ korábbi levelünkre.
A sorozat előző részében már jeleztük, hogy Zalaegerszeg Közgyűlése július közepén tárgyal a város és a ZTE FC. Rt. 2005. július ötödikén kötött szerződésének módosításáról. Nyolc évvel ezelőtt három dokumentum aláírására került sor, ebből az „Együttműködési megállapodást” már megismerhették olvasóink a sorozat jóvoltából. A július 18-án sorra kerülő rendkívüli ülés előtt a másik két dokumentumot is megosztjuk olvasóinkkal.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Július 18-án a közgyűlés foglalkozik a város és a ZTE FC Rt. között 2005. július 5-én született megállapodással.