Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (47.)

 

Leírhatatlan volt az öröm Zalaegerszegen 2002. május 22-én a bajnoki cím megszerzésekor.

 

Amikor 2013 január 24-én megjelent sorozatunk első része a kiadó honlapján, többen is megjegyezték: rendben, azt értik, hogy miért éppen az Old Trafford, de miért a Kozármisleny?
Az Old Trafford valóban rendben. A 60 ezres kisváros csapata 2002 őszén, mint az aktuális magyar bajnok - éppen a 100., vagyis a jubileumi magyar bajnoki cím gazdája - a világ egyik legnagyobb labdarúgó szentélyében Bajnokok Ligája mérkőzést játszhatott. Ráadásul Budapesten, a Puskás-stadionban világszenzációt okozva legyőzte a földkerekség egyik legnagyobb múltú és leggazdagabb csapatát.
Sir Bobby Charlton, a házigazda Manchester United egyik legnagyobb alakja nevezte el ezt a pályát az „Álmok színházának”. Egy magyar kisváros csapatának az itteni fellépés – 80 000 ezer néző előtt - valóban az álmok netovábbját jelentette. Főleg a budapesti győzelem után. Ennyit az Old Traffordról…

S mit mondhatnék a Kozármislenyről? Nagy a távolság Manchester és a 6 000 lelket számláló baranyai apróváros között. Minden szempontból. Valamikor annak is örülhettek a kozármislenyiek, ha a ZTE arra tévedt hírverő mérkőzést játszani. Akkora volt a különbség a két csapat között.
Minden bizonnyal véletlen volt a névválasztás a sorozat címéhez. Talán ránéztem az NB II-es tabellára (akkor még kétcsoportos volt a másodosztály), s úgy gondoltam: ez a csapat fejezi ki legjobban a ZTE zuhanórepülésének röppályáját. Mert most nagyjából egy szinten vannak.

 

Nagy Ferenc 2002-ben még csak a ZTE FC Rt. igazgatótanácsának tagja volt. Az Old Traffordon, az Álmok színházában azonban már merészet álmodott.


Hosszú volt az út az Old Traffordtól Kozármislenyig. S most, november 30-án eljön ez a Kozármisleny Zalaegerszegre, hogy lezárja ennek a vergődésnek a folyamatát. Ahogy 2013. január 24-én megjósoltam: az Old Traffordtól Kozármislenyig.
Mert szinte biztosra veszem, hogy ez a rémséges folyamat véget ér. Így vagy úgy. A ZTE az utolsó mérkőzését vívja ebben az esztendőben, aztán vége… A játékosok hazamennek (már akinek lesz pénze erre, igaz az albérletben sem maradhatnak, ha nem fizetnek), s felgyorsulnak az események.
A klub elnök-tulajdonosának lépnie kell, mert az óra ketyeg, a tartozás nő, a csőd közeleg. S ha beüt, annak következményei beláthatatlanok.
Lépéskényszerben van mindenki. Nagy Ferenc szabadulna a ZTE-től, a tartozástól, de lesz-e valaki, aki újra - immár sokadszor - mentőövet nyújt a klubnak. Ilyenkor a legkönnyebb csöbörből vödörbe esni, hiszen vannak alkalmatlan önjelölt reménybeli tulajdonosok, még Zalaegerszegről is.
Ráadásul itt a választási kampányidőszak. A ZTE hálás téma lehet így vagy úgy. Megmentőként vagy a jelenlegi városvezetést kritizálva. Az emberek - megfelelő ismeretek hiányában, s ez főleg a helyi sajtó megbocsáthatatlan hibája - könnyen manipulálhatók.

 

Az álomból egyre inkább keserű valóság lett Nagy Ferenc számára. S nekünk is…


Az Old Trafford-i fellépés után - noha búcsúra kényszerültünk a Bajnokok Ligájától - épülni kezdett a zalaegerszegi „Álmok színháza”, az új stadion, amely máig sem készült el véglegesen, torzó maradt csupán. S mióta az új „színidirektor”, Nagy Ferenc átvette az irányítást, a társulat évről évre silányabb. Másodrangú csepűrágókra telik immár. S azok is mostoha körülmények között tengődnek.
Az álmokból szomorú valóság lett. Az Old Traffordtól tényleg eljutottunk Kozármislenyig.
November 30-án legördül a függöny.

E.E.

(Folytatjuk)

 

Az Old Traffordtól Kozármislenyig… Bajnoki mérkőzés a ZTE és a baranyai csapat között az NB II-ben. Szombaton a Kozármisleny látogat Zalaegerszegre, s ezzel vége ennek az évnek. Lezárul egy fejezet a klub történetében is?