Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (40.)

 

A közönség időnként még tapsolt is a szemfényvesztésnek…

 

A zalaegerszegi Nagy-cirkusz megkezdte a felkészülést a 2013/14-es szezonra. A porondmester kiállt a manézs közepére, s világgá kürtölte: nem elégedett mutatványosainak eddigi produkciójával, 2012/13-as teljesítményével!
A direktor mindjárt indokolt is: a társulatban az eredményt illetően lényegesen több volt, a második helyet feltétlenül meg kellett volna szereznie a másodosztályú cirkuszok összevetésében. Ebből levonják a megfelelő következtetéseket - tette hozzá a porondmester az egyik zalai hírportálon.

 

Zalaegerszeg Önkormányzatában bízhat a társulat.


A zalaegerszegi Nagy-cirkuszban már évek óta levonják a megfelelő következtetéseket. S ehhez hozzáadják a Nagy-cirkuszt támogató helyi önkormányzat pénzbeli és természetbeli hozzájárulását a közönséget tökéletesen illúzióban tartó szemfényvesztésben.
No, de nézzük tovább a porondmester nyilatkozatát, aki nem elégedett mutatványosai teljesítményével! Nyolc artista szerződése jár le, s a cirkusztulajdonos nem mindenkit marasztal. Sokan mennek, s legalább 3-4 olyan mutatványost szeretnének szerződtetni, aki meghatározó produkcióra képes a porondon.
A cirkuszigazgató beszélt a társulat legpiacképesebb artistájáról, bizonyos, Pavicsevicsről is, akit még élő szerződés köt a trupphoz. A direktor nem rejtette véka alá véleményét: ha a sztárért megadják a kért pénzt, akkor mehet… Komoly impresszárió eddig még nem kopogtatott a Nagy-cirkusz ajtaján.

 

Pavicsevics (balról) csípőre tett keze nem a tanácstalanságot jelzi. Ha megadják érte a remélt összeget, szabad az útja…


Változik a helyzet, átalakul a magyar cirkuszrendszer is. A második vonalbeli mutatványosok ezúttal egy céhbe tömörülnek, megszűnik a Keleti- és Nyugati-szekció. Nem lesz könnyű dolog feljutni tehát a szakmai csúcsot jelentő első osztályú cirkuszligába. A porondmester határozottan válaszolt erre a felvetésre. Ehhez pénzre lesz szükség, sok pénzre - mondta. Örömmel újságolta, hogy a maguk mögött hagyott cirkuszi évadban csökkent a kintlévőségük, s az adósságállományuk is. Ha a szakmai tervek mellé sikerül anyagi hátteret biztosítani, bízni lehet a jó szereplésben. A Nagy-cirkusz költségvetése azonban még nem állt össze, a következő egy hónap függvénye, hogy miből gazdálkodhat az új évadban a társulat.
Mi már most tudjuk, hogy miből gazdálkodhat a Nagy-cirkusz. Zalaegerszeg Önkormányzatának gáláns támogatásából, évi közel 100 milliós összegből.
A legjobb élvonalbeli társulatoknak sincs ilyen nagyvonalú önkormányzati támogatójuk, mint a zalaegerszegi Nagy-cirkusznak. Porondmesterük azonban még ráncolja a homlokát, összehúzza szemöldökét, aggódik a jövő miatt, nem látja a kiutat.

 

- Ez ám a világszám! Ezt csinálja meg valaki a Nagy-cirkuszon kívül…


2015-ig azonban nincs miért félnie. Addig szerződés köti Zalaegerszeg Önkormányzatát arra, hogy fizessen a Nagy-cirkusznak, mint a katonatiszt. Az egykori katonatiszt manézsmesternek. Az igazi mutatvány akkor kezdődik. A 2005. július 5-én kelt szerződések lejárnak, így a direktor úrnak bedugulnak önkormányzati forrásai.
Akkor kell majd előállnia egy új produkcióval, amolyan világszámmal. A mai helyzet ismeretében ugyanis igazi szenzáció lenne a mutatvány folytatása - saját erőből.
A porondmester ismét kivár, sejtet bizonyos dolgokat, de semmi konkrétumot nem mond. Mint ahogy ezt eddig már megszokhattuk tőle. S vannak, aki még elhiszik minden szavát, s kritika nélkül leírják. Egyszer majd nekik is számot kell adniuk erről a magatartásról.
A Nagy-cirkusz hónapjai, hetei, napjai meg vannak számlálva.
Marad a porondon egy kivéreztetett csapat, s egy bohóc, akin már nem lehet nevetni. De sajnálni sem…

 

E.E.
(Folytatjuk)

 

Csalóka a kép: a porondmester még nem lép le… Miért tenné? Ráér 2015 nyaráig…