Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (24.)

 

A szurkolók kitörő örömmel fogadták 2002-ben a bajnoki cím megszerzését.

 

Előző riportalanyunk Gábor, a zte.hu adminja volt, aki a honlapot létrehozta. Nyilatkozata utána érdekes észrevételek jelentek meg a fórumon, azt bizonyítva, hogy ezek a jóhiszemű, a ZTE-nek szurkoló fiatalok mennyire nincsenek tisztában a ZTE FC Rt.  körüli történésekkel.
Nagy Ferenc amolyan népmesei hős lett, aki a közhiedelem szerint - a nehézségek ellenére - saját vagyonából tartja életben ezt a futballklubot, miközben az önkormányzat keresztbe tesz neki. Ráadásul a Fidesz-kormány által támogatott klubokkal szemben is hátrányos helyzetben van, üldözöttként hazájában. Erről a szituációról nyilván többet tud majd mondani lapunknak dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg volt polgármestere, aki abban az időszakban volt a város első embere, amikor a Nagy Ferenc számára előnyös szerződések megköttettek Zalaegerszeg Önkormányzata és a ZTE FC Rt. között. Sajnos ezek részleteiről nem sokat tud a közvélemény, így a honlapon az admint támadó levélírók sem.

 

91 éves fotó az egykori ZTE-ről. A felvétel 1922. május 25-én készült.Forrás: Kis Napfény Étterem, Zalaegerszeg

 

Felvétel a ’70-es évek elejéről. Felső sor, balról: Déri László, Szatmári János, Fodor József, Vörös István, Papp Antal, Filó László. Alsó sor: Csepregi László, Józsi György, Gáspár Gyula, Bogáti Attila, Bita József. Ebben a csapatban is többségben voltak a zalai játékosok. Mint korábban általában…


Ezek a hozzászólók azt sem tudják, hogy milyen is volt a kapcsolat az egykori ZTE és a szurkolótábor között. Nem tudhatják, mert a Nagy Ferenc vezette ZTE FC Rt.-nek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy a klubhagyományokat ápolja. Pedig amikor a többségi tulajdonosi jogokat megszerezte a Zalaegerszegi Önkormányzat hibás döntése által, nem csak kiváltságokat szerzett, hanem kötelességeket is magára vállalt. Ezekről már elfeledkezett.
Érdemes a honlapra kattintani. Nem adminnak akarok reklámot csinálni, ennél fontosabb a ZTE szempontjából, hogy végre tiszta képet kapjunk. Ezek a jószándékú szurkolók a teljes sötétségben bolyonganak immár évek óta. Egyrészt azért, mert hamis az információjuk, másrészt elvakult a klubszeretetük, harmadrészt azért, mert nincs, aki felvilágosítsa őket.
Admint, a honlap üzemeltetőjét megtámadták a Zalatájnak adott interjú miatt:
„Azért ez az interjú Adminra nézve gáz! Egy sértődött ember tények nélküli vádaskodásai (ahogy ezen a fórumon lassanként megszokjuk). Kíváncsian várom a második részt.”

 

Épül a lelátó. A városi stadion újjáépítéséhez semmi köze nem volt Nagy Ferencnek.


Azóta megjelent Admin nyilatkozatának második része. Nem egy sértődött ember véleménye, hanem azé, aki komolyan aggódik a zalaegerszegi labdarúgás miatt.
Az interjú második részének megjelenése után saját honlapján is válaszolt az őt támadóknak:
„Lehet, hogy gáz, az is lehet, hogy van bennem sértődöttség, de ez a véleményem. Nem hiszem, hogy magyarázkodnom kellene. A másik dolog pedig az, hogy az én véleményem nem sokat számít, kb. annyit ér, mint bármely szurkoló véleménye itt a fórumon. Tiszteletben tartom a véleményedet az interjúval kapcsolatban. Akik a fórumot olvassák, azok amúgy is nagyon jól tudják, hogy mi az álláspontom, ezen nem változtatok akkor sem, ha interjú keretében kérdeznek. (Ha ezt megteszem, az lett volna igazán gáz...)”
Érdekes a válaszra való reagálás. Szó szerint közöljük:
„Szerintem nagyon tisztességes a válaszod, de azért meg kell kérdeznem...(és ne válaszolj, ha indiszkrét a kérdés!) -, de a sértettségen és az egykori üzleti lehetőségeken, na meg a nagyszerű új vezetéssel megáldott remek városért való aggodalmon túl...jelent neked érzelmileg valamit a ZTE? Mint 93 éves klub, mint a város talán legrégebbi egyesülete, vagy mint bármi! Az a cél, hogy tiszta viszonyokat próbálj kikényszeríteni ezzel a klubot lejárató - helyenként viszont - szerintem - kétségtelenül valós(!) elemeket megjelenítő - koncepcióval...? Nyugodtan írd, hogy ha nem szeretnél válaszolni, nem fogok besértődni!”
Nem késett a válasz:
„Jó kérdés. A ZTE mint 93 esztendős klub érzelmileg nagyon sokat jelent számomra. Ha nem jelentene semmit (lehet, hogy az jobb lenne nekem is), akkor ezt a fórumot sem állítottam volna üzembe annak idején. Ugyanakkor a 21. századi, emberkereskedelemre, egyebekre épített jelenlegi ZTE FC már nagyon távol áll tőlem, ez már nem az én világom. Hozzáteszem, már a bajnokcsapat sem volt az. Nekem a saját nevelésű játékosokból álló lokálpatrióta ZTE a »rögeszmém«, sajnos ezt nem tudom kitörölni a fejemből. Ugyanakkor azt is látom, amit pl. te is jópárszor leírtál itt, illetve más fórumokon, azaz Nagy Ferenc nélkül minden bizonnyal ma nem lenne ZTE FC, vagy ha lenne is, ezeket a sikereket biztosan nem érte volna el, nem lenne 3/4-részben újjáépített, fedett lelátós stadion (ezt a sikereknek köszönhetjük leginkább). Nekem az a véleményem, hogy lehetne ezt másképpen is csinálni, összefogva az önkormányzattal (a klubot lokálpatrióta koncepcióval vezetve), helyi vállalkozói réteggel, mindent az utánpótlásnevelés érdekeinek alárendelve. Viszont a jelenlegi tulajdonos eddig sem változtatott, és ezután sem fogja ezt megtenni, ő más koncepcióban hisz, én tiszteletben tartom mindezt, viszont véleményem lehet róla. Én nem tudok kikényszeríteni változásokat, tiszta viszonyokat, viszont azt megtehetem, hogy ezt a fórumot meghagyom a szabad véleménynyilvánítás lehetőségének. Azt hiszem, hogy ennek maradéktalanul megfelel a zte.hu. Lehetnek vélemények pro és kontra, nem lesz moderáció ezen a fórumon. Továbbra is azt mondom, hogy itt nem az én véleményem a fontos, az nem befolyásol semmit.”

 

Dr. Gyimesi Endre (a felső sorban jobbról) vezetésével sikeresen lobbizott a város az újjáépítés érdekében. Viszont ő volt a polgármester akkor is, amikor megkötötték a szerződéseket a ZTE FC Rt.-vel, amiket nem lehet felbontani az NB I-ből történő kiesés után sem.

 

Hoppá! Ismét tetten érhető a szurkolók tájékozatlansága ZTE-ügyekben. A fórumozó a ZTE FC Rt. elnökének kiemelkedő szerepét említi az újjáépített stadion kapcsán. Nos, Nagy Ferencnek semmi köze ehhez a beruházáshoz, s még azt is nyugodt szívvel leírhatjuk, hogy magához a stadionhoz sem, mert az a város tulajdona, s az önkormányzat támogatásának egyik formája - a jelentős pénzügyi mellett -, hogy használhatja a klub. A stadion-rekonstrukció - a Bozsik pályaépítési program keretében - az akkori polgármester, dr. Gyimesi Endre és csapatának lobbitevékenységének köszönhető. Ennek keretében épült a stadion mögötti műfüves és füves, valamint az Ifjúsági Sportcentrumban lévő 60 x 40 m-es műfüves pálya is.
Fontos minden vélemény, ha a ZTE-ről van szó. Admin az utánpótlás jelentőségét említette. Ezzel kapcsolatban is érkezett vélemény a zte.hu-ra. Hasonló híreket már más forrásból is hallottunk.
„Hát ma volt szerencsém végighallgatni közel egy tucat ZTE-akadémistát a buszon. Tehetségüket nem tudom, de emberi tartásuk nulla. Hihetetlen nagy pofájuk volt, végig csak a buliról meg a buliról volt szó. És most ne jöjjön senki azzal, hogy mindenki volt fiatal... Én is voltam, a 23 évemmel még idős se vagyok, de valahogy nem csak a buliból áll a világ nekem.”
S jött is a válasz a felvetésre:
„Ne aggódj, nem is lesz belőlük semmi. Máshol is hasonló a helyzet, mármint külföldön. Még amikor Manu, az igazmondó itt volt, beszélgettem egy spanyol ismerőssel és elég szarkasztikusan ecsetelte, hogy a »rezervátumokban« (akadémiákon) nem csak tehetségesek vannak, de sokan olyanok is, akik aztán a védett akadémista időszak után szembesülnek az élettel és nem tudnak mit kezdeni magukkal, mert nem kellenek senkinek. Én valahogy attól félek, hogy ebből az akadémiának is csak nehezen nevezhető valamiből kerül-e ki egyáltalán tehetség. Mert azért a Sándor Károly, vagy a szombathelyi Illés Akadémia ki tud nevelni legalább hazai szinten jó játékosokat (és akkor még ott a Puskás és a Honvéd akadémiája). De nálunk... Remélem, hogy rajtuk kívül van még azért néhány olyan, aki nem képviseltette ott magát... (Babati és Szegleti félékre gondolok. Nem ismerem őket, lehet ők is buliban lógnak amúgy, de legalább a dolgukat megteszik, és szívvel teszik meg.)”
Hát nem éppen rózsás a helyzet, még akkor sem, ha április 6-án „ádáz csatában” (a jelző a megyei sajtótól származik) a ZTE 3-2-re nyert a harmatgyenge Veszprém ellen.


E.E.
(Folytatjuk)

 

 

Jelenet a 2013. április 6-án lejátszott ZTE-Veszprém (3-2) találkozóról.