Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (22.)

 

Preisinger Sándort felmentették a munkavégzés alól. Játékosként sikeresebb pályafutást mondhat magáénak.

 

Zajlik az élet a ZTE-nél: Preisinger Sándor vezetőedzőt felmentették a munkavégzés alól, helyette az a Simon Antal irányítja a csapatot, aki korábban már több alkalommal is dolgozott Zalaegerszegen.
Változatlanság a kudarcokkal teli változatosságban, hogy a ZTE FC fő tulajdonosa és elnöke továbbra is Nagy Ferenc. Az (ön)kritika és a felelősségvállalás eddig a szintig még nem jutott el.
Következő riportalanyunk Gábor, a zte.hu adminja. Tanulságos dolgokat mond.

 

Simon Antal (a kis képen) visszatért Zalaegerszegre. 2002-ben a bajnokcsapat másodedzője volt. Most vajon bent tudja tartani a ZTE-t az NB II-ben?


-Hogyan került kapcsolatba a ZTE-vel?
- ZTE-szurkolóként 2007 nyarán adódott egy érdekes lehetőség számomra, külföldi cégeknek kellett közvetítenem a csapat mérkőzéseit. Gyakorlatilag minden találkozón ott voltam - ott is kellett lennem -, így úgy döntöttem, megpróbálok egy megfelelő szintű honlapot létrehozni kedvenc csapatomnak, mivel úgy láttam, a hivatalos honlap kritikán aluli színvonalon és minőségben tájékoztatta a szurkolókat. Úgy gondolom, a 2007-2010-ig tartó időszakban ezt sikerült megvalósítani. 2010 nyarán megszüntettem a honlapot a klubvezetésnek „köszönhetően”, miután egy általam összeállított kérdéssorra semmilyen választ nem küldtek, ráadásul a kérdéseimet a hivatalos honlapon láttam viszont (!) - a válaszokkal együtt... Az ilyen pofátlan húzásokat nem tudom elviselni, így még aznap leállítottam a honlap további működését. Sokan kérleltek, hogy ne hozzak ilyen radikális döntést, azonban nem őket köpték szembe, hanem engem. Anyagilag megérte a honlapot üzemeltetni, hiszen a nagy látogatottság miatt a reklámokból folyamatosan jött a bevétel. Azonban kénytelen voltam meghozni ezt a döntést, még a bevétel csökkenése árán is. Persze már akkor is jól tudtam, hogy ezzel a vezetőknek teszek szívességet, hiszen megszabadítottam a hivatalos honlapot a konkurenciától, illetve megszűnt egy „veszélyforrás” a klub számára, miután a zte.hu-n bármilyen cikkek megjelenhettek a csapatról, nem volt semmiféle cenzúra. Így azóta fórumként üzemel a zte.hu, ahol a tagok teljesen szabadon leírhatják véleményüket az együttesről, a klubról, a vezetőkről, anélkül, hogy „felsőbb utasításra” kimoderálnák a „bizonyos személyeknek” nem megfelelő tartalmú hozzászólásokat.

 

Légiósinvázió jellemezte Zalaegerszeget, miközben a klub elhanyagolta az utánpótlást.

 

Admin szerint Nagy Ferenc elég kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik ahhoz, hogy kizárólag a számára megfelelő cikkek jelenjenek meg a sajtó hasábjain.


- Önmagáról elárulna valamit?
- Annyit igen, hogy honlapok készítésével és üzemeltetésével foglalkozom, illetve egy sportfogadók körében népszerű, bajnoki labdarúgó mérkőzések előzeteseivel foglalkozó külföldi honlap magyar részlegét készítem az NB I előzeteseivel. A téma szempontjából lényegtelen a személyem, maradjunk annyiban, hogy Gábor vagyok, a zte.hu adminja.
- Ön szerint miért jelenhet meg a megyei és az országos sajtóban a Nagy Ferenc vezette ZTE FC Rt.-ről ilyen egyoldalú kép?
-Véleményem szerint az érintett médiumoknak dolgozó újságírók talán féltik az állásukat, ezért nem olvashatunk kritikus cikkeket a klubnál évek óta zajló negatív folyamatokról, ezért nem tesznek fel kellemetlenebb kérdéseket a vezetőknek. Más magyarázatot nem látok erre. Nagy Ferenc elég kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik ahhoz, hogy kizárólag a számára megfelelő cikkek jelenjenek meg a sajtó hasábjain. Nagyon jól tudja, hogy a média milyen fontos céljai eléréséhez, és szükséges ahhoz, hogy „számára megfelelő módon” legyenek tájékoztatva a szurkolók a csapat szerepléséről, illetve a klubban zajló munkáról. Szerencsére a legtöbb embernek mára kinyílt a szeme.

A város jelentős összeggel támogatja a klubot, miközben semmi beleszólása nincs a ZTE FC ügyeibe.

 

- Hogyan látja és értékeli a klub és az önkormányzat kapcsolatát?
- A klub évekig fejőstehénnek tekintette az önkormányzatot, amely sokszor erőn felül, súlyos milliókkal támogatta az esztelen költekezést, légiósinváziót, miközben az utánpótlást elhanyagolta. Úgy látom, a jelenlegi városvezetés helyesen látja a problémákat, végre a sarkukra álltak. Ezt már jóval korábban meg kellett volna tenni. Számomra inkább az a kérdés hogy a korábbi években miért nem vizsgálódtak, hogy mire fordítják az adófizetők pénzét a klubnál, vagy miért nem állítottak feltételeket (pl. x számú saját nevelésű játékosnak kell lenni a kezdőcsapatban a támogatásért cserébe). Önmagában nonszensznek tartom, hogy egy magánszemély által többségi tulajdonban lévő zrt.-t egy önkormányzat ilyen mértékben támogathat. Más lenne a véleményem, ha például a klub részvényeinek 51%-a az önkormányzat tulajdonában lenne, és a stratégiai kérdésekben ők döntenének. Most az a felállás, hogy az önkormányzat támogatja a klubot, miközben semmi beleszólása nincs a klub ügyeibe, mivel összesen egy részvénnyel rendelkezik Zalaegerszeg városa. Nagy Ferenc a többségi tulajdonos - ha jól tudom, a részvények kb. 90%-át birtokolja, a korábbi években ez volt minden vágya -, akkor most oldja meg a finanszírozást is önállóan! Ne titokzatos befektetőre, önkormányzatra, ablakban lévő pénzekre várjon! Magam is azt a nézetet vallom, hogy jó lenne az utánpótlást gazdaságilag teljes egészében leválasztani a nagycsapatról, mivel csak ebben az esetben történhet meg, hogy a megfelelő háttér mellett fejlődhetnek a helyi fiatalok. Közös kasszán legtöbbször az utóbbiakon csattant az ostor, legalábbis az utóbbi évek ezt mutatják.


E.E.
(Folytatjuk)

 

- És most engedjék meg, hogy bemutassam a ZTE új támogatóját!...

Ne titokzatos befektetőre, önkormányzatra, ablakban lévő pénzre várjon Nagy Ferenc!