Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (27.)

 

A ZTE mindig adott beszédtémát…

 

Folytatjuk beszélgetésünket Ujvári Sándorral, a megyei tanács egykori elnökével, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy NB I-es labdarúgó-csapata lett Zalaegerszegnek. A beszélgetés második, befejező részét olvashatják.
- Hogyan látja a jelenlegi helyzetet?
- Azt olvassa az ember folyamatosan, hogy lesz majd befektető, aki megerősíti az anyagi hátteret, s akkor talán sikerül úgy igazolni, hogy nem az NB II-ben maradás, hanem az élvonalba való visszajutás lehet a cél.

 

Szomorú valóság: a jelenlegi ZTE-nek már mezszponzora sincs.


- Ezzel kapcsolatban felvetődik több kérdés. 2005-ben az önkormányzat olyan szerződést kötött a ZTE FC Rt.-vel, hogy ezt 2015-ig közös megegyezéssel sem lehet felbontani. A város jelenleg olyan támogatást nyújt Nagy Ferencnek, hogy azt a legtöbb NB I-es csapat is megirigyelhetné.
- Ilyen szerződés létezhet? Ezt nehezen tudom elképzelni.
- Nekem is ezt mondták a jogászok. Sajnos a közvéleménynek nincs információja arról, hogy mi zajlik a háttérben. Felvetődik az a kérdés is, hogy szükséges volt-e az önkormányzat részéről a részvényeladás…
- Nem csak korábban gondoltam úgy, hanem most is úgy vélekedem, hogy egy közösség vezetésének kézben kell tartania az irányítást az élet minden területén. A sport sem kivétel. A ZTE tradícióját őrizni kellene. A város, a megye vezetése nélkül nem lehet nagyot alkotni. Ugyanis az önkormányzat képviseli a lakosságot, s ez a szervezet tud mozgósítani. Az önkormányzatnak a hatalom mellett sok lehetősége van arra, hogy bármilyen területen megnyilatkozzon, például segítséget nyújtson, vagy ne adjon támogatást. Az önkormányzatot a város sportéletéből nem lehet kikapcsolni, ha így történik, az nem szerencsés, nem vezet jóra. Akármilyen profi csapat működik a városban, az önkormányzatot nem lehet megkerülni. Az önkormányzatnak mindig törekednie kell arra, hogy az értékeket megőrizze. Nem akarok megbántani senkit, de a város elengedte a ZTE kezét, hagyta, hogy a saját útját járja, ami a kieséshez vezetett. Nem látok a kapcsolatok mélyére, s nem szeretném, ha ebből a riportból arra következtetnének, hogy elmarasztalom a korábbi, illetve a jelenlegi városvezetést. Amíg az önkormányzat nem tudja visszaszerezni korábbi pozícióját, Zalaegerszeg és a városkörnyék támogató együttműködését, addig nem lehet eredményt elérni. A mi erőnk abban rejlett, hogy nem egylábon álltunk. A megyei és a városi tanács el tudott volna tartani egy NB I-es csapatot, de arra mindig vigyáztunk, hogy ne egyedül álljunk a klub mögött. Sokan támogatták a ZTE-t, s ebben volt a mi erőnk. Rendszeresen összejöttünk a csapat támogatóival, s megbeszéltük a feladatokat. Ezeken a találkozásokon azt éreztem, hogy egy hangon beszélünk, közösek a céljaink.

 

Ujvári Sándor szerint akármilyen profi csapat működik a városban, az önkormányzatot nem lehet megkerülni.


- Sajnos most ott tartunk, hogy a jelenlegi ZTE-nek már mezszponzora sincs…
- Ezt nem is tudtam. Törzsszurkolónak azért még nevezhetem magam, ezt a pozíciót talán még megtarthatom. Mint említettem, most már nem járok ki a meccsekre, de azért még mindig a ZTE-vel vagyok. Csak arra tudom biztatni a vezetőket, hogy törekedjenek egy széleskörű összefogásra. Egy olyan együttműködésre, ami kibillenti ebből a nehéz helyzetből a csapatot. Nos, hogy ennek személyi vagy csak anyagi feltételei lennének, azt nem tudom eldönteni. De akik ezzel foglalkoznak, azoknak ezt világosan látniuk kell.
- Sajnos úgy néz ki, hogy olyan patthelyzet alakult ki, amiből egyhamar nem lesz kiút… A szerződés gúzsba köti az önkormányzat kezét… Évi közel 100 millió forintot fizet egy NB II-es csapatnak.
- Ebből - néhány támogatóval kiegészítve - stabilan fent lehet tartani egy NB II-es csapatot.

 

Ujvári Sándor átélte 2002-ben a bajnokság megnyerésének feledhetetlen óráit.


- Gyutai Csaba polgármesterrel többször beszéltem már a kialakult helyzetről. Elmondása szerint a ZTE FC Rt. nem hajlandó egy hitelesített beszámolót adni a gazdálkodásáról az önkormányzatnak. A szerződésben van egy olyan rész, hogy újra kell tárgyalni a megállapodást, ha kiesik a ZTE az NB I-ből. Ráadásul az inflációs indexálás elmaradása miatt a ZTE FC Rt. peres útra lépett az önkormányzattal szemben, noha ez a kitétel csak az NB I-es szereplésre vonatkozik.
- Számomra ez értelmezhetetlen és érthetetlen helyzet.
- Érthetetlen, hogy miért kötötte meg a város ezt a szerződést 2005-ben…
- Szomorú ez az állapot. Tudja, a sport olyan dolog, hogy arról napokig lehet beszélni. Amikor aktív voltam, rengeteg emberrel tárgyaltam. Bármiről is volt szó, a sport mindig előjött. Akár a tervhivatalban, akár a pénzügyminisztériumban volt megbeszélés, a ZTE mindig témát adott.

E.E.
(Folytatjuk)

 

2002-ben Szőcs Jánossal együtt „ZTE életműdíjat” vehetett át.