Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (23.)

 

A lokálpatrióta gondolkodás nem jellemző a ZTE-re.
Árulkodó kép: kispadon az egyetlen egerszegi játékos, Kocsárdi Gergely és a kanizsai Vlaszák Géza.

 

Szeretnék pontos helyzetképet adni olvasóinknak, de ez továbbra sem sikerül; a tavasz késik, s felkért riportalanyaink - Dézsi Attila, a ZTE FC Rt. ügyvezetője és Nagy Ferenc, a ZTE FC Rt. elnök-tulajdonosa - úgy tűnik szinkronban vannak az évszakváltás elhúzódásával, egyetlen szóval nem válaszoltak levelünkre. Pedig szeretném kérdéseimet feltenni a két úriembernek.
Folytatjuk beszélgetésünket Gáborral, a zte.hu adminjával.
- Lát-e esélyt arra, hogy a ZTE belátható időn belül visszajut az NB I-be?
- Bármikor lehet rá esély, ha az anyagi helyzet megfelelő lesz hozzá (jelenleg finoman szólva sem az). Bár az összevont NB II-ből jóval nehezebb lesz feljutni, és a folyamatosan cserélődő játékoskeret, és a rossz anyagi háttér sem segíti az élvonalba kerülést. Egy anyagilag stabil lábakon álló Pécsi MFC-nek is évekbe került, amíg visszajutott az élvonalba. A klub jelenlegi anyagi helyzete mellett nem tartom reálisnak a visszajutást, az NB II-es tagság megőrzése is komoly feladat lesz a jelek szerint.

 

Jelenet a 2009. november 7-én lejátszott ZTE-Vasas mérkőzésről. Azóta a két nagymúltú csapat NB II-es lett, s a fehér mezben látható, egerszegi születésű Balázs Zsolt is elhagyta a ZTE-t.


- Mi a véleménye a jelenlegi klubmodellről, s a lokálpatriotizmusról?
- Utóbbival kezdem: szerintem Zalaegerszegen a helyi szellemiség miatt kizárólag lokálpatrióta gondolkodással lehetne klubot vezetni. A legfontosabb feladat stabil helyi kötődésű játékosokból álló csapat kialakítása lenne. Egy helyi nevelésű fiatal sokkal elkötelezettebb a klub iránt, mint egy idegen. A jelenlegi klubmodell már eleve halva született, pár embernek minden bizonnyal megéri, de a klub és a helyi fiatalok számára így nincs jövőkép. Ilyen klubmodellt egyszerűen nem támogathat egy lokálpatrióta önkormányzat! Már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni az új ZTE alapjainak lerakását, azonban ez mindig elmaradt, és el is fog maradni. Vannak látszatmegoldások, de radikális változások nincsenek. Véleményem szerint normális helyzetben mindent az utánpótlás céljainak kellene alárendelni. A jelenlegi tulajdonosi viszonyok mellett lokálpatrióta klubmodellről nem érdemes ábrándozni, hiszen senkinek sincs abba beleszólása, hogy a ZTE elnöke milyen stratégia mentén vezeti a klubot. Azzal, hogy többségi tulajdonos lett, gyakorlatilag szabad kezet kapott, azt csinál amit akar, és ez ellen senki sem tehet semmit. Azt sem tartom véletlennek, hogy egyetlen befektetőt sem sikerült Egerszegre csábítani. Tudomásul kell venni, aki a pénzt adja, az szabja meg a feltételeket. Olyan nincs, hogy valaki csak úgy odadob 100 milliót Nagy Ferencnek, hogy költse amire akarja. Aki támogat, az cserébe vár valamit. Az sem véletlen, hogy helyi szinten már senki sem akarja támogatni ezt a klubot.

 

Az élvonalba jutott ZTE gerincét zalaiak adták. Képünkön a zalaegerszegi születésű Gáspár Gyula, aki a ZTE első élvonalbeli gólját szerezte.

 

Papp Antal (balról) Zalatárnokról lett kiváló NB I-es játékos.

 

- A fogadási botrány kapcsán felmerült a ZTE neve is. Mi a véleménye erről?
- Véletlenek nincsenek. Úgy gondolom, nem véletlen, hogy elsősorban a délszláv piacról „erősít” a klub már több mint egy évtizede. Az is árulkodó, hogy ezen a stratégián nem változtattak annak ellenére sem, hogy közismert a délszláv futball fertőzöttsége e téren. Finnországban egy komplett élvonalbeli klubot vásárolt meg magának a fogadási maffia, így úgy alakíthatták az eredményeket, ahogyan kedvük tartotta, az érintettek pedig óriási haszonra tettek szert. Maradjunk annyiban, hogy az elmúlt években élőben látott több mint száz mérkőzésen tapasztaltam jópár furcsaságot, ami miatt alapjaiban rendült meg a bizalmam a magyar futball iránt. Gyakorlatilag a bizalomból undor és közöny lett... Úgy vélem ez olyan betegség, amely gyógyíthatatlan. Az érintetteknek az a szerencséjük, hogy gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani ezeket a dolgokat. Ezek az egyének minden bizonnyal igen jól élnek a futballból, a hátuk mögött talán még ki is nevetik az őszinte, naív szurkolókat, akik talán utolsó forintjukat költik szeretett csapatukra.
- Hogyan látja a szurkolók hozzáállását a jelenlegi ZTE-hez?
- Az Ultrák szerintem erőn felül támogatják a csapatot. 20 évvel ezelőtt szerintem elképzelhetetlen lett volna egy ilyen klubfilozófia támogatása a szurkolók részéről. Változnak az idők, változnak az emberek, magam részéről nem tudok azonosulni ezzel a klubfilozófiával. Akkor sem tudnék, ha 3. helyen állnánk az élvonalban.

 

A 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) mérkőzés is a bundagyanús összecsapások között szerepel.


- Van remény a változásra?
- A jelenlegi tulajdonosi struktúra miatt erre nem látok esélyt. Azzal, hogy szabad kezet kapott Nagy Ferenc, totális hatalomhoz jutott, miközben vagy nem akar, vagy nem tud százmilliós összegeket a csapatba invesztálni. Gyakorlatilag önerőből nem képes finanszírozni a klubot, ezzel önmagában megkérdőjelezi tulajdonosi szerepét, miközben évek óta aláírt, de nem teljesített szerződésekről, ablakban lévő pénzekről beszél. Változásra csak akkor lehet esély, ha egy több szereplős lokálpatrióta szemléletű tulajdonosi szerkezet jönne létre (ezt a jelen helyzetben elképzelhetetlennek tartom), és a tulajdonosok közösen döntenének a klub jövőjét befolyásoló kérdésekről, legfőképpen az utánpótlás érdekeit szem előtt tartva.


E.E.
(Folytatjuk)

 

 

A szurkolók sokáig kitartottak a csapat mellett. Most már becsapottnak érzik magukat.