Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (21.)

 

Nagy Ferenctől március elseje óta várjuk a választ a riport időpontjára.

 

Ha az ember másokat idéz sűrűn, az is kellemetlen, unalmas, ha azonban folyton magát ismételgeti, akkor könnyen nevetségessé, gúny tárgyává válhat. Talán azok is tudják ezt, akiknek az alábbi kérdések zömét sokan és sokszor feltették már, s akik makacsul úgy tesznek, mintha e kérdések el sem érnének hozzájuk. Taktikájuk tulajdonképpen eredményes, hiszen minden napnak megvan a maga gondja, s a sokszor hallott mondatok önmagukat járatják le. A világ nem fekete és fehér, az igazságnak és a hazugságnak azonban egyértelműen el kell különülnie, ellenkező esetben ugyanis a hazug oldalt erősíti mindaz, aki és ami belenyugszik a hazugság győzelmébe.
Ahol pedig a hazugság győz, ott mindenki más csak vesztes lehet, az is, aki hazudik, és az is, akinek hazudnak…
Szeretett futballcsapatunk, a ZTE felett régóta viharfelhők gyülekeznek, jelenleg a másodosztályban is kieső helyen áll a hajdan oly sikeres, patinás egyesület. Sokan gyanítjuk, hogy a gazdasági problémákon túl éppen a hamisság, a hazugság fojtogató burjánzása okozza a klub haldoklását, s aggodalmunk, segítő szándékunk leginkább kérdések formájában ölt testet. Így van ez jó ideje, a kérdések pedig rendre megválaszolatlanok maradtak, maradnak. S mert vétkesek közt cinkos, aki néma, újra és újra próbálkozunk. Már nem igazán bízunk, de makacsul kérdezünk. Sok régi, s néhány újabb kérdést teszünk fel, hátha éppen most jön el az a pillanat, amikor az eddig rejtőzködő fél is megérti, hogy számára is lehetőség, esély az őszinte szó…

 

Dézsi Attilának jóval korábban írtunk, azt kérve, hogy nyilatkozhasson „Ági néni”. Válasz tőle sem érkezett.


A kérdések tehát:
- Az évekig az első osztály élvonalába tartozó csapat kieséséért a mai napig nem lettek megnevezve a felelősök, nem hozták nyilvánosságra a valós okokat. Miért?
- Az egyesület pénzügyeit - érthető és másutt is alkalmazott gyakorlat szerint - mély titoktartás övezi. Az viszont tény, hogy a költségvetésben önkormányzati támogatás, azaz KÖZPÉNZ is van, ami mindannyiunk pénze. Nem forintosított összegekről van tehát szó, hanem arányokról, pénzügyi szerkezetről. Mégsem tudhatja senki, hogy a költségvetési főösszegen belül mekkora hányadot tesz ki a szponzori támogatás, mekkorát a jegybevétel, a jogdíjak, a játékoseladásból származó bevételek, mennyi a közpénz, végül mennyi a tulajdonos saját áldozatvállalása. Nem forintokról van szó, az talán tényleg nem publikus, csupán arányokról. Ez is titok. Miért?
- A legfőbb támogató, az önkormányzat sem kap világos és tiszta képet mindannyiunk pénzének felhasználásáról. Miért?
- A klubnál zajló kommunikáció évek óta a blöffölésre, ködösítésre, időhúzásra, titkolózásra épül. Bizonyos üzleti ügyekben ez lehet taktikus, más kérdésekben azonban a szurkolók és a klubért aggódók semmibevételét, megalázását eredményezi, mégis folytatólagos ez a gyakorlat. Miért?
- Nem üzleti, nem taktikai kérdés, hogy az egyesületen belül ki milyen munkakört tölt be, milyen felelősséget visel. Mégsem tudhatjuk egy-egy titokzatos figuráról, hogy milyen képzettséggel, milyen minőségben van jelen a klubnál. Miért titok, hogy ki valójában például „Ági néni”, milyen képzettsége van, s kinek jó, hogy a bizonyára tisztességesen dolgozó hölgyet - éppen a titkolózás miatt - vajákos asszonyként, boszorkányként tartják számon a szurkolók?

 

Ha nincs tájékoztatás, ilyen feliratok jelennek meg a nézőtéren.


- A klub hivatalos honlapja kritikán aluli színvonalon működik, késve, álhíreket közölve, a működés látszatát keltve jelenik meg, akkor foglalkozik egy-egy témával, amikor az mindenhol máshol nyilvánosságra kerülve már kellemetlen, elkerülhetetlen. Miért?
- Az egyesület részéről pusztán a hivatalos, baráti lap, a megyei napilap felé látszik együttműködési hajlandóság, más sajtóorgánumok irányába csupán hallgatás, elutasítás, bujkálás tapasztalható. Miért?
- A nyáron létrehozott szakmai igazgatói posztot Mészáros Ferenc távozása óta nem töltötték be. Hibás volt a koncepció, netán nincs pénz szakmai igazgatóra? Válasz azóta sincs. Miért?
- A magyar mezőny talán egyetlen mezreklám, névadó szponzor nélküli csapata a ZTE. Még a megyei bajnokságban is olvasható, látható a támogatók jelenléte a mezeken, az elnevezésekben, csak a ZTE-től zárkózik el látványosan az üzleti szféra. Miért?
- A klub, az elnök többször kinyilvánította, hogy eztán nagyobb szerephez jut az utánpótlás, több saját nevelésű fiatal kap szerepet az első csapat keretében. Ezzel szemben azt látjuk, hogy középiskolás diákokkal köt látványosan profiszerződéseket az egyesület, a használható korba érő fiatalok viszont - Turcsik, Polareczki, Vittman, Jasarevic, Juhász Dániel - viszont az első adandó lehetőséget megragadva menekülnek a klubtól. Miért?
- A fenti fiatalok menekülésszerű távozásával egyidejűleg ismét a harminc feletti külföldiek (Sluka, Bogunovic) szerződtetése következett be. Ez a módszer látványosan megbukott, kiesést, teljes szétzüllést eredményezett, mégis újra alkalmazzák. Miért?
- Minőségi légiósokra valóban szükség lehet, évente egy-egy osztállyal lejjebb kerülni viszont nélkülük is menne. Mégis tele van a keret külföldiekkel, s az eredmények ismét cáfolni látszanak alkalmazásuk szükségességét. Akkor miért ez a gyakorlat?

 

Lelátóra küldött edző (képünkön a bal felső sarokban), kiállított, eltiltott játékosok…

 

Visszavágott a Szigetszentmiklós: 2013. március 23-án 3-2-re nyert a ZTE ellen. Egyre nehezebb helyzetben… Felvételünk az őszi találkozón készült, amikor a ZTE győzött 2-1-re.


- Szembetűnő a játékosok és az edző fegyelmezetlen, unintelligens, a klubot és a várost lejárató viselkedése, reklamációk, az ellenfél leköpése, a bíró fojtogatása, a partjelző labdával történő mellberúgása, nézőket anyázó edző, kiállítások, hosszú eltiltások sora. A játéktudás hiánya objektív körülmény, a fenti probléma viszont határozott fellépéssel orvosolható, mégsem sikerül úrrá lenni a helyzeten. Miért?
- Mára mindenki számára világosan látszik, hogy a ZTE mai vezetési-tulajdonosi szerkezete nem tartható, a zuhanás megállíthatatlan, a szétesés elkerülhetetlen, így a megsemmisülés vár a csapatra. Ha a tulajdonos tisztességes, de balek, akkor azért, ha hozzáértő, de tisztességtelen, akkor azért alkalmatlan. A változás szükségessége tagadhatatlan, az elnök mégis betegesen ragaszkodik pozíciójához. Miért?
Megannyi kérdőjel, némelyik unásig ismételgetve, szajkózva. Válasz mégsem érkezik, a szemünk láttán porlad el, válik semmivé szeretett, majd’ évszázados egyesületünk.
Mégsem tehetünk semmit, mindennek, mint eleve elrendelt folyamatnak folytatódnia kell.
Miért, miért?

                                                                         -nj-

 

Gyutai Csaba polgármester szerint a jelenlegi helyzet tarthatatlan. A korábbi szerződésüket újra kell tárgyalni.