Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (20.)

 

A 70-es években az átlagnézőszám 10 ezer volt az NB I-ben. Zalaegerszegen sokszor 20 ezer szurkoló préselődött be a stadionba. Jelenet az 1973. május hatodikán lejátszott ZTE – FTC találkozóról, amelyet az egerszegiek nyertek 1-0-ra 23 ezer(!) néző előtt. Nézzenek a lelátóra, ennél szorosabban már nem lehet állni!

 

Folytatjuk beszélgetésünket Kereki Zoltánnal, a Szombathelyi Haladás, majd a ZTE válogatott labdarúgójával, aki egy ideig a zalaegerszegi futballklub utánpótlás szakágvezetője volt.
- Igény lenne az NB I-es labdarúgásra Zalaegerszegen?
- A futball piaci értékét sajnos nálunk a nézetlenség határozza meg. A 70-es években az átlagos nézőszám 10 ezer volt az NB I-ben Magyarországon. Az MLSZ most célként tűzte ki ugyanezt a látogatottságot. Jelenleg 2200-as átlagnál tartunk. Szociológia elemzést érdemelne, hogy miért. Mert elszegényedtünk. Nem akarok politizálni, s nem is a jelenlegi kormány az oka ennek. Ez egy hosszú folyamat. Képzeld el, ha egy munkanélküli, vagy minimálbéren tengődő családapa elvinné a meccsre a gyermekét, a feleségét, ott hagyná a kasszában a havi bevételének közel egytizedét. Amióta az eszemet tudom, a labdarúgás a szegény emberek szórakozása volt, de korábban a jegyárak számukra is elérhetők voltak. Most már nem. Ráadásul az érte kapott produkció sem jó. Akkor lesz nézettebb a futball - a szegénység ellenére is -, ha emelkedik a színvonal. Óriási húzóerőt jelentene, ha kijutnánk a világbajnokságra, az EB-re, netán tartósan a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutna a magyar bajnok. Ez utóbbi sikerült a jelenhez legközelebb, de világbajnokságon 1986-ban, az Európa-bajnokságon 1972-ben szerepeltünk utoljára. Most pillanatnyilag az infrastrukturális helyzet fejlődik csak. Sokszoros előrelépés van. Körülbelül tízszeres a bértömegnél, a teljesítmény viszont nem változott. Ezt valahogy összhangba kellene hozni. A TAO-pénzekkel úgy megnövekedett az utánpótlás anyagi háttere, hogy szinte hihetetlen. A közvélemény ezt a változást úgy tudná elfogadni, ha ez párosulna eredménnyel is. Például kijutnánk a világbajnokságra.

 

Az Andráshidai LSC-nél is foglalkoznak utánpótlás-neveléssel. Az egyik korosztály edzője Bita József, a ZTE egykori kiváló csatára.

A Szőcs János fociakadémia játékosai a névadó ünnepségen.
Fotó: Zalaegerszegi Városi Televízió


- Ez az aránytalanság a ZTE-re is jellemző?
- Az előkészítő korcsoportot kiadták a Landorhegyi LSC-nek. A ZTE-nél jelenleg nyolc versenyző korosztály van. Az én időszakomban hozzám tartozott az NB II-es csapat, az utánpótlás szakág, az akadémia és az előkészítő korcsoport. Jelenleg van nyolc versenyző korosztály (12-19 évesek), s az akadémia. Egészen elképesztő folyamatok indultak el a Zala megyei labdarúgásban: a tehetséges gyerekeket elviszi a többi akadémia. Mi pedig feltöltjük az osztályokat azokkal, akik maradnak, vagy más megyében nem kellenek. Amíg nem voltak ezek a TAO-pénzek, Nagy Ferenc sokallta az utánpótlásnál lévő fizetéseket, mert ő fizette. Most, a sokszoros jövedelmeknél, nincs kifogása, mert azokat az állam állja. Az ilyen egyesületi vezető következetesen következetlen. Mindenben. Szerintem ha valami sok, az tényleg sok. Akár én fizetem, akár az állam. Hogy következetesen következetlen Nagy Ferenc, arra jó példa az alábbi eset is. Meg kellett oldanom az NB II-es csapat edzői kérdését, de ezt kívülről - pénzhiány miatt - nem lehetett. Más megoldás nem volt, mint megbíztam magamat ezzel a feladattal. Négy meccs után Nagy Ferenc azzal az indokkal leváltott, hogy nem tudom a két feladatot, az edzőséget és a szakágvezetést összeegyeztetni. Mit ad Isten, kinevezték Szabó Imrét az utódomnak, s nem sokkal később megkapta a pályaedzői funkciót is. Az NB I-es csapat pályaedzői funkcióját és az utánpótlás szakágvezetést össze lehetett egyeztetni? S jelenleg is vannak olyan edzők, akik két helyen is dolgoznak, ilyen máshol nem létezik. Egy fontos dolog, amit kevesen tudnak, ezért is lényeges leírni a szurkolóknak: az U 19-es ifjúsági csapat szereplése határozza meg az egész utánpótlás helyzetét. Ha ez a korosztály feljut az NB I-be, akkor a többi korcsoportos csapat is élvonalbeli lesz. Ha nem, akkor a többit is visszatartja. Tavaly, amikor kiestek, zuhant az egész vonal, igaz az U 18 és az U 17 is kieső helyen végzett.

 

Kereki Zoltán (középen, a kapus mellett) egy Haladás – Vasas mérkőzésen. Balról a második Gass István, aki később csapattársa lett a ZTE-nél Kereki Zoltánnak.


- Nyilván nem egy évre tervezted a munkát a ZTE utánpótlás szakágvezetőjeként…
- Hosszabb távra terveztem, de elégedetlen volt velem Nagy Ferenc. Tőlem viszont senki sem kérdezte meg, hogy kivel és mivel voltam elégedetlen. Valahol értem, hogy elégedetlen volt, mert teljesen másképp gondolkodunk a labdarúgásról. Ez olyan, mint a rossz házasság, egy darabig tartható, ha a két fél nem egyformán gondolkodik, de ennek előbb-utóbb válás a vége. De ezt is kulturált módon illik megtenni. Tudomásul kell venni, hogy amikor jól szerepel a csapat, a negyedik helyen végez, az év embere vagyok, lehetőségek nyílnak meg előttem, szeretnek a szurkolók, akármi is lehet belőlem Zalaegerszegen.

 

Az Innsbruck együttesében, 1985-ben (középső sorban balról az ötödik). Csapattársa volt a német világklasszis, Hansi Müller (felső sor, balról az első)

 

Amikor viszont rosszul szerepel a ZTE, mindenki hibás és ostoba, csak velem nincs gond? El kell fogadni, hogy a labdarúgásban a kellemetlen dolgokat is vállalni kell, s ez vonatkozik játékosra, edzőre, vezetőre, sőt még az újságíróra is. Akinek mindig igazat adnak, előbb-utóbb tévedhetetlennek hiszi magát. Azt kellene megértetni az emberekkel, Nagy Ferenccel is, hogy ha valaki másképp lát egy adott szituációt, attól még nem ellenség. Feltételezhető rólunk, volt ZTE-játékosokról, hogy mi a klub ellenségei lennénk? Természetesen rosszul esik, hogy egy Szőcs János Fociakadémia megnyitójára nem kapunk meghívót. A ZTE vezetőinek ismerniük kell azt a mondást, hogy csak abba a lakodalomba illik elmenni, amelyikre meghívót küldenek. Nekünk már régóta nem hoz a ZTE-től meghívót a postás…

E.E.
(Folytatjuk)

 

A sportújságírást is kipróbálta Kereki Zoltán. Egy Orbán Viktorral készített interjú a Nemzeti Sportban 1992-ből.