Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (35.)

 

Még mindig nincs elfogadható szakmai magyarázat arra, hogy miért esett ki a ZTE abból az élvonalbeli mezőnyből, amelyben több gyengébb csapat is volt. Felvételünk a 2011. szeptember 13-án lejátszott ZTE-Vasas mérkőzésen készült. Az Egerszeg számára elérhetetlen a visszajutás, a Vasasnak is csak minimális az esélye.

 

Hónapok, lassan évek óta zajlik a nagy bújócska, sorra látnak nyilvánosságot vélemények, találgatások, nyilatkozott a volt és a jelenlegi polgármester, a 37-szeres válogatott játékos, csupán a legilletékesebb, a nagy ember, a ZTE jelenlegi többségi tulajdonosa nem vállalta, nem vállalja a nyilvánosságot, s továbbra sem méltatja a közvéleményt arra, hogy elárulja, ugyan mire költötte mindannyiunk pénzét, az évente százmilliós nagyságrendben érkező adóforintokat…
Ugyancsak sokakat érdekelne, hogy milyen hatékonysággal lett felhasználva a közpénz, vajon mi az oka annak, hogy a beleölt, lassan milliárdnyi önkormányzati pénz ellenére a megye reprezentáns csapata egy bűzlő, rothadó, járványveszélyes szemétdombhoz hasonlít.
Nem túl szalonképes hasonlattal élve a ZTE-re költött összeg hatékonysága egyik legnépesebb kisebbségünk felzárkóztatására elköltött milliárdokéval mérhető…
A szurkoló azonban továbbra is kíváncsi, s ha nem kap híreket, tényeket kedvenc csapata, s adóforintjai sorsáról, hát találgat.

 

A fúzió nem ismeretlen Zalaegerszegen. 1957-ben a Z. Petőfi és a Z. Vörös Lobogó egyesülésével alakult újjá a ZTE.

 

A találgatás természetesen magában rejti a hibázás lehetőségét, mégis találgassunk most együtt, néhány tippünk ugyanis akár véletlenül is valós találattá válhat.
A kérdések tehát a régiek, az illetékes válasza elmaradt, így próbáljunk most magunk rálelni a válaszra, vállalva a tévedés lehetőségét is.
Sorozatunk előző epizódjában a rendhagyó interjú első részét olvashatták. Következzen a második rész!
Ötödik kérdés:
- Mi történt tavaly, hogy eshetett ki az előző évi negyedik helyezett, s miért maradt el a magyarázat?
Válasz:
- Magyarázat nem volt, s nem is lesz, a dolog ugyanis magyarázhatatlan. Sokszor leírtuk már, semmiféle sportszakmai érvvel nem magyarázható, hogy egy Vlaszák, Miljatovic, Panikvar, Meye, Tököli, Szakály, Máté, Kamber, s még sokan mások alkotta keret kiessen egy olyan mezőnyből, melyben a Siófok, Kaposvár, Vasas, Pápa s még sok romosabbnál romosabb csapat vitézkedik, a kiesés oka egészen más. Egyrészt a futball közege éppoly romlott, morális válságban fetrengő közeg, mint a mai liberális társadalomé, másrészt egyszerű önvédelemről van szó. Ha a játékos abban a nagyjából egy évtizednyi időszakban, melyben jövőjét megalapozhatja, nem kereshet milliókat tisztességesen, akkor keres más módon. S ne felejtsük el, a katonatiszt egy dörzsölt, kültelki vagányokból álló társaságot akart hülyének nézni, s Tököliék bebizonyították neki, hogy nem teljesen azok. Úgy is mondhatjuk, hogy bemutattak a Megmentőnek… Kár, hogy erre a klub is ráment…

 

Egy újabb fúzió: 1978-ban, tehát 35 évvel ezelőtt egyesült a ZTE és a Z. Építők.

 

Hatodik kérdés:
- Mire készül a másik oldal?
Válasz:
- Először is tisztázzuk, hogy másik oldal alatt azt a jelenlegi városvezetést értjük, mely nyilvánvalóan nehezen viseli, hogy palira veszik, s melyet ugyancsak nem kezdő, taktikai érzék, s ravaszság híján lévő személyek alkotnak. Biztosra vehetjük tehát, hogy a város rendelkezik koncepcióval a Nagy Ferenc utáni időkre, a közel évszázados klub megszűnése ugyanis minden bizonnyal a városvezetésre is rossz fényt vetne. Abban is biztosak lehetünk, hogy a város minden eszközzel sürgetné Nagy Ferenc távozását, s ennek érdekében minden lehetséges lépést meg is tesz. A jelenlegi felállás, miszerint az egyik fél fizet, a másik pedig nem fedi fel lapjait, hogy mire is költi a köz pénzét, sőt, többet követel, zsarol, fenyegetőzik, nos, ez a rendszer nem maradhat fenn. Mindkét fél tudja, hogy hamarosan változás lesz, ellenérdekeltek lévén viszont a város siettetné, a tulajdonos késleltetné azt. Tévedés viszont abban bízni, hogy a közvélemény a ZTE további támogatására sarkallná a várost, sőt, egyre inkább mérhető politikai, gazdasági és morális hátrányokat jelent Nagy Ferenc gyanús üzelmeinek százmilliókkal való dotálása. Az önkormányzatnak tehát más utat kell járnia, ha szándékában áll, hogy maradjon Zalaegerszegnek a nemzeti bajnokság valamelyik osztályában szereplő labdarúgócsapata. Erre jelenleg két esély mutatkozik, az egyik a Nagy Ferenctől megtisztított ZTE romjain való építkezés, a másik pedig egy új alapról való indulás. Ez az új alap lehet például a jelenlegi NB III-as listavezető Andráshida.
Hetedik kérdés:
- Miért az Andráshida?
Válasz:
- Mert Nagy Ferenc zsarolási potenciálja egy minimum NB III-as jog birtoklása esetén csökken.
- Mert ha a jelenlegi ZTE-bitorló maffiára nem kell évi 90 millió közpénzt költeni, akkor ennek az összegnek a feléből egy szezon alatt ismét lehet NB II.
- Mert a polgármester az Andráshida tiszteletbeli elnöke.
- Mert ha támogatható egy tisztán magyar játékosokból, javarészt zalaiakból (azért ebben van egy jó adag demagógia is...) álló, egy fillér adósság nélküli egyesület, akkor miért kellene százmilliókat fizetni kamatként mohó bankoknak egy már elköltött/elsíbolt összeg után.
- Mert mit eredményezett a lassan egy évtizede folyamatosan elköltött, milliárd felé növekvő összeg, milyen ZTE-t lehet felmutatni ennyi pénz elköltése után?
- Mert az Andráshida lassan ugyanoda ér önerőből, mint ahová Nagy Ferenc kormányozta a Zetét sok százmillió támogatás után.
- Mert a stadion a városé, az játszik benn, akinek a város erre lehetőséget ad.
- Mert Nagy Ferenctől így lehet a legegyszerűbben szabadulni.
- Mert a támogatási szerződés lejárta után, ha a Megmentőnek saját pénzből kellene működtetni a klubot, akkor zsarolni fog, majd sikertelenség esetén bedönti, lenullázza az egyesületet.
- Mert a ZTE a múltban is sikeresen fuzionált (pl. a Z. Építőkkel, ekkor lett zöld-fehérből kék-fehér), ezáltal a név is megmaradhat.
- Mert a létrejövő új klub a város embereinek vezetése alatt működhetne. Egyszóval az Andráshida a zalaegerszegi labdarúgás aranytartaléka.

 

Az Andráshida (kék-sárgában) a zalaegerszegi labdarúgás aranytartaléka?

 

Nyolcadik kérdés:
- Lehet-e mostanában NB I ?
Válasz:
- Nagy Ferenccel semmiképpen sem, vele a másodosztályú lét is kérdéses. Miután az elnök kapcsán tucatszor tettük már fel a kérdést, hogy a mutyi van a klubért, vagy a klub a mutyiért, mára világossá vált, hogy a másodosztályú tagságra, s egyáltalán a klubra is a támogatások minél teljesebb kiaknázása miatt van szükség. Jó okunk van azt feltételezni, hogy amíg egyetlen fillér támogatás  megszerezhető a ZTE által, addig Nagy Ferenc tíz körömmel ragaszkodni fog pozíciójához, miután viszont a források elapadnak, az elnök azonnal távozni fog. A kérdés csupán az, hogy az általa hátrahagyott rothadó szemétdomb alkalmas lesz-e az indulásra, vagy talajcsere is szükséges, és tényleg az Andráshida lesz az aranytartalék.
Kilencedik, utolsó kérdés:
- Akkor most optimisták lehetünk-e a klub jövőjével kapcsolatban?
Válasz:
- Igen, mindenképpen. Egyrészt mert hit és bizalom nélkül semminek, a sportnak pedig végképp nincs értelme, másrészt azért, mert a megtisztulás mindenképpen el fog következni. Lehet, hogy harmadosztályú csapatunk lesz egy ideig, de ez megfizethető ár a jelenlegi rothadás, a hazugság áporodott bűzének megszűnése érdekében. Rajongásunk pedig a Zete iránt nem osztályfüggő, mert a Zete a miénk, életünk része.

-najó-

 

(Folytatjuk)

 

„Zalaegerszeg nekem a legszebb”. Rajongásunk a Zete iránt nem osztályfüggő, mert a Zete a miénk, életünk része.