Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (38.)

 

Zalaegerszegen egykor az európai élcsapatnak számító Újpesti Dózsa is remegő lábakkal lépett pályára. Pedig nem akármilyen játékosok szerepeltek a lila-fehéreknél: Bene Ferenc (jobbról) 76-szoros válogatott, olimpiai bajnok és gólkirály, EB-bronzérmes, valamint Fekete László (balról), aki 1978/79-ben 31 találattal lett gólkirály, ezzel elnyerte az európai Ezüstcipőt.

 

Ez már a vég… A zte.hu nem hivatalos szurkolói oldalon a következő szezon „szerethető” keretéről vitatkoznak, bizonyos Szegleti, Hajdú, Babos, Budovinszky (stb.) nevű labdarúgókról mondják el véleményüket. S mindezt úgy, mintha Zalaegerszegen június elsején egy valódi ZTE-Haladás NB I-es mérkőzést játszottak volna.
Kedves fiúk! Ébredjetek fel, mielőtt a jelenlegi zalaegerszegi labdarúgás nívójára süllyednétek. Szombaton csupán a Haladás csikócsapata járt Zalaegerszegen, nem kellett volna ekkora feneket keríteni az egésznek. Rajtunk kacagott gúnyosan fél Szombathely. S még ezt a csapatot sem tudtuk megverni. Még szerencse, hogy a rendőrség nem zárta le a meccs miatt a fél várost.

 

Játszottak jó pár valódi ZTE-Haladás rangadót (képünkön) Zalaegerszegen, az NB I-ben, zsúfolt stadionban. A mostani találkozó még halovány utánzatnak is gyenge volt ezekhez képest.


Kedves fiúk! Egykor ebben a stadionban a Bajnokcsapatok Európa Kupájában a legjobb 4 közé jutott Újpesti Dózsa futott ki remegő lábakkal a gyepre. Ki is kapott a ZTE-től. Akárcsak az akkor még európai élvonalba tartozó FTC és Budapesti Honvéd. Még hogy Haladás II. … Észnél vagytok? Ébredjetek már!
Tulajdonképpen - a 2005-ben kelt szerződés alapján - június elsején a ZTE II.-nek, vagyis a ZTE akadémia csapatának kellett volna játszania a Haladás II. ellen. Mert a passzus előírása szerint Nagy Ferenc elnök-tulajdonos úr együttesének jelenleg az NB I-ben lenne a helye. Különben nem kaphatná az önkormányzat támogatását. Azt az évi kb. 90 millió forintot.
Hogy mire elég az évi 90 millió és Zalaegerszeg egyéb nagyvonalú támogatása?
Nézzük az NB II. Keleti-csoportjának bajnokát, az NB I. újoncát, a Mezőkövesdet. A 17 ezer lakosú kisváros csapata az önkormányzattól évi 40 millió forintot kap, a Zsóry-fürdő 20 millióval járul hozzá szerepléséhez, a vállalkozók további 30 milliót adnak. Ez összesen 90 millió forint.
A ZTE FC Zrt. csak Zalaegerszeg Önkormányzatától „kaszál” évi 90 milliót (az inflációs indexálásról nem is beszélve). A stadion, a Zalaegerszeg név használatáról most ne essen szó. Az eredmény: hősies hajrával sikerült az NB II-ben maradni. A ZTE-lift nem zuhant tovább.
Aztán csend, nagy csend… A további bevételekről nagy a hallgatás. Mezőkövesden tiszta a képlet: 40+20+30 millió. Zalaegerszegen miért nem lehet ezt nyilvánosságra hozni? 90 millió az önkormányzattól, x millió a jegyárbevételből, y millió a szponzoroktól, z millió játékoseladásból, s így tovább.

 

Mezőkövesdi öröm. 90 millióból NB I-be jutottak. Zalaegerszegen körülbelül ennyit fizet az önkormányzat a ZTE FC Zrt-nek. Az NB II-ben maradásért…


Kivételes helyzetben van Nagy Ferenc. Zalaegerszegen kívül ezt sehol nem tehetné meg. Itt pedig még sajnálják is. Képzeljék: egy vállalkozó ismerősöm szerint Nagy Ferenc széttárja a kezét, s azt mondja: ő eladná a tulajdonrészét, de nem veszik meg.
Biztosan megvennék, ha az elnök-tulajdonos nem nézné baleknek az esetleges érdeklődőt. Az általa leamortizált ZTE ugyanis nem sokat ér, vagyis reális árat kellene kérni érte. Biztos lenne vevő, s tulajdonképpen már nem is a ZTE FC-re, hanem a Zalaegerszegi Önkormányzati FC-re (csak papíron Nagy Ferencé), mert a város segítsége nélkül valószínűleg bebukott volna ez a szánalmas mutatvány.

 

Pavicsevics elől ment a Haladás ifi kapusa. Némi vigasz, hogy a csatár a Nyugati-csoport gólkirálya lett. Nagy Ferenc talán egyetlen piacképes játékosa.


Mert mit ígérhet pillanatnyilag Nagy Ferenc?
Egy olyan csapatot, amelynek piaci értéke szinte nulla. És egy elég gyenge utánpótlást adhat hozzá. Az NB I-ből kiesett csapat kínkeservesen maradt bent az NB II-ben. Mosolyra fakasztanak a 2002-es bajnokcsapat pályaedzőjének szavai. Simon Antal a Haladás II. elleni döntetlen után ezt mondta: „A Haladás fiatal játékosai jó mérkőzést játszottak ellenünk. Csapatom remekül hajrázott és megérdemelten hosszabbították meg NB II-es tagságunkat”.
Csak nevetni lehet ezen. Remélem, Simon Antal sem komolyan gondolta. Ott, ahol az NB II-es bajnokság zárófordulójában több néző van, mint a többi mérkőzésen összesen, másképpen kellene fogalmazni. Mert itt mások az elvárások. Ha az NB II-ben maradást elfogadható eredménynek tartják a ZTE FC-nél, akkor itt tényleg nagy baj van. És lesz…
A bentmaradás nem dicsőség, hanem - egyelőre - a szégyenletes vég elkerülése volt.
S amíg nem lesz itt gyökeres változás, kedves szurkolók, addig ostoba játék szerény képességű (enyhe kifejezés) játékosokkal a jövő csapatát építeni a zte.hu-n.
Igaz, ez még mindig jobb, mint egy 93 éves klub utolsó alapköveit is felszedni…

E.E.
(Folytatjuk)

 

A szurkolók jóval többet érdemelnének.