Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (39.)

 

Búcsú a 2012/13-as szezontól. A Haladás ificsapata ellen 1-1-et játszott a ZTE.

 

Megúszta ezt a bajnokságot a ZTE. Az előzmények ismeretében esély sem volt arra, hogy ennek a szakmailag és morálisan szétesett klubnak a csapata visszajusson az élvonalba, de arra sem gondoltunk, hogy szinte az utolsó pillanatig izgulni kell az NB II-ben maradásért. Érdekes szituáció lett volna, ha a ZTE 2 év alatt 2 osztályt zuhanva az NB III-ban köt ki.
Vajon mit mondott volna ekkor Nagy Ferenc, a ZTE FC Zrt. elnök-tulajdonosa Gyutai Csabának, Zalaegerszeg polgármesterének? Nyilván nem kötetlen cseverészésre gondolok, hanem arra a 2005. július 5-én aláírt szerződésre, ami Zalaegerszeg Önkormányzata és a ZTE FC Rt. között köttetett. A klub számára rendkívül előnyös megállapodásban azért van egy „fék” is beépítve: amennyiben a ZTE kiesik az NB I-ből, a város nem köteles fizetni az évi 80-90-100 milliós támogatást.

 

A városi közgyűlésben egyre többen adnak hangot elégedetlenségüknek.


A ZTE kiesett az NB I-ből, a szerződés azonban tovább él. Felbonthatatlan annak lejártáig, 2015-ig.
Sokan a pokolba kívánják Nagy Ferencet. De miért menne? Van egy élő szerződése Zalaegerszeg Önkormányzatával, ami évente mintegy 100 milliós injekciót jelent a rokkantnak. Arra azért kíváncsi lettem volna, hogy az NB III-ban is megjelenik-e ez a támogatás a ZTE FC Zrt. számláján. Az már a világ röheje lett volna.
Érzik ezt a tarthatatlan helyzetet a képviselők is a testületben. Egyre többen adnak hangot elégedetlenségüknek. Sorozatunk korábbi epizódjában már idéztünk a testület 2012. június 21-én tartott közgyűlésén elhangzott véleményekből, amelyek - enyhén szólva - unják már ezt a pénzkiszivattyúzást a semmiért.

 

Dr. Tóth László (jobbról a második) szerint felesleges egymásra mutogatni azért, hogy ki, mit és miért szavazott meg 2005-ben.


Legutóbb Tombi Lajos véleményét idéztük, aki nagyon kifejezően úgy fogalmazott: „Csak egy bólintással erősítsetek meg abban, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése ülésén vagyunk, nem pedig a ZTE-nek a baráti körében, vagy a tulajdonosi tanácsának ülésén!”
Kocsics Gyula hozzászólása sem nélkülözte az iróniát, amikor a ZTE pénzbeli dotálásán kívüli támogatás került szóba: „Egyáltalán nem tudom, hogy az anyagiak mellett még hogyan tudna az önkormányzat segíteni. Lehet, hogy úgy, hogy etetné a játékosokat, vagy szállást adna nekik, vagy talán a csapatot is működtetné az elnök helyett, és vállalná, hogy még az elnököt is fizeti.”

Gyutai Csaba polgármester így válaszolt a felvetésre:
„Nem tudom, mit mondjak, mert amit e képviselő úr elmondott, abban 98 %-ban igaza van. Viszont azt gondolom, nem szeretnénk, és a patkó minden oldala ebben egyetért, abba a helyzetbe kerülni, hogy az önkormányzat legyen az oka annak, hogy a csapat nehézségei tovább fokozódjanak. Ezért mondom azt, hogy közöttünk van egy szerződés, a szerződés alapján tudhatja az elnök, hogy mire számít. Annak bizonyos feltételeit át kell tárgyalnunk, hiszen ha csak arra utalok, hogy olyan igazgatósági tagok írták alá azt a szerződést, akik már nem is tagjai a ZTE FC Zrt. igazgatóságának, akkor jogos, hogy mi ezekről szót váltsunk. Amellett, hogy újra leszögezem, a város érdekelt egy jó labdarúgó-csapat működtetésében, és érdekelt egy jó klub fenntartásában. Rajtunk nem fog múlni, mert az a 90 millió Ft - hangsúlyozom - nem NB II-es támogatás, hanem a magyar viszonyokat tekintve Forma-1-es támogatás.”

 

Dr. Tóth László szavait támassza alá a szavazás eredménye is.


Dr. Tóth László - aki korábban többször is markánsan megfogalmazta véleményét a ZTE támogatásáról - újabb hozzászólásában szinte összefoglalta a közel kétórás, a ZTE-t érintő vitában elhangzottakat:
„Úgy látom, kezd közös álláspont kibontakozni, aminek a légyege, hogy alapvetően felül kell vizsgálni a sportfinanszírozás rendszerét. 100 %-ig egyetértek dr. Kocsis Gyula képviselő úr legutóbbi hozzászólásával, egyetértek Major Gábor képviselő úr hozzászólásával is, egy kicsit annyiban modulálnám, hogy a feneketlen kút nem az önkormányzat költségvetése, hanem a sportszervezeteknek néha úgy látjuk a finanszírozását, hogy az a feneketlen kút. Javaslom, mindenki a saját erejéhez mérten, akár magánszemélyként, akár cégvezetőként, cégtulajdonosként támogassa az általa preferált szervezeteket. Nem szerettem volna elmondani, de Horváth Tamás jelen van, meg tudja erősíteni, egy hónapja írtunk alá a Csuti SK-val egy viszonylag komoly összegű támogatást, és ez nem önkormányzati pénz. Nem csak az önkormányzat pénzéből támogatjuk ezeket a szervezeteket, de mindenkinek erre lehetősége van. Kiss Ferenc képviselő úrnak annyit, hogy emlékszem arra a ZTE-s támogatásra, amikor megszavaztuk annak a részben kezességvállalásnak, részben az éves, tíz éves támogatásnak a feltételeit. Akkor annak a napirendnek az apropóján előtte frakcióülést tartottunk, minden frakció külön ülést tartott, ha jól emlékszem, a szocialista frakció éppen a keleti részben, mi a másik részben. Egy közös állásponttal jöttünk elő, így most egymásra teljesen felesleges mutogatni, hogy ki mit miért szavazott meg. Akkor egyetértés volt abban, hogy a ZTE-t meg kell menteni, voltak aggályok részünkről is, nekem - mint mondtam - 22 éve folyamatosan aggályaim vannak, de a sportlobbi mindig olyan erős volt, hogy túl tudta magát a közgyűlésben ezeken az aggályokon juttatni. Most már éppen itt az ideje - és kapcsolódnék annyiban polgármester úrhoz - hogy mi szeretnénk a szocialista frakciónak a javaslatára is támaszkodva dönteni abban, hogy valóban mik a prioritások, és a sportkoncepcióban melyek legyenek azok az egyesületek, sportszervezetek, amiket kiemelten támogatunk, mennyivel, miből és hogyan. Valószínű, hogy a közös munkának meg lesz az eredménye, de ahogy most van, így valóban nem mehet tovább.”

 

Nagy Ferenc (jobbról) megkezdheti az építkezést. Vajon ki lesz az edző? Ne tévesszen meg senkit, hogy itt éppen Csank Jánossal beszélget.


Így valóban nem mehet tovább, de menni fog. Jön a nyári szünet, megkezdődik a szokásos össznépi játék, a közvélemény butítása. Felvázol egy jövőképet a ZTE FC Zrt. a reményteljes folytatásról, a remélt előrelépésről. Lehetséges befektetőkről hallunk majd, új légiósok érkeznek az NB II-es csapathoz, Nagy Ferenc nem feledkezik el az önkormányzat inflációs indexálásának gyakori emlegetéséről. A lakájsajtót pedig ellátja majd a szokásos semmitmondó információkkal, s minden megy tovább.
Két évig, a szerződés lejártáig mindenképp. Évi 100 millió önkormányzati támogatásból úri módon el lehet lébecolni - kockázat nélkül - az NB II-ben. Nincs gond a saját tőke előteremtésével. Ahhoz senkinek semmi köze!

E.E.
(Folytatjuk)

 

Bizonyára előveszik a régi filmet is a lehetséges befektetőkről, hogy megismerjük őket. Úgy, mint eddig…