Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (32.)

 

Egy érdekes korabeli felvétel: dr. Gyimesi Endre köszönti a gólkirály Preisinger Sándort, aki 1993/94-ben az NB II-ben, majd egy év múlva az NB I-ben bizonyult a legeredményesebb magyar labdarúgónak. A csatár mellett Kocsárdi Gergely, akinek nemrég még edzője volt Preisinger.

 

Folytatjuk beszélgetésünket dr. Gyimesi Endrével, Zalaegerszeg korábbi polgármesterével.
- 2012. június 21-én volt egy testületi ülés, amelyen terítékre került a város sportélete. Bár szinte minden sportágat górcső alá vettek a képviselők, de a végállomás a ZTE FC Zrt. volt. Az ülésen Kiss Ferenc, az MSZP frakcióvezetője kijelentette: nehogy rajtuk kérjék számon azt, hogy az önkormányzat mentőövet dobott a ZTE-nek. Miközben ő is megszavazta a támogatást akkor több MSZP-s társával együtt…
- Emlékezetem szerint Kiss Ferenc volt a sportbizottság elnöke akkor. Hosszú tárgyalássorozat előzte meg, hogy ez a szerződés megszülessen, magam vezettem az egyeztetéseket szakemberek bevonásával. A megállapodástervezeteket megismerte a közgyűlés is, tehát nyitott volt az ügy. A város soha nem rejtegette ezt a szerződést, hiszen egyetlen célja volt, hogy megmentse a ZTE labdarúgó-csapatát. S akkor még az NB I-es ZTE-ről volt szó.

 

Dr. Gyimesi Endre: - A város soha nem rejtegette ezt a szerződést, hiszen egyetlen célja volt, hogy megmentse a ZTE labdarúgó-csapatát.


- Nem kerülhetem meg a kérdést: az, hogy ilyen kedvező szerződés született a ZTE FC Rt. szempontjából, az a hitelfolyósító bank kérése, pontosabban nyomatéka volt? Konkrétan: ha nincs önkormányzati kezességvállalás, akkor nincs hitel…?
- Ez így van.
- A város jelenlegi vezetése arra tett javaslatot, hogy tekintsenek el az inflációs indexálástól, de hosszabbítsák meg két évvel a szerződést. Pedig fel is bonthatta volna a megállapodást…
- Akár fel is bonthatta volna. Sokkal kedvezőbb ajánlattal élt a klub felé, mint az a szerződésből következik.
- Ez egy régóta húzódó dolog, s nem is látok kiutat. Csak azt, hogy Nagy Ferenc maximálisan ki akarja használni a szerződés előnyeit.
- Nagy Ferenccel többször is beszéltem azóta. Abban, hogy az utolsó NB I-es szezont végig tudták játszani, volt egy kis szerepem. Azt a titokzatos szponzort én közvetítettem nekik, nélküle nem tudták volna befejezni a bajnokságot.

 

Nagy Ferencnek dr. Gyimesi Endre mutatta meg az utat a titokzatos szponzorhoz.


- Ennek a támogatónak a neve azóta sem derült ki. Kiről van szó! Egy bankemberről!
- Igen. Ahhoz, hogy Nagy Ferenc eljusson ehhez az emberhez, én segítettem az elnök urat. Úgy érzem, hogy Nagy Ferencben mindig volt készség arra, hogy leüljön tárgyalni a város vezetőivel, de nekik fenntartásaik voltak vele szemben, mert nem teljesítette a feltételeket. A jelenlegi helyzetet kívülről nem tudom megítélni.
- Végül is Nagy Ferencnek hálásnak kellene lennie, hogy ilyen gáláns segítséget kapott a várostól. Máshol ezt nem tették volna meg.
- Én is úgy gondolom, hogy ennek az együttműködésnek lehetett volna más útja is. Vannak azonban itt külső tényezők is. Látok olyan erőket, amik más irányba szeretnék vinni a zalaegerszegi labdarúgást. Ez közrejátszott abban, hogy a város szigorú feltételeket szabott. Jelentéseket kért a város, amiket Nagy Ferenc be is nyújtott.

 

A Balatonfüred legyőzésével élre állt az NB III-ban az Andráshida (kék-sárgában). Vajon erre a „más irányra” gondolt a zalaegerszegi labdarúgással kapcsolatban dr. Gyimesi Endre?


- Nekem erről más információim vannak. Gyutai Csaba polgármester szerint a ZTE FC Zrt. nem adott a városnak hitelesített adatokat a gazdálkodásról.
- Én is úgy gondolom, hogy ez elvárható kérés a városvezetés részéről.
- Érthető Gyutai Csaba felvetése, hiszen közpénzből történik a ZTE FC Zrt. támogatása.
- Teljesen egyetértek az utódommal. A város nem befektetője, hanem a támogatója a sportegyesületnek. A klubok tartsák el önmagukat, s az más dolog, hogy a közönség és a városmarketing érdekében támogatást kapnak.
- A kialakult helyzet és a birtokában lévő információk alapján hogyan látja a jövőt? Van-e kiút?
- A klub- és városvezetés jelenleg nincs azonos hullámhosszon. Ha nem tudnak egy nyelven beszélni - márpedig nem tudnak -, akkor váltani kell. Nagy Ferenc vagy tudomásul veszi, hogy a legnagyobb szponzor, Zalaegerszeg Önkormányzata a jelenleginél sokkal kisebb mértékű támogatást tud nyújtani, vállalva ennek minden következményét, vagy a várossal egyeztetett módon értékesíti többségi tulajdonát. Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a város és Nagy Ferenc együtt tud működni. Az a véleményem, hogy sokkal könnyebb lett volna NB I-ben tartani a csapatot, mint visszajutni az élvonalba. Amikor azt láttam, hogy kitűzik célként a visszajutást az élvonalba, miközben eladták szinte valamennyi csatárukat, akkor szakmailag nem igazán tudtam értékelni a helyzetet. Ezért nem is látok reális esélyt arra, hogy belátható időn belül visszajut az élvonalba a ZTE.

E.E.

(Folytatjuk)

 

Jelenet a 2002. május 22-én lejátszott ZTE-FTC mérkőzésről, amin kiharcolta a bajnoki címet a ZTE. Dr. Gyimesi Endre nem lát reális esélyt arra, hogy belátható időn belül visszajut az élvonalba az egerszegi csapat.