Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (37.)

 

Tombi Lajos (jobbról) megerősítést kért képviselőtársaitól, hogy nem a ZTE baráti körében vagy tulajdonosi tanácsának ülésén van.

 

Milyen a sors… Éppen a sorozat címében szereplő Kozármisleny otthonában elért döntetlennel harcolta ki az NB II-ben maradást a ZTE. Volt időszak, amikor a második vonalban való megkapaszkodás is elérhetetlennek tűnt. Aztán sikerült. Részsiker ebben a szomorú és kilátástalan időszakban.
Andráshidával kapcsolatban telefonon keresett bennünket Kugler László, a klub elnöke. Elmondása szerint nem pontos, amit írtunk a csapat licenckérelmével kapcsolatban. Eredetileg nem volt szándékuk NB II-es rajtengedélyt kérni, de kiderült, hogy már az osztályozón való szerepléshez is erre van szükség. Nem akarták a játékosokat megfosztani az osztályozó élményétől, ha arra jogot szereznek. (Nincs túlzott jelentősége az esetnek, de továbbra is fenntartjuk - hivatalos forrásra hivatkozva - eredeti véleményünket - a szerk.)
Szusszanhatunk egyet, hiszen a következő szezonban mindenképpen lesz NB II-es csapata Zalaegerszegnek. A gondok azonban ezzel nem oldódtak meg. A jövő továbbra is bizonytalan.

 

Dr. Kocsis Gyula (jobbról) ironikusan fogalmazott: „…az anyagiak mellett hogyan tudna még az önkormányzat segíteni. Lehet, hogy úgy, hogy etetné a játékosokat, vagy szállást adna nekik, vagy talán a csapatot is működtetné az elnök helyett, és vállalná, hogy még az elnököt is fizeti.”


Gyakorlatilag két év van még hátra a ZTE FC Rt. és Zalaegerszeg Város Önkormányzata között 2005-ben kötött szerződés lejártáig. Az álláspontok nem közeledtek a két fél között, ki tudja mit hoz a jövő. Arra belátható időn belül nincs remény, hogy a ZTE visszajut az NB I-be. A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében ugyanis inkább annak van esélye, hogy csökkentik az NB I létszámát. Mert semmi sem indokolja azt, hogy egy Eger, Siófok, Pápa szintű csapat vergődjön az élvonalban néhány száz (az Eger esetében néhány tíz) nézővel. Ezeknél még a Zala megyei bajnokságban aranyérmet szerző Zalaszentgrót is népesebb szurkolótáborral rendelkezik.
Sorozatunk célja, hogy látleletet adjon az egykor szebb napokat megélt ZTE mélyrepüléséről. A helyi sajtóban már az NB II-ben maradást is olyan fegyvertényként értékelték, mintha visszajutott volna az élvonalba a csapat.
Sajnos nem jutott. S erre nincs is remény.

 

Kozármislenyben döntetlent ért el a ZTE, így ősszel továbbra is az NB II-ben szerepelhet.


Sorozatunk korábbi részeiben foglalkoztunk Zalaegerszeg Képviselő-testületének 2012. június 21-én tartott ülésével, amelynek egyik fontos témája a megyeszékhely sportélete volt. Ebben sok elgondolkoztató észrevétel hangzott el a képviselők részéről. Folytassuk most ennek az ülésnek a szemlézését. Tombi Lajos így vélekedett akkor:
„Csak egy bólintással erősítsetek meg abban, hogy Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése ülésén vagyunk, nem pedig a ZTE-nek a baráti körében, vagy a tulajdonosi tanácsának az ülésén. Magam is nagyon szégyellem magam, de nem amiatt, amit Zsuppányi Gyula képviselő úr mond, hanem egészen más miatt. Zalaegerszeg városa erejéhez mérten az elmúlt években egész komoly összegekkel támogatta a sportágazatot, legalább annyival, mint a jövő nemzedékét, például a bölcsődés korú gyerekeket. Egyetértek ez ügyben dr. Tóth László képviselő úrral. Úgy érzem, fordítva ülünk a lovon, és nem csak Zalaegerszegen, hanem máshol is, nem hiszem, hogy ezt nekünk kellene kitárgyalni. Ha Kaiserslauternben vagy Tottenhamban lenne ez a városi ülés, akkor ez arról szólna, hogy jótékonysági céllal a sportegyesületek támogatják a városi szegényeket, vagy a város infrastruktúráját. Mert a sport a piacgazdaságban egy jó üzlet, egyedül Magyarországon nem dörzsölik az üzletemberek a kezüket, amikor megkapnak egy világbajnokságot, vagy Európa-bajnokságot, mert nálunk fizetnek érte, máshol meg dől a lé, ha nyernek egy olimpiai rendezési jogot. Nem hiszem, hogy ezt nekünk kellene rendbe tenni. Nagyon régóta nem beszéltünk erről, de igen jó lenne, ezért lenne egy ügyrendi javaslatom. Ezen túl a versenysportot, és kérem, nehogy valaki félreértse, nem az utánpótlást, az iskolai sportot, tehát a versenysportot akkor lehessen napirendre venni, amikor a város a kötelező feladatait a szociális, kulturális, egészségügyi, városfejlesztési ágazatban maradéktalanul megtette. Akkor is az utolsó napirendek, az egyebek után, mert véleményem szerint ezek a mi fontosabb dolgaink.”

 

Még mindig a sport révén hallanak legtöbbet Zalaegerszegről egy felmérés szerint.


Tombi Lajos után dr. Kocsis Gyula szólt hozzá a témához:
„Nem akartam szót kérni, de miután a ZTE sorra került, és éppen ma reggel olvastam Nagy Ferenc nyilatkozatát, úgy gondolom, szükséges elmondanom, hogy teljes egészében egyetértek a ZTE gazdasági megítélése körül kialakult helyzettel, illetve annak a megítélésével is polgármester úrral, hogy üzenget az elnök. Tombi Lajos képviselő úr engedje meg, hogy ezt még elmondjam: egyetértek vele, a profi sportot, ami üzleti vállalkozás, nekünk nem kellene támogatni. Aki ezt támogatja, az felelőtlenül adja a pénzt. A ZTE elnöke azt mondja: »Biztos, hogy a jövőben tőkeerősebb, biztonságosabb anyagi háttérre lesz szükség, ebben az ügyben folynak is tárgyalások. Az anyagi háttér megteremtésében az önkormányzat szerepvállalása nélkülözhetetlen, már csak azért is, mert a csapat nevében ott van, hogy Zalaegerszeg. Tisztázni szeretnénk a város vezetésével, mit vállalnak a csapat működtetésében. Természetesen leírtuk az önkormányzat felé az elképzeléseinket, és kíváncsiak vagyunk, hogy a város vezetése az anyagiak mellett mely területen tud segíteni a ZTE-nek. Valóban vannak nehézségeink, csúszásunk, két csapat kivételével ez jellemző. Tudom, ez nem vigasztalja az érintetteket, de nekünk is tartoznak, aláírt szerződéseink vannak, ha ezek realizálódnak, még több száz millió forint is lehet a ZTE kasszájában.«  Polgármester úr finoman fogalmazott, mert számomra ezekből az tűnik, ki, hogy az a tulajdonos, aki mástól vár tőkét a saját tulajdonába, annak nincs tőkéje, az tőkehiányos, az képtelen arra, hogy irányítsa a tulajdonát, csődben van, mástól vár, álomvilágban él, hitelképtelen, mert nem kap rá hitelt, és mással szeretné a pecsenyét megfizettetni, hogy az ő tulajdona gyarapodjon. Ez megengedhetetlen véleményem szerint, ezt ki kell mondanunk. Talán az nem elég egy ilyen együttes vezetéséhez, amit elnök úr elmond, vagy a tulajdonosok, hogy szeretik a futballt. Tudni kellene jól gazdálkodnia, megfelelő tőkeerőt teremteni a csapat mögé, és emellett, ha ez biztonságban van, akkor lehet, hogy tárgyalhatna a várossal. De egyáltalán nem tudom, hogy az anyagiak mellett hogyan tudna még az önkormányzat segíteni. Lehet, hogy úgy, hogy etetné a játékosokat, vagy szállást adna nekik, vagy talán a csapatot is működtetné az elnök helyett, és vállalná, hogy még az elnököt is fizeti. Ez lenne a megfelelő. Ez megengedhetetlen. Polgármester úr finoman fogalmazott, mindezt hozzá kell tenni, ezzel a feltételrendszerrel nem kell, nem szabad és nem ajánlott, hogy a ZTE-vel tárgyaljunk.”
Figyelmesen olvasták eddig sorozatunkat?
Sokadszor hangzott el a kérdés: vajon ki tartja fent a magántulajdonban lévő ZTE FC Zrt.-t? Az elnök-tulajdonos Nagy Ferenc vagy Zalaegerszeg Önkormányzata?
Mit gondolnak?


E.E.
(Folytatjuk)

 


Vajon lesz még NB I-es ZTE-mérkőzés Zalaegerszegen?