Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (36.)

 

Reméljük, hogy „Gyuri” jóslata és a mérkőzés forgatókönyve csak véletlen egybeesés…

 

Érdekes cikk jelent meg a sportnapilap május tizenegyediki számában, ami sajnos érinti a ZTE együttesét is, mégpedig azt az időszakot, amelyikkel sorozatunk foglalkozik. A fogadási csalások adják a témát. Történt ugyanis, hogy a sportlap szerkesztőségét 2004 késő telén egy magyarul, de erős akcentussal beszélő férfi mindenáron arról akarta tájékoztatni, hogy a futballistáink hogyan csalják el a meccseket.
A sportlap riportere megunta az állandó telefonálást, kocsiba ült, irány a Vajdaság.
Riportalanya - aki csak Gyurinak engedte nevezni magát - így fogadta:
- A Honvéd-ZTE kupaelődöntő a következő meccs. A félidőben 1-0-ra vezet majd az egerszegi csapat, de végül a Honvéd nyer 2-1-re.
A riporter csak ült és hallgatott. A ZTE akkor NB I-es volt, két évvel korábban bajnokságot nyert. Ezzel szemben a sokkal patinásabb múlttal rendelkező Honvéd az NB II-ben szerénykedett. A ZTE megpályázta a kupadöntő rendezési jogát, érthető okokból. Egyrészt a Honvédon túljutva a másik ágon fináléba jutó Ferencváros vagy Videoton ellen hazai környezetben nagyobb esélye volt - a klub történetében először - a kupa elnyerésére.

 

Az elveszített kupaelődöntő után néhány nappal a Békéscsabát verte Zalaegerszegen a ZTE 3-0-ra.


Nos, Gyuri vagy jó jós volt, vagy tényleg „átlátó”: a magyar futball fogadási csalásainak avatott ismerője.
A korabeli tudósítás szerint a 36. percben Waltner átadásából Koplárovics 17 méterről hatalmas gólt lőtt. A szünetben - ahogy „Gyuri” megjósolta - 1-0-ra vezetett a ZTE.
Aztán a jövőbelátó jóslatai egyre inkább beigazolódtak. Csak azt tudom idézni, amit az akkori tudósító látott, még nem ismerve „Gyuri” jóslatait. Az 52. percben a ZTE-védők nagy hibája után Drobnjak nyolc méterről a jobb sarokba lőtt, s ezzel kiegyenlített a Honvéd. S a jóslat beteljesült: a 88. percben Dvén szögletét az egerszegi kapus Drobnjak fejére ütötte, a labda egy közelben álló ZTE-játékos fején megcsúszott, s a hálóban kötött ki.
A tudósítás szerint a ZTE kritikán aluli második félidőt produkálva esett ki a Magyar Kupából.
A döntőbe - a tudósítás szerint - a másik ágon a Ferencváros jutott, miután 2-1-re győzött a Vasas otthonában. A sportnapilap szerint a Videoton volt az FTC ellenfele. De ez most lényegtelen a ZTE szempontjából.
Az egerszegi klub egyébként a vereség után visszaadta a rendezési jogot. A döntőre a Puskás Ferenc stadionban került sor, ahol a Fradi 3-1-re legyőzte a Honvédot.
„Gyuri” szerint csak azokat a klubokat nem keresték meg, ahol pontosan fizettek a játékosoknak. Három ilyen egyesület volt akkoriban: a Debrecen, a Ferencváros és az MTK.
Az időutazás után térjünk vissza a mába. A Csákvár elleni győzelemmel a ZTE gyakorlatilag biztosította helyét az NB II-ben.

 

A Csákvár elleni győzelemmel gyakorlatilag NB II-es maradt a ZTE.


Ezekben a napokban odafigyelünk az NB III-es Andráshida szereplésére is. A bajnoki címért folytatott küzdelemben az egyik rivális, a Mosonmagyaróvár volt az ellenfele. A döntetlen azt jelenti, hogy esélyei ugyan csökkentek, de még mindig versenyben van az osztályozós, vagyis az első helyért. Ezzel kapcsolatban üzenem a zte.hu-raKalasnyikovnak”, hogy vizsgáltassa át a fegyverét: az Andráshida nem azért nem kapott NB II-es rajtengedélyt (licencet), mert nem is pályázott, hanem azért, mert elrontották a kérelmet. Azért ez nem mindegy. Mindenesetre most a klub - egyedi elbírálást kérve - az MLSZ elnökéhez fordult.
Lassan vége a 2012/13-as szezonnak. Lehet a jövőt tervezni? Szerintem nem, ugyanis még a múlt sem lezárt. Ludwig nevű szurkoló így vélekedik az elmúlt évek vesszőfutásáról a zte.hu-n:
„Régóta nincs értelme különösebben a szakmai elemzéseknek, a játékoskerettel, az igazolásokkal, kezdőcsapatokkal kapcsolatos tippelgetéseknek. Egerszegen régóta nem a csapatépítésről, a szerethető klub felépítéséről, a szakmaiságról szól a történet, hanem valami egészen másról. Aki ezt a legjobban tudja, az a Nagy Ferenc, akiről nem csak országosan, hanem helyi szinten sem lehet semmit tudni. Ami biztos, hogy évek óta teljhatalommal bír a klub felett, és mint tulajdonosra természetesen mondhatjuk: azt tesz, amit akar. De mi is kell ahhoz, hogy valaki tulajdonos lehessen? Előrebocsátom, hogy évek óta Pesten élek, és nem biztos, hogy mindent jól látok, bocs, ha tárgyi tévedés van, de nekem úgy tűnik:
- Az elnök úr tisztsége alatt egyetlen épkézláb szponzort sem sikerült a klubhoz csábítani.
- Persze, erre „nem lenne szükség”, ha a saját pénzéből támogatná a klubot. De tudunk-e erről többet is? Milyen cégek tulajdonosa ő, mennyi pénzzel támogatja a klubot?
- Ha van is támogatás Nagy Ferenc részéről, erről miért nem tudunk többet? Miért nincs transzparencia (áttekinthetőség - a szerk.) a klubnál? Engem nem érdekel, hogy mennyit keres Bogunovic, de az miért nem publikus, hogy mennyi a klub éves költségvetése? Mennyi a bevétel és az milyen forrásokból áll össze? Miből él a klub?
- Mit jelentenek az elnök sorozatos külföldi, állítólagos tárgyalásai? Ha olyan nagyszerű külföldi kapcsolatai vannak, akkor ezek miért nem realizálódnak, mi vagy ki az akadálya a megállapodásoknak? Jellemző módon, az egyetlen szponzort (aki a mai napig ismeretlen számunkra), akiről tudunk, hogy a klubot támogatta, a volt polgármester szerezte.
- Hogy kell érteni azt, hogy a klubnak évek óta kintlévőségei vannak és nem fizetnek a partnerek? Ezek milyen ügyek konkrétan, rendeződtek-e már, ha nem, akkor milyen lépéseket tervez a klub?
- Miért nem tud az önkormányzat, a csapat egyetlen kézzelfogható szponzora szót érteni ezzel az emberrel?
- Milyen üzleti kapcsolat fűzi azokhoz a menedzserekhez, akiknek köszönhetően az ő elnöksége alatt 52 (megszámoltam, és még ki tudja mennyi nevére nem emlékszem) külföldi játékos igazolt a klubhoz?
- Mindig szponzorok kereséséről beszél, de miért nincs tulajdonosváltás? Miért nem adja el a tulajdonrészét? Miért ragaszkodik ennyire a pozícióhoz?
Eközben az eredmények:
- A klub olyan morális mélyponton van évek óta, amire egyszerűen nincs magyarázat. Azért csak emlékszünk a tippmixes játékosainkra, „gyanús” meccseinkre, a sorozatos edzőbuktatásokra, A tavalyi bajnokság pedig mindennek a teteje. Ez a csapat képes volt 20 perc alatt 5 gólt kapni Debrecenben (2-0-ás vezetésről), az Üllői úton háromgólos előnyről majdnem kikapni, itthon a Fradi ellen kétgólos előnyről vezetve kikapni, és még sorolhatnám. A játékosok többsége menekül innen vagy legalábbis menni akar. Ezek nem szakmai kérdések.
- A klub - egyébként nem rossz - utánpótlásából a Nagy Ferenc időszak alatt összesen 3 játékos tudott tartósan a csapat tagja lenni (Kovács, Balázs, Józsi). Rengeteg korosztályos játékosunk eltűnt (nem felmentve őket sem). Jellemző, hogy Simonfalviról (aki ma a csapat legjobb játékosa) háromszor is lemondott korábban a klub.
- Mennyi nézőnk van most? 1000 körülbelül? Ezt senki nem hitte volna ezelőtt, akár még csak 5 évvel ezelőtt sem. Ez az igazi tragédia, nem az NB II.
Ha tényleg nincsenek ezekre a fenti kérdésekre hiteles és pontos válaszok, akkor kénytelen vagyok azt hinni, hogy Nagy Ferenc egy kókler, akinek ez egy jó üzleti vállalkozás. Ezt a »munkát«, produktumot bárki képes elérni. Ha meg Nagy Ferenc egy komoly támogató (»már rég megszűntünk volna, ha ő nem lenne«, ezt még komolyan gondoljátok?), akkor jó lenne róla valami többet is megtudni. Mert így marad a kérdés, ki ez az ember, akinek a vezetésével idáig jutott ez a korábban országosan népszerű klub?”
Ludwig utolsó mondatában feltett kérdésre jó lenne végre őszinte választ kapni. Nagy Ferenc azonban nem engedi feltenni ezt a bizonyos kérdést…

E.E.

(Folytatjuk)

 

A saját nevelésű játékosok közül Józsi György immár a Ferencváros csapatkapitánya…

 

… Balázs Zsolt (a kép jobb szélén) pedig a Kecskemét játékosa.