Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (33.)

 

Baján botlott a ZTE, tartogat még izgalmat a hátralévő három forduló.

 

Mielőtt újabb riportalanyunkkal beszélgetnénk, feltétlenül szólni kell néhány olyan eseményről, ami előző epizódunk megjelenése után történt.
A ZTE váratlan vereséget szenvedett a harmatgyenge Bajától, így még tartogat izgalmakat a hátralévő három forduló az NB II-ben maradás szempontjából.
Idegenben (Csornán) nyert viszont az Andráshida, így továbbra is az élen, vagyis az NB II-be jutást jelenthető osztályozós helyen áll az NB III. Bakony-csoportjában.
Zalaegerszeg korábbi polgármesterével készített interjúnk után érdekes hozzászólások jelentek meg a zte.hu fórumon. A jószándékú véleményekkel kapcsolatban csupán egyetlen probléma van; a szurkolók nincsenek tisztában a háttéreseményekkel.
Miután a fórum nyilvános, elvileg nem nálunk olvashatják először a hozzászóló véleményét. Muszáj megismerni e sorozat keretében is, mert különben nem lehet cáfolni azt a tévedést, ami teljes egészében megkérdőjelezi az egyébként jószándékú szurkoló véleményét. Így ír a kialakult helyzetről:

 

Élen, vagyis osztályozós helyen a csapat, érthető az öröm Andráshidán.


„Hatalmas tisztelet dr. Gyimesi Endrének! Ha Ujvári Sándornak, a megyei tanács egykori elnökének elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy NB I-es labdarúgó-csapata lett Zalaegerszegnek, akkor Gyimesi Endrének elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy jelenleg még létezik a ZTE labdarúgó-csapata.
Érdekes módon vele mindig szót értett Nagy Ferenc. Nagyon egyszerű, hogy miért, azért mert van egy közös szerelmük, a ZTE FC! A mostani Nagy Ferenc és az önkormányzat közötti szappanoperában nem akarok állást foglalni, mert rajtuk kívül senki sincs tisztában a részletekkel és nem is akarnak nyíltan beszélni róla. Csak a médián keresztül üzengetnek egymásnak, lealacsonyodva az országos politika szintjére. Eszük ágában sincs megállapodni, csak a saját pitiáner politikai, gazdasági érdeküket tartják szem előtt...

Amikor az az ominózus szerződés született, ez a két ember nem csak beszélt, hanem cselekedett is, megmentették a Zetét, ez tény. Pedig a bizalmatlanság akkor is jelen volt. A klub anyagi csődben volt, a vezetők attól féltek, hogy az önkormányzat magára hagyja a klubot. Az önkormányzat meg attól félt, ha segít, Nagy Ferenc elviszi más városba a jogokat (akkoriban ez volt a divat - pl. Bíró Péter és Szombathely önkormányzata), ha úgy érzi, hogy az önkormányzat nem megfelelő módon áll mögé.

 

Dr. Gyimesi Endre és Nagy Ferenc az Alibi Pub-ban magyarázták el a klub helyzetét az Armada tagjainak. Azóta már az Armada is „elhajózott”…


Ezeket a kételyeket nem csak a médián keresztül szavakkal oszlatták el akkor, hanem tettekkel is. Mind Nagy Ferenc és Gyimesi Endre elment az Alibi Pub-ba, az Armada törzshelyére és egy sör mellett magyarázták el a klub helyzetét a szurkolóknak. Valljuk be, azért ez elég bátor tett volt mindkét embertől...
Most meg mit látunk? Nagy Ferenc foggal és körömmel ragaszkodik a tulajdonáért, nem akar veszteséggel kiszállni a ZTE  FC Zrt.-ből. Az önkormányzat meg csak a hatalomszerzés egyik eszközeként tekint a Zetére. Tudja a jelenlegi polgármester, hogy választásokat bukhat, ha magára hagyja a Zetét.
Mindkét ember hitelét vesztette a szememben. Nagy Ferenc azért, mert idáig juttatta szeretett csapatomat. A polgármester meg akkor, amikor azt bizonygatta a sajtóban, hogy Nagy Ferenc nem mondja el neki, hogy ki a „titkos” befektető. Kizárt dolog, hogy a polgármester nem tudta a kezdetektől fogva, hogy ki a „Burkus” király. Nem hiszem, hogy nincs beszélő viszonyban az elődjével, dr. Gyimesi Endrével...”
(Véleményem szerint ennek a titkos támogatónak a személyét Nagy Ferencnek és dr. Gyimesi Endrének kellett volna megneveznie - E.E.)

 

Távol az NB I., fogynak a nézők Zalaegerszegen. Lehet, hogy már azok vannak többségben, akik nem helyeslik a ZTE FC Zrt. támogatását?


Ha nem tűnt volna ki a lényeg a dr. Gyimesi Endrével készített interjúból, akkor most egyértelműen leírjuk. Ha 2005. július 5-én az önkormányzat képviseletében dr. Gyimesi Endre nem írja alá azt a bizonyos három megállapodást, akkor lehet, hogy ma már tényleg nincs ZTE. Ennek ára viszont az volt, hogy az önkormányzat mai vezetője, Gyutai Csaba sem tud ebből a kötelékből 2015-ig kilépni, bármennyire is szeretné. A 2005-ben aláírt szerződésben az szerepel, hogy az a két fél közös megegyezésével sem bontható fel. Hogy miért? Mert akkor nincs bankhitel a ZTE-nek, nincs tovább ZTE. Hiába bontaná fel egyoldalúan ugyanis a szerződést a város, a kötelezettségvállalás köti, a ZTE által felvett hiteleket fizetnie kell, miközben Nagy Ferencen kívül senki sem tudja, hogy Nagy Ferenc mennyi saját pénzt tett bele a többségi tulajdonában lévő ZTE FC Zrt.-be. Egyelőre csak az a nyilvánvaló, hogy a város több száz millió forinttal segítette eddig Nagy Ferenc magánvállalkozását. Mi az a néhány tízmillió Eger önkormányzatától - amit időközben felmondhatott, mert nem kötötte kezességvállalás valamelyik bankhoz -, amit az NB I-es(!) focicsapatnak nyújtott Zalaegerszeg önkormányzatának egy NB II-es együttesnek adott százmilliós nagyságrendű támogatásához képest? Egyébként többen is az egri városvezetés döntését hozták fel annak alátámasztására, hogy lehet lépni: lám, az önkormányzat ott elzárta a pénzcsapot! - érvelnek. Rossz a példa, a két szituáció teljesen eltérő.
Tudjuk, hogy a sport, a foci valahol politikai tényező is, a közhangulatot befolyásolja. Nem hiszem, hogy a jelenlegi polgármester politikai okokból nem mer kiszállni az „üzletből”, emiatt nem akarja magára hagyni a ZTE-t. Ebben a városban ugyanis - szerintem - jelenleg már többen vannak azok, akik fordítva gondolkodnak, s éppen azt vetik a városvezetés, a polgármester szemére, hogy miért nem lépnek már ki ebből a mókuskerékből, s hagyják saját levében főni a ZTE FC Zrt. főtulajdonosát.
Kibicként - mondhatjuk szurkolóként - könnyű véleményt mondani. Felelős vezetőként ebben a helyzetben viszont rendkívül nehéz dönteni. Végül is egy 93 éves klubról van szó… Ami egykor Zalaegerszeg értéke volt. Ma már inkább csak kolonc a város nyakán…

E.E.
(Folytatjuk)

 

 

Ami egykor valóban a város értéke volt: a ZTE az 1971/72-es bajnokságban.