Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (31.)

 

A Sopron elleni győzelem nagyon kellett az NB II-ben maradáshoz.

 

Korábban már jeleztük, hogy szeretnénk sorozatunkban megszólaltatni dr. Gyimesi Endrét, Zalaegerszeg korábbi polgármesterét, aki abban az időszakban volt a város első embere, amikor azok a bizonyos szerződések születtek az önkormányzat és a ZTE FC Rt. között. Természetesen nem csak ebben a témakörben voltunk kíváncsiak az országgyűlési képviselő véleményére. A vele készített interjút két egymást követő részben olvashatják.
- Furcsa egy sportág a „magyar labdarúgás”, egészen másképp működik, mint más országokban - mondja dr. Gyimesi Endre. - 2002-ben, a bajnokság megnyerése után - mint a város polgármesterét - meghívtak a klub közgyűlésére. Ott felhívtam a figyelmüket a korábbi szomorú példákra. Volt egy Vác, amely megnyerte a bajnokságot, a következő évben viszont kiesett az élvonalból. Ugyanerre a sorsra jutott később a Dunaújváros is. Nehogy ez várjon a ZTE-re is! - mondtam, s akkor ezen  jót derültek. Mi történt? A következő bajnokságban a ZTE nem a legjobb hat csapat között szerepelt, hanem a 7-12. helyért játszott, s bizony keményen meg kellett küzdenie azért, hogy középcsapatnak mondhassa magát. Amíg más országokban általában anyagilag is jól járnak a bajnokcsapatok, addig Magyarországon tönkremennek.

 

A zalaegerszegi küldöttség 2002-ben az Old Traffordon, a Manchester United elleni visszavágón. A második sorban balról Nagy Ferenc, Lang József, dr. Gyimesi Endre és Szalay Péter.


- Ön szerint miért fordulhat ez elő?
- Ennek szervezeti, klubvezetési okai vannak. A klubok nem tudnak élni a marketinglehetőségekkel. A figyelmeztetés ellenére sajnos Zalaegerszegen is elkövette ezt a hibát a szakmailag egyébként jól működő vezetés. A klub eladósodott, s ez a folyamat odáig vezetett, hogy az önkormányzatnak tárgyalnia kellett a megmentéséről. A ZTE léte volt veszélyben 2005-ben. Azt tudni kell, hogy a zalaegerszegi labdarúgás nem csak egy szakosztály, hanem a városi marketing egyik fontos eleme. Ha a hagyományos Utazás kiállításon megkérdezik a fővárosiakat, hogy mit tudnak Zalaegerszegről, a leggyakoribb három válasz között szerepel a ZTE labdarúgó- és kosárlabdacsapata. A város vezetése szempontjából nem minden tehát, hogy miképpen és milyen eredményességgel működik a labdarúgó szakosztály. Sajnos 2002 után lépést tévesztett a klub.
- Mire gondol?
- Nem adta el a jóllakott játékosokat, s a befolyt pénzen nem igazolt fiatal, sikerre éhes, tehetséges labdarúgókat. A helyzet emiatt odáig romlott, hogy a tönk szélén állt a klub, tárgyalni kellett a többségi tulajdonossal a jövő érdekében. Lehet, hogy akkor még nem is volt talán többségi tulajdonos Nagy Ferenc…

 

Dr. Gyimesi Endre a stadion mögötti műfüves pálya alapkőletételén 2005-ben.


- A 2005. július 5-én aláírt mindhárom megállapodást láttam. Valóban a ZTE léte volt a tét? Különben nem születhet ilyen szerződés…
- Ezt az akkori helyzetben be kellett vállalnia az önkormányzatnak. Olyan típusú megállapodást kötöttünk, ami arra volt garancia, hogy a klub tovább tud működni, de azt kizárta, hogy az önkormányzat által folyósított pénzt másra költsék. A megállapodás értelmében az éves támogatás mintegy nyolcvan százalékát nem is a ZTE kapta, hanem a klubnak hitelt adó bank. A pénzintézet egyébként nem a ZTE-ben, hanem az önkormányzatban bízott, ezért volt hajlandó finanszírozni a klubot.
- Az egyik megállapodásban szerepel egy olyan kitétel, hogy azt közös megegyezéssel sem lehet annak lejárta, vagyis 2015 előtt felbontani. Ez nehezen értelmezhető… Normális körülmények között ilyen nem létezik.
- Garanciát kellett vállalni a bank felé, azért szerepelnek ilyen kemény kitételek. Lehet, hogy most már megmosolyogtatóak azok a megjegyzések, amik belekerültek a szerződésekbe.
- Mik ezek?
- Például az, hogy ennek a  csapatnak Zalaegerszeg néven Zalaegerszegen és az NB I-ben kell szerepelnie.
- Ennek nyilván az volt az oka, hogy ne lehessen a játékjogot elvinni, eladni. Volt erre példa akkoriban…
- Pontosan erről van szó. A szerződést igyekeztünk olyan irányba vinni, hogy a tulajdonosok is igyekezzenek pénzt tenni a klubba. Ügyeltünk arra, hogy az utánpótlásnevelésnek megfelelő összeg jusson a támogatásból.

 

Zalaegerszeg polgármestereként 2003-ban Pro Urbe díjat adott át Szőcs Jánosnak, a ZTE egykori kiváló edzőjének.


- A szerződésben kötelezettséget vállaltak Nagy Ferencék arra, hogy a csapat az NB I-ben szerepel. Ha kiesnek, újra kell tárgyalni a feltételeket. Miért nem történik konkrét lépés ez ügyben?
- Az az érzésem, hogy kölcsönös a bizalmatlanság a két fél részéről. A nézeteltérések ellenére korábban rendszeresen tárgyaltunk a klub vezetőivel. A kölcsönös bizalmatlanság most odáig vezetett, hogy Nagy Ferenc az elmaradt inflációkövetést kéri számon az önkormányzattól, az önkormányzat viszont másképp gondolkodik. Szerintem a sportág jövője szempontjából nagyon helyesen azt javasolja, hogy az inflációs indexálás helyett hosszabbítsák meg 2 évvel a 2015-ben lejáró szerződést. Nem mondja azt, hogy kiestetek az NB I-ből, innentől kezdve nincs miről beszélni! Szerintem a ZTE, a zalaegerszegi labdarúgás érdekében nem érvényesíti a szerződésnek ezt a passzusát az önkormányzat.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Dr. Gyimesi Endre szerint az akkori helyzetben be kellett vállalnia az önkormányzatnak ezt a garanciát.