Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (30.)

 

Egyelőre NB II-es helyen a ZTE…

 

Ajánlom az elmúlt napok történéseit azoknak a zalaegerszegi focibarátoknak, akik tudnak a sorok között is olvasni. Vagyis nem az unalmas, semmi konkrétumot nem tartalmazó nyilatkozatokra, tudósításokra hagyatkoznak, hanem megdolgoztatják szürkeállományukat.
Az NB II-es bajnokság legutóbbi fordulójában a ZTE Pakson nyert 4-1-re. De nem ez volt a május elsejei, hétközi forduló érdekes eredménye, hanem az, hogy az NB III-as bajnokságban az Andráshida legyőzte a Körmendet, s ezzel a második helyen áll a tabellán. Mint ismeretes, az NB III. bajnokai osztályozót játszanak az NB II-be jutásért, elméletileg az is előfordulhat, hogy magasabb osztályba léphet az Andráshida. Az viszont még nem biztos, hogy a ZTE megőrzi jelenlegi pozícióját. Érdekes hajrára van tehát kilátás.

 

Az Andráshida nagy hajrába kezdett.


ZTE vagy Andráshida? A kérdés egyelőre nyitott. Ki gondolta volna néhány évvel előtt… A ZTE FC Zrt. és Zalaegerszeg Önkormányzata között 2015-ben lejáró szerződés mindenesetre érdekes megvilágítást kap.
A ZTE hozta a kötelező győzelmet a mezőny leggyengébb csapata, a Paks II. ellen, így megőrizte esélyét arra, hogy NB II-es maradjon. Ez azonban semmit nem változtatott azokon a történéseken, amik a jelenlegi válsághelyzethez vezettek. Sokan érdeklődtek arról, hogy miért foglalkozunk annyit Zalaegerszeg Város Önkormányzatának 2012. június 21-én tartott ülésével. Nagyon egyszerű a válasz: itt szembesült sok képviselő azzal, hogy a 2005. július 5-én a ZTE FC Rt. és Zalaegerszeg Város Önkormányzata között született megállapodások gyakorlatilag teljhatalmat biztosítottak Nagy Ferencnek, szinte ellenőrizhetetlenül. Olyan helyzet alakult ki, amelyben az önkormányzat már csak egy alárendelt fél, a ZTE FC Zrt. ügyeibe tulajdonképpen nincs beleszólása.  Szívesen veszem, ha ezzel kapcsolatban valakinek más a véleménye, s ennek hangot is adna. Mindeddig hiába vártunk az ilyen hozzászólásokra.

 

Kiss Ferenc (balról) tárgyalást sürget… Nem az önkormányzaton múlik a megegyezés.


Ezen a bizonyos 2012. június 21-én tartott ülésen számos hozzászólás hangzott el a város sportegyesületeivel kapcsolatban. Mint korábban említettem, érdemes lenne a többi sportág problémáival is foglalkozni, de most inkább maradjunk a labdarúgásnál, hiszen ez sorozatunk témája.
Kiss Ferenc, az MSZP frakcióvezetője úgy érezte, hogy véleményt kell nyilvánítania:
„Mindenesetre megnyugodtam, amikor azt mondta polgármester úr, és ez üzenet lehet a ZTE FC Zrt. elnökének is, és azért jó, hogy nem a sajtóban kellene üzengetni, hogy a város támogatása fix, így a város betartja azt a megállapodást, amit aláírtak. Ezt úgy kellene most demonstrálni, polgármester úr, mint ahogy a kosárlabdában megjelent a sajtóban, hogy kézfogás meg póló az andráshidai focicsapatnál, meg kezdőrúgás, most a ZTE FC Zrt. elnökével is nyilvánosan azt mondják, hogy megállapodtunk, mindenki tartja a szavát, innentől működhet a csapat. Nekem egy kicsit furcsa, hogy olyant mond, hogy nincs jövőkép, megbukott a klubmodell, utánpótlás nincs, romeltakarítás folyik. Azt mindnyájan tudjuk, hogy minden focizó fiatalból nem lesz NB I-es futballista, mégha annak is gondolja magát. Abban viszont lehet, hogy dr. Tóth László képviselő úrnak is igaza van, hogy a tehetségeket el lehet adni, azokat a tehetségeket, amelyek még olyan színvonalra jutnak, hogy bekerüljenek a csapatba. De amikor egy külföldi ezzel az általatok is bírált tudással is még mindig jobb, mint a hazai, akkor ebből kell válogatni, mert az emberek az eredményre kíváncsiak. Ezt tisztázni kell, és megmondani, ez van, így tartjuk magunkat a megállapodáshoz, és tessék nekiállni dolgozni. Arról, hogy ilyen információk vannak, én nem tudom, kik azok, akik ilyet feltételeznek, vagy tudják, vagy nagyon közel állnak. Én ezt nem tudom, csak látom, és az eredményeket nézem. Dr. Tóth László képviselő úrnak annyit elmondanék, egyszer már meg kellene mondani, mert mindig csak emlegetjük a romeltakarítást és a 90 millió Ft-ot, hogy végül ki vette fel azt a hitelt, amit még mindig nyög a város és a ZTE. Ki szavazta meg ezt? Mondjuk már ki! Nehogy ránk mutogassatok ez ügyben! Nem mi döntöttük el ezeket a kérdéseket, mint ahogy most sem mi fogjuk eldönteni a sporttámogatási rendszert, mert ahhoz képest egyelőre kevesen vagyunk. Csak azt kérem, polgármester úr, egyformán kezelve ezeket a sportos kérdéseket. Visszatérve arra, hogy mi fér a költségvetésünkbe, én is azt kérdeztem, ha tudunk összegereblyézni még pénzt, de attól tartok, hogy nincsenek ilyen tartalékaink. Ezért nagyon meg kell gondolni, hogy mi az, amit behozunk a költségvetés elé. Honnan van még tartalék? Az egyesületek támogatását valószínűleg az ágazati keretből akkor kellett volna megoldani, amikor ők bejelentkeztek, és felvázolták, hogy mit akarnak elérni. Ez most pótcselekvés, hogy most a közgyűlés elé behozzuk, és újabb összegeket tudunk nekik adni, mondván, ők nem kapták meg azt, ami egyébként korábban jutott nekik.”

 

Kiss Ferenc nem emlékszik arra, hogy ő is megszavazta a támogatást.


Gyutai Csaba polgármester nem maradt adós a válasszal:
„Képviselő úr, azt javaslom, tisztán, őszintén beszéljünk, tiszta vizet öntsünk a pohárba. A ZTE esetében nem mi üzengetünk, a csapat tulajdonosa üzenget az önkormányzatnak. Nyilván értjük, hogy miről van itt szó. Arról van szó, hogy további támogatást szeretne a várostól a tulajdonos. Ez a 90 millió Ft Forma I-es támogatás, éppen a jelenlegi helyzethez igencsak méltányos támogatás. Az kétségtelen, hogy a közöttünk lévő szerződés értelmében a 90 millió Ft-os támogatást indexálni kellett volna az inflációval. Közösen úgy döntöttünk az elmúlt három évben - ebben mindenki egyetértett, aki itt van -, hogy ezt az indexálást a város költségvetési helyzete miatt nem tudjuk megtenni, viszont a fix 90 millió Ft-ot biztosítottuk, ami - úgy vélem - így is egy szép összeg. Az elnök arra hivatkozik, hogy az indexálás jár neki, nyilván erről tárgyalni kell, hogy ezt milyen módon rendezzük. A városnak a szerződéseket be kell tartani, a klubnál meg egy jövőképet kell építeni. Nem hiszem, hogy ami most van, az jövőkép. Emlékszem olyan csapatra, azt hiszem, Zalaegerszegen nagyon sokan emlékeznek még a ’70-es évek együttesére is, de a ’90-es évek csapatára, ami visszajutott az NB I-be; Lendvai, Preisinger, Szabó Zsolt, Kocsárdi Gergely személyében abszolút zalaegerszegi játékosok játszottak, és nem mindenfajta délszláv alakulat próbált zalaegerszegi színekben sikert elérni. Lehet, hogy közöttük is nyilván vannak jó játékosok, de azt hiszem, hogy a zalaegerszegi fiataloknak mindig is Péter Zoltán, Kereki Zoltán, Kocsárdi Gergely vagy Preisinger Sándor lesz a példakép, és nem a délszláv játékosok. Úgy látom, most már nagyon belemerültünk a sportba, több mint másfél órán keresztül erről beszélünk, és még fogunk is.”
Talán átmeneti emlékezetkiesése lehetett Kiss Ferencnek ezen a közgyűlésen, hiszen a sorozat előző részében közzétett lista szerint ő is megszavazta 2005. június 9-én a ZTE FC Rt. támogatását.
Egyetlen dolgot hiányolok Gyutai Csaba válaszából, igaz a polgármester korábban már nagyon sokszor elmondta, de sajnos süket fülekre talált a ZTE FC Zrt-nél: elmaradt az inflációs indexálás, a ZTE viszont kiesett az NB I-ből! A szerződés ezért emiatt - véleményem szerint - hatályát veszítette, magyarán érvénytelen. Újra kellene tárgyalni!
Nyilván csak elszólás volt Szabó Zsolt neve, aki nem zalaegerszegi (Szabó I. Zsolt szombathelyi, Szabó II. Zsolt körmendi születésű), s talán - ha zalai labdarúgókra hivatkozunk - szerencsésebb lett volna Soós István, Gáspár Gyula, Déri László, Papp Antal, Józsi György (folytathatnánk a sort) nevét megemlíteni. Ez azonban nem változtat a lényegen. Ez a klub Nagy Ferenc vezetésével csődbe jutott, gyökértelenné vált. Ezért nincs túl sok okunk szeretni.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Gyutai Csaba: - Nem mi üzengetünk, hanem a csapat tulajdonosa…