Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az Old Traffordtól Kozármislenyig
- avagy a ZTE tündöklése és bukása (4.)

 

Roman Abramovics, az orosz milliárdos megengedhette magának azt a luxust, hogy a Chelsea tulajdonosa legyen. Font százmilliókat költött eddig a londoni csapatra, amely 2012-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját.

 

Érdekes véleményt olvastam minap, a forrás most lényegtelen, fontosabb a tartalma: „Nálunk szinte bűnözőként kezelik a vállalkozót és vállalkozóként a bűnözőt, a fociban meg főleg. Külföldön is előfordul, hogy kétes egzisztenciájú emberek birtokolnak hobbiként nagy klubokat, de ott a megszerzett vagyon birtokában a dicsőség, a virtus és a hírnév a cél, nálunk viszont pitiáner szélhámosok akarnak vagyont, ismeretséget, befolyást szerezni a foci által.”
Van igazság a fenti mondatokban. S ha önmagában ez még kevés ahhoz, hogy az ember bizalmatlan legyen a futballal szemben, a játék tisztaságában kételkedjen, hát meg kell spékelni egy kis fogadási csalással! Mint például a 2009-ben kirobbant üggyel, amelyben a bochumi (Németország) ügyészség indított vizsgálatot. Több magyarországi mérkőzés (köztük NB I-es találkozók) is a célkeresztbe került. Az akkori NB I-es mezőnyből csupán öt csapat neve nem szerepel a manipulált meccsek listáján. A ZTE sajnos nem ezek között van. Különböző hírforrásokban találkozhattunk egy olyan nyilatkozattal is, hogy nemzetközi kupameccseken és egy válogatott találkozón is bundázott néhány olyan játékos, aki a magyar csapatban játszott. A gyanúsnak tartott mérkőzések között említik a Manchester United - ZTE BL-visszavágót. (Az a tipp fizetett jól állítólag, ami szerint a Manchester több mint négy góllal nyer; 5-0 lett a végeredmény – a szerk.)

 

 

A 2002-es bajnoki címet nem sikerült kiaknáznia a ZTE-nek. A Manchester United ellen százezrek szurkoltak országszerte a kék-fehéreknek.

 


Hogy miért foglalkozunk egy kicsit részletesebben a Németországból irányított délszláv fogadási maffia viselt dolgaival, mikor a ZTE 2002-től 2012-ig terjedő krónikájával kellene törődnünk? Egyszerű a válasz. A fogadási polip sok mindenre és mindenkire rátapadt a magyarországi labdarúgásban. Nincs könnyű helyzetben a Csányi Sándor vezette MLSZ.
Miért van az, hogy például az angol élvonalbeli bajnokságban szereplő csapatoknál nyilvánosságra hozzák: a szerződtetett játékosért x millió fontot fizettek régi klubjának, s náluk hetente y ezer fontos fizetésért focizik? Olvasták azt már egy magyar csapat esetében, hogy például Ivan Ivanics hány millió forintért lett a játékosuk, s mennyi a havi fizetése?
Magánklub a Manchester United és magánklub a ZTE is (hogy a kedvenc párosításnál maradjuk.) Az viszont biztos, hogy éppen ezért az United nem Manchester Önkormányzatától kapja működési költségének jelentős részét. Szemben a ZTE-vel. Vagyis joggal elvárható lenne a tájékoztatás. Nem csak a játékosok szerződtetési összegeiről, de más adatokról sincs tudomása a legnagyobb támogatónak, vagyis Zalaegerszeg adófizető lakosságának a ZTE FC Rt.-vel kapcsolatban.

 

Fazekas Géza főügyész-helyettes, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője korábbi nyilatkozata szerint január végéig vádat emelnek a fogadási csalás ügyében. Időközben újabb gyanúsítottak lettek, ezért meghosszabbították a vizsgálatot.

 

2003-2004-ben még volt rálátása az önkormányzatnak a klub helyzetére. Tudomásom szerint a ZTE FC Rt. elnökének (még nem Nagy Ferenc volt) havonta be kellett számolnia az önkormányzatnak és a sportbizottságnak. Amióta gyakorlatilag egy személy a tulajdonosa a klubnak, se kép, se hang. Csak akkor, ha újabb mentőövre van szükség. Akkor viszont minden csatornán. Ráadásul az önkormányzatot támadva.
2003 őszén a kezelhetetlenné vált adósságállomány szerkezeti átalakításában és átütemezésében jelentős segítséget nyújtott Zalaegerszeg Közgyűlése azzal, hogy 8 éves hitelfelvételhez vállalt készfizető kezességet. Ennek, valamint a ligával folytatott sikeres tárgyalásoknak köszönhetően sikerült az adósság nagy részét átütemezni. Javított a helyzeten Kenesei Krisztián és Józsi György eligazolása, illetve vételi opcióval történő kölcsönadása is.
A 2004. márciusi állapot szerint a ZTE FC Rt.-nek 329.503 millió forint tartozása volt. Ebből 230 millió forintot a korábban említett módon sikerült átütemezni. A liga reorganizációs hitelének visszafizetési határideje 2005. december 31. volt, az önkormányzati kezességvállalással felvett 160 millió banki kölcsön törlesztése az önkormányzat „sportágazati kerete terhére közvetlenül realizálódott évente.”
A vizsgálat 100 millió forint adósság törlesztésére nem látott fedezetet. Egyedül az átütemezés, a „görgetés” jelenthetett megoldást. Ennek a 100 millió forintnak a fele az igazgatósági tagok, azok cégei által nyújtott kölcsön, a játékosok felé fennálló tartozásból állt. A fennmaradó rész beszállítói tételekből, s az adóhatóságnak fizetendő halasztott kötelezettségből származott.
A vizsgálat szerint volt egy közel 6,5 millió forintos követelése a ZTE-nek egy ciprusi adóssal szemben. Ennek behajtására nem sok esély látszott. Hogy ki volt az adós, arról nem esik szó. Lehetséges, hogy Sebők József Ciprusra szerződése kapcsán maradt sara valakinek.

E.E.
(Folytatjuk)

 

 

Kenesei Krisztián (felső képen középen) és Józsi György (alsó képen 23-as) eligazolása átmenetileg javított a nehéz helyzeten.