Záróra… (2018.06.04.,13:15)

 

NB II-es maradt a ZTE a Mosonmagyaróvár legyőzése (4-0) után.

 

Véget ért a bajnokság a magyar labdarúgás élvonalában és a másodosztályban is. Minket az NB II érdekel elsősorban, hiszen itt szerepel a 98 éves ZTE csapata.
Az egerszegi együttes szerencsére megkapaszkodott a második vonalban. Végh Gábor április 16-án kelt levelében azzal hárította el akkori interjú kérésünket, hogy „minden energiáját a csapat jobb szereplésének elősegítésére kívánja fordítani, de a bajnokság befejezését követően rendelkezésünkre áll.” Hamarosan megfogalmazzuk tehát kérdéseinket és elküldjük - válaszában bízva - a klub többségi tulajdonosának, elnökének.
A 2017/2018-as élvonalbeli és másodosztályú magyar bajnokság értékelése nyilván sok szempont szerint történik majd a hazai sajtóban. Most egy érdekes jelenségre szeretnénk csak kitérni. Első látásra talán népességpolitikai, statisztikai vonzatú adatokat gyűjtöttünk össze, de aki otthonos a magyar labdarúgás történetében, annak nyilvánvaló, hogy a hazai fociban tapasztalható átrendeződésről van szó.
Az első listán tíz megyei jogú város szerepel, olyan települések, ahol egykor NB I-es - nem is akármilyen - csapatok voltak. Lesújtó a mai helyzet, ez látható az adatokból:
Szeged (161 ezer lakos), jelenleg NB III-as csapat, Pécs (144 ezer) NB III, Nyíregyháza (118 ezer) NB II, Szolnok (72 ezer) NB III, Kaposvár (62 ezer) NB II, Sopron (62 ezer) NB III, Veszprém (60 ezer) megyei bajnokság, Békéscsaba (60 ezer) NB II, Zalaegerszeg (58 ezer) NB II, Nagykanizsa (47 ezer) megyei vagy NB III.

 

Artner Tamás „civilben” ült a kispadon. A pólón ZTE helyett Washington felirat volt olvasható…

Fotók: Zalatáj

 

S most nézzünk egy másik listát, amelyen olyan települések szerepelnek, ahol korábban csak hírből ismerték az NB I-et. Most viszont élvonalbeli csapatuk van, vagy volt a most befejeződött bajnokságban:
Paks (19 ezer) NB I, Balmazújváros (17 ezer) most esett ki az NB I-ből, Kisvárda (16 ezer) most jutott fel az NB I-be, Mezőkövesd (16 ezer) NB I, Felcsút (1,8 ezer) NB I.
Ezen települések összes lélekszáma nem éri el Szolnokét, s fele sincs annak, mint ahányan Pécsen élnek.
Hogy jó ez a tendencia, vagy nem? Erről nyilván megoszlanak a vélemények. Akik most olyan településen élnek, ahol van NB I-es csapat, úgy vélik, hogy kivívták az élvonalbeli szereplés jogát, tehát ott a helyük. Akik viszont csak a távoli vagy a közelebbi múlt NB I-es emlékeiből élnek, reménytelenül várják az újbóli élvonalat.
Ami a lényeg: a magyar labdarúgás a „területi átrendeződés” után sem lépett előre, a nézőszám nem emelkedett, s most sem várhatjuk vérmes reményekkel a nemzetközi kupaszereplést.
ZTE-vel kezdtük a cikket, fejezzük is be a zalai csapattal. Az egerszegiek vezetőedzője, Artner Tamás a 2017/2018-as szezon utolsó mérkőzésén egy barna, Washington feliratú pólóban ült a kispadon. Neki már nem jutott ZTE-szerelés? Ez jelzésértékű üzenet volt?

E.E.