Zalai középiskolás sikere (2018.09.07., 10:10)

Díjnyertes lett Lendvai Kristóf filmje

 

Lendvai Kristóf instrukciókat ad a forgatáson.

 

Különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén Budapesten Lendvai Kristóf Majdnem eltoltam című kisjátékfilmje. A 26 perces alkotás a benevezett 110 film között a „sztereotípiák érzékeny ábrázolásáért” járó különdíjat kapta meg az augusztus 26-i díjkiosztón.
A kisjátékfilm 16 éves írója-rendezője ezen felül díszvendége lesz a szeptember 15-én Zalaegerszegen tartandó 14. Göcsej Filmszemlének. Az esti díjátadást követően egy beszélgetés keretében személyesen is bemutatkozhat a résztvevőknek, illetve levetítik a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeivel készült filmalkotását.
Lendvai Kristóf, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulója a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. és a szombathelyi Top Média Film Kft. közreműködésével forgatta ezen a nyáron a Majdnem eltoltam című kisjátékfilmjét, amelyhez sikerült megnyernie a Hevesi Sándor Színház, illetve igazgatója, dr. Besenczi Árpád támogatását. Debrei Zsuzsanna, Hertelendy Attila és a Jászai Mari-díjas Kiss Ernő színművész mellett olyan fiatalok alakítják a főszerepeket, mint Herold Levente, Kovács Fruzsina és Katona Levente, akik ugyancsak szinte mindennap fellépnek a teátrum színpadán. A szereplők mindegyike óriási lelkesedéssel vállalta a közreműködést.
A történet komoly társadalmi és családi problémákat feszeget, de humorral kellően átitatva. A középpontban egy gimnazista fiú (Herold Levente) áll, aki egyedül él a tanár édesapjával (Hertelendy Attila). Az apánál rákot diagnosztizálnak, de nem tudja, miként közölje ezt kamasz fiával, akivel ráadásul nem a legjobb a viszonya. A fiú osztályába érkező új lány (Kovács Fruzsina), illetve egy kórházban végződő rosszullét kell ahhoz, hogy rendeződjön apa és fia kapcsolata. A történetben fontos helye van a zavartságában félreérthetően fogalmazó doktornőnek, s egyben az új lány édesanyjának (Debrei Zsuzsanna), a diákok életét megnehezítő tanárnak (Kiss Ernő), valamint a fiú barátjának (Katona Levente).
A kisjátékfilm próbái április végén kezdődtek, a forgatás zalaegerszegi helyszíneken június elején zajlott. A film elkészítését Nagykanizsa és Zalaegerszeg önkormányzata mellett több neves cég és intézmény is támogatta (General Electric - Tungsram, Szabadics Zrt., Aquaprofit Zrt., G. Wilheim Kft., Mimosa Lounge, Új Nemzedék Közösségi Tér, Praktiker, Hévízi TV, Kanizsa TV, Zala Megyei Szent Rafael Kórház, Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, Istiván Autó Kft., Kanizsa Rehab Kft., Cinema Nagykanizsa, Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ).

 

Jelenet a filmből.

Fotó: Seres Péter

*

Lendvai Kristóf korábbi kisfilmjeit 2016-ban a szombathelyi Savaria Filmszemle, 2017-ben pedig a veszprémi Pannonfíling Mozgóképes Találkozó versenyprogramjába válogatták be. A Kanizsa TV-vel együttműködésben készült tavalyi kisjátékfilmjéről egyebek mellett a Duna Televízió készített riportfilmet 2017 decemberében.

A gimnazista fiatal idén nyáron színházi rendezőasszisztensként tevékenykedett Zalaegerszegen. A Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. új produkciója, a Szép nyári nap című Neoton-musical előadásainál Tompagábor Kornél rendező és Stefán Gábor, a rendező munkatársa mellett kapott rendezőasszisztensi feladatot. A darab főbb szerepeit Szakály Aurél, Debrei Zsuzsanna, Ecsedi Erzsébet és Hertelendy Attila alakította.