Zalaegerszegen tartja ülését a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság

(2018.06.12., 8:20)

 

Jó ütemben halad a tesztpálya építése.

 

Az autonóm járművekkel kapcsolatos témákra fókuszálnak a Magyar-Izraeli Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) hétfőn kezdődőtt ülésén - közölte a zalaegerszegi nyitórendezvényen az innovációs és technológiai miniszter.
Palkovics László hozzátette: Izrael és Magyarország sok üzleti, kutatási, akadémiai területen tud együttműködni. A zalaegerszegi kétnapos tanácskozás kiemelt témaköre az autonóm járművekkel kapcsolatos kérdéskör lesz: a napirendi pontok közt jogi és szakmai kérdések is szerepelnek.  
Ohad Cohen, az izraeli Gazdasági és Ipari Minisztérium kereskedelmi biztosa elmondta: a tesztpálya épületében tartott tanácskozáson a kormány képviselői és az üzleti élet szereplői vesznek részt. „A kormány feladata, hogy megteremtse az üzleti élet számára a környezetet és az üzletembereken múlik, hogy abból mit tudnak felhasználni” - emelte ki Ohad Cohen.
Hozzátette: a zalaegerszegi tesztpálya építése jó ütembe halad. Izraelből az autonóm autófejlesztéssel foglalkozó cégek képviselő is eljöttek Zalaegerszegre. A helyszínen tekintik meg az létesítményt, ami nagy lehetőséget jelent számukra, hiszen világszinten is kevés lehetőség van az autonóm járművek tesztelésére.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) beszámolt a zalai megyeszékhelyen megvalósuló komplex gazdaságfejlesztési programról, amelynek eredményeként több ezer új munkahely jött létre a városban.
A 265 hektáros területen épülő járműipari tesztpálya 45 milliárd forintos ráfordítással valósul meg, emellett logisztikai központ és konténerterminál épül a zalai megyeszékhelyen. Zalaegerszeg lett az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosa, amelyhez egy komoly smart city projekt is társul - közölte.
A közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről elmondta: 170 milliárd forint beruházással a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő kétszer kétsávos út épül és folyamatban van a várost az M8-as autóúttal - ezen keresztül Ausztriával - összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervezése.
A városban 600 millió forint ráfordítással korszerű munkásszálló létesül, további 600 millió forintot pedig a duális képzőközpontot kialakítására fordítnak. Az egyetemeken 4,4 milliárd forintos fejlesztés kezdődött el, amelynek keretében SSC központ is létesül - ismertette Balaicz Zoltán. (Forrás: MTI)