Zalában a helyzet változatlan (2019.10.15.,10:45)

Az önkormányzati választások után

 

A Fidesz zalaegerszegi szervezetének eredményértékelője október 15-én. Balról Bali Zoltán kampányfőnök, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Gecse Péter képviselő.

 

Tanulságos választáson vagyunk túl. A fővárosban az ellenzék került túlsúlyba, Karácsony Gergely révén a főpolgármesteri széket is megszerezték. A vidéki Magyarországon viszont továbbra is nagy a Fidesz-KDNP pártszövetség fölénye.
Zalában sem változott a helyzet.
A kormánypárt különösen Zalaegerszegen és Lentiben ért el nagy győzelmet. A megyeszékhelyen Balaicz Zoltán az öt évvel ezelőtti eredményét (ami már akkor is kiemelkedő volt) tovább fokozva közel 70 százalékos támogatottsággal (69,69 %) lett a város első embere újfent. A huszonhárom megyei jogú várost tekintve ez a második legjobb eredmény. Az egyéni választókerületekben is tarolt a Fidesz-KDNP, mind a tizenkét körzetben a kormánypárt jelöltje győzött, öt ellenzéki aspiráns csak a kompenzációs listán jutott be a képviselő-testületbe.

 

Lentiben teljes fideszes siker született.

 

Lentiben Horváth László eddigi polgármesternek nem is volt kihívója, s akárcsak Zalaegerszegen, itt is valamennyi körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje győzött.
Nagykanizsán a Fidesz-KDNP új jelöltje, Balogh László nyert. Nehezíti helyzetét, hogy a közgyűlésben nem tudtak többséget szerezni.
Keszthelyen is új polgármestert választottak Nagy Bálint (Fidesz-KDNP) személyében. Hévízen nem született meglepetés, az eddigi polgármester, Papp Gábor (Fidesz-KDNP) irányítja tovább a fürdővárost, akárcsak Zalakaroson Novák Ferenc (Fidesz-KDNP).
Pacsán Kelemen Tamás (független), Letenyén Farkas Szilárd (független) kapott újra bizalmat.
Zalaszentgrótón nem sikerült a Fidesz-KDNP jelöltjének leváltania a Szentgrót Most színeiben induló Baracskai Józsefet. A Demokratikus Koalícióhoz kötődő polgármester marad hivatalában.
Meglepő eredmény született Zalalövőn. Az eddigi polgármestert, Pintér Antalt (független) legyőzte a helyi iskola igazgatója, Gyarmati Antal (független).
A 15 tagú megyei közgyűlésben óriási a Fidesz-KDNP fölénye, hiszen 11 mandátumhoz jutott. A Jobbik 2, a Demokratikus Koalíció és a Momentum 1-1 taggal vehet majd részt a testület munkájában.
Ezek a száraz tények. A részletekre, a tanulságokra visszatérünk majd kiadónk honlapján.

E.E.